Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 21-11 έως 27-11

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 21-11 έως 27-11
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου

Στα μεσοβόρεια γεωγραφικά πλάτη, την ώρα που ο Φομαλχώ διασχίζει τον μεσημβρινό (περίπου στις 7 μμ αυτή την εβδομάδα), τα πρώτα αστέρια του Ωρίωνα ξεμυτίζουν πάνω από τον ορίζοντα στα ανατολικά. Επίσης, οι δείκτες της «κατσαρόλας» ευθυγραμμίζονται στον μεσημβρινό που διέρχεται από τον Πολικό.

LacertaΚαθώς το φεγγάρι να απουσιάζει από τον βραδινό ουρανό, είναι ευκαιρία να εξερευνήσετε τα αντικείμενα από το βαθύ ουρανό στα βόρεια του αστερισμού της Σαύρας.

 

Τρίτη , 22 Νοεμβρίου

Tuesday_chartΜία ώρα πριν την ανατολή του Ήλιου, τις επόμενες ημέρες, η Σελήνη περνάει από την Παρθένο και κοντά από τον Δία.

 

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου

Wednesday_chartΟ γαλαξίας της Ανδρομέδας (Μ31) και το διπλό σμήνος του Περσέα είναι δύο από τα πολύ γνωστά αντικείμενα του ουρανού που φαίνονται με γυμνό μάτι. Τα δύο αντικείμενα έχουν μέγεθος 4 και βρίσκονται σε απόσταση 22°.

 

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου

Σας φαίνεται ότι ο Ήλιος δύει πολύ νωρίς; Έχετε δίκιο! Αν και είμαστε ακόμα περίπου ένα μήνα μακριά από το χειμερινό ηλιοστάσιο, η νωρίτερη δύση του Ήλιου μέσα στο έτος, σε βόρειο γεωγραφικό πλάτος 40°, είναι στις 7 Δεκεμβρίου. Τώρα δύει μόνο 3 λεπτά πιο αργά από εκείνη την ώρα. Από την άλλη μεριά, η αργότερη ανατολή Ηλίου του έτους είναι στις στις 4 Ιανουαρίου. Αυτό οφείλεται στην κλίση του άξονα της Γης και την εκκεντρότητα της τροχιάς της Γης.

Thursday_chartΠρωινό τρίγωνο: Κατά το λυκαυγές της Παρασκευής, κοιτάξτε στα νοτιοανατολικά. Η ημισέληνος σχηματίζει ένα τρίγωνο με τον Δία και τον Στάχυ, όπως φαίνεται παραπάνω.

 

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου

Τα πιο λαμπρά αστέρια στην αρχή της νύχτας είναι ο Βέγας στα δυτικά-βορειοδυτικά και η Αίγα στα βορειοανατολικά. Και τα δύο αστέρια φαίνεται να είναι το ίδιο ψηλά στον ουρανό περίπου στις 7:00. Το φαινόμενο μέγεθος και των δύο είναι 0.  Ο πιο λαμπρός Σείριος ανατέλλει αρκετά μετά τις 9:00 μμ.

 

Σάββατο, 26 Νοεμβρίου

Stephan

Ψάχνετε για κάποιο δύσκολο αντικείμενο στη λίστα με τα αντικείμενα βαθέως ουρανού του Νοεμβρίου; Θα το βρείτε στον Πήγασο, που βρίσκεται ψηλά στο ζενίθ αυτά τα βράδια: το Κουϊντέτο του Στεφάνου. Αυτό είναι ένα σύμπλεγμα τεσσάρων συγκρουόμενων γαλαξιών και ένας πέμπτος – αυτός με το γαλάζιο χρώμα (NGC 7320) – που περνά από μπροστά τους.

 

Κυριακή, 27 Νοεμβρίου

M45Μια ακόμα όμορφη φωτογραφία της τόσο φωτογενούς «Πούλιας». Αυτό το νέο σε ηλικία αστρικό σμήνος βρίσκεται σε ιδανική θέση για παρατήρηση και φωτογράφηση την εποχή αυτή.

Η Σελήνη σε απόγειο, 406.554 χιλιόμετρα μακριά μας.

 

Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomers Guide:  “Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια.”  Χωρίς αυτά, “ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος.”

Orion_1280Τα τηλεσκόπια της NASA, το υπέρυθρο Spitzer και το οπτικό Hubble, συνεργάστηκαν για να αποτυπώσουν το χαοτικό νέφος που δημιουργούν τα νεαρά αστέρια 1500 έτη φωτός μας, μακριά στο «νεφέλωμα του Ωρίωνα». Τα τέσσερα τεράστια αστέρια κοντά στο κέντρο της φωτογραφίας είναι αυτά που σχηματίζουν το  γνωστό “Trapezium”. Αυτό το εκκολαπτήριο αστέρων περιέχει περισσότερα από 1000 αστέρια. Το νεφέλωμα του Ωρίωνα δεν είναι ορατό με γυμνό μάτι, αλλά αποτελεί έναν καταπληκτικό στόχο για ένα ζευγάρι κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο.

 

 ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής (μέγεθος -0,5) και ο Κρόνος (μέγεθος +0,5) κρύβονται πολύ χαμηλά στο φως του ηλιοβασιλέματος. Θα τους εντοπίσετε με δυσκολία με ένα ζευγάρι κιάλια περίπου 15 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Κοιτάξτε περίπου 35 μοίρες κάτω και δεξιά της Αφροδίτης.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,1) είναι ο λαμπρός «Αποσπερίτης» στον νοτιοδυτικό ουρανό κατά τη διάρκεια και μετά το βραδινό λυκόφως.

Ο Άρης (μέγεθος +0,5) συνεχίζει να λάμπει στα νότια-νοτιοδυτικά, περίπου 25 μοίρες πάνω και αριστερά της Αφροδίτης. Ο Άρης έχει φαινόμενη διάμετρο μόνο 7 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Δίας (μέγεθος -1,7) λάμπει στα νοτιοανατολικά πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Το πιο λαμπρό αστέρι της Παρθένου, ο Στάχυς, είναι περίπου 10° πιο κάτω από τον πλανήτη.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στους Ιχθύες) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) είναι ψηλά στα νοτιοανατολικά και νότια, αντίστοιχα, νωρίς το βράδυ. Δείτε αναλυτικούς χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί