Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 21-10 έως και 27-10

 Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 21-10 έως και 27-10
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 3:41 μμ.

Η Σελήνη βρίσκεται στον αμυδρό αστερισμό του Καρκίνου, κάτω από τον Κάστορα και Πολυδεύκη. Το όμορφο ανοιχτό σμήνος της Κυψέλης είναι μόνο 3,5 μοίρες μακριά της. Με ένα ζευγάρι κιάλια θα μπορέσετε να δείτε καλύτερα το σμήνος καθώς και τη διαχωρίζουσα πάνω στη Σελήνη.

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου

Αν και η βροχή διαττόντων «Ωριωνίδες» κορυφώνεται σήμερα το πρωί, η παχιά ημισέληνος μοιράζεται και αυτή το ίδιο τμήμα του ουρανού με τα πεφταστέρια. Αν είμαστε τυχεροί θα δούμε μέχρι 20 μετέωρα την ώρα. Το ακτινοβόλο σημείο αυτής της βροχής είναι στο βόρειο μέρος του αστερισμού του Ωρίωνα, του «κυνηγού».

Ένα μετέωρο από τις Ωριωνίδες συναντά ένα ψηλό βουνό στην Κίνα, το Jampayang,  με ύψος 5.958 μέτρα. Φωτογραφία: Jeff Dai

 

Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου

Στον πρωινό ουρανό η ημισέληνος συναντά τον Βασιλίσκο στον αστερισμό του Λέοντα.

 

Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου

Ο Φομαλχώ είναι ένα αστέρι 1ου μεγέθους που δεν τυγχάνει κάποιας αναγνώρισης, τουλάχιστον από περιοχές μέσου γεωγραφικού πλάτους. Αυτό συμβαίνει γιατί ποτέ δεν σηκώνεται ψηλά πάνω από τον ορίζοντα. Το μέγιστο ύψος που φθάνει είναι περίπου 20 μοίρες. Επίσης, συνηγορεί το γεγονός ότι ο Φομαλχώ ανήκει σε έναν ακαθόριστο αστερισμό, στο νότιο Ιχθύ.  Θα μπορούσατε να τον παρατηρήσετε στα νότια περίπου στις 10 το βράδυ.

Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου

Στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος ο διάσημος γαλαξίας της Ανδρομέδας (M31) είναι σε καλή θέση για παρατήρηση. Χωρίς το φως της Σελήνης να  παρεμβαίνει, η θέαση του θα είναι η καλύτερη, ιδιαίτερα αν η τοποθεσία σας είναι σκοτεινή. Χρησιμοποιήστε το μεγάλο τετράγωνο του Πήγασου ως αφετηρία. Αυτό το «ουράνιο σημάδι», που είναι τώρα γυρισμένο σε τέτοια θέση σαν σχήμα ρόμβου, βρίσκεται περισσότερο από τα μισά του ύψους πάνω από την ανατολή. Πηγαίνετε από τη δεξιά γωνία του ρόμβου προς την αριστερή γωνία και συνεχίστε στην ίδια κατεύθυνση και στην ίδια απόσταση. Με ένα ζευγάρι κιάλια μπορείτε να σαρώσετε την περιοχή αυτή. Αυτό που ψάχνετε να βρείτε μοιάζει με μια θολή λάμψη, με σχήμα οβάλ. Είναι το πιο μακρινό αντικείμενο που μπορεί να δει το γυμνό ανθρώπινο μάτι.

Σάββατο, 26 Οκτωβρίου

Η Σελήνη φτάνει σε περίγειο στις 1:30 μμ. Τότε θα είναι 361.311 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.

Προχωρώντας κάτω από τον Ωρίωνα δεσπόζει με την λάμψη του ο Σείριος, πιο λαμπρός από όλα τα αστέρια του ουρανού. Ο Μπετελγκέζ και ο Προκύων σχηματίζουν μαζί του το περίφημο “χειμερινό τρίγωνο”, που θα κυριαρχεί στον ουρανό τους επόμενους μήνες και φυσικά θα ανατέλλει όλο και πιο νωρίς. Ακριβώς κάτω από τον Σείριο είναι το ανοιχτό σμήνος Μ41.

Κυριακή, 27 Οκτωβρίου

Ο Ουρανός είναι σε αντίθεση απόψε. Από τις 40° βόρεια, ο Ουρανός φτάνει σε ύψος 63°, στο ψηλότερο σημείο που έχει εμφανιστεί από τον Φεβρουάριο του 1962. Με μέγεθος 5,7, ο πλανήτης βρίσκεται στο νότιο Κριό. Θα τον βρείτε 3° νότια από το παρόμοιο σε λαμπρότητα αστέρι 19 του Κριού. Χρησιμοποιήστε κιάλια για να τον εντοπίσετε, αρχικά. Με τηλεσκόπιο θα διακρίνετε εύκολα το χρώμα του και τον μικρό δίσκο του, 3,7″ σε διάμετρο.

Νέα Σελήνη στις 5:40 πμ της Δευτέρας.

 

Ο Ουρανός στα καλύτερά του. Το μπλε-πράσινο χρώμα φαίνεται με τα ερασιτεχνικά τηλεσκόπια, αλλά οι δακτύλιοι του δεν ξεχωρίζουν καθόλου, όπως αποκαλύπτονται στη φωτογραφία αυτή από το τηλεσκόπιο Keck, του Lawrence Sromovsky (UW-Madison).

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής και η Αφροδίτη  είναι πολύ χαμηλά πάνω από τον δυτικό-νοτιοδυτικό ορίζοντα, μετά το ηλιοβασίλεμα. Ψάξτε πρώτα την Αφροδίτη, με μέγεθος -3,8, αφού αυτή είναι πολύ πιο λαμπρή από τον Ερμή. Περίπου 5 μοίρες στα αριστερά της είναι ο Ερμής, με μέγεθος -0,1 (μόνο το 3% της λαμπρότητας της Αφροδίτης!).

Ο Άρης (μέγεθος +1,8) φαίνεται δύσκολα πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα στο μέσο του λυκαυγούς.

Ο Δίας (μέγεθος -2,0, στο νότιο Οφιούχο) φαίνεται χαμηλά στα νοτιοδυτικά κατά τη διάρκεια του σούρουπου.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,5, στον Τοξότη), όταν θα έχει βραδιάσει, είναι το σταθερό, κιτρινωπό «αστέρι» στα νότια-νοτιοδυτικά, 23 μοίρες στα αριστερά του Δία.

Ο Ουρανός (μέγεθος + 5,7, στο νότιο Κριό) είναι ψηλά στα ανατολικά στις 9 μμ. Βρίσκεται σε αντίθεση στο τέλος της εβδομάδας.   

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) βρίσκεται ψηλά στα νοτιοανατολικά. Φθάνει ψηλότερα στο νότο τα μεσάνυχτα.

Δείτε χάρτες με τις θέσεις των δύο πλανητών εδώ.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί