Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 22-3 έως και 28-3

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 22-3 έως και 28-3 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 22 Μαρτίου

Το «Ανοιξιάτικο  Τρίγωνο» περιλαμβάνει τον μεγέθους  –0,04 Αρκτούρο (α του Βοώτη), τον μεγέθους 1 Στάχυ στην Παρθένο (α) και την μεγέθους 2,1 Ντενέμπολα (β του Λέοντα). Αν και το τρίγωνο είναι ορατό όλη τη νύχτα κατά την διάρκεια της άνοιξης στο Βόρειο Ημισφαίριο, η σεζόν είναι ακόμα νέα και ο Στάχυς, το τελευταίο από τα τρία αστέρια που ανατέλλουν, βγαίνει πάνω από τον ορίζοντα λίγο πριν τις 11 μμ. Αφού βρείτε αυτόν τον σχηματισμό, συνεχίστε να επιστρέφετε σε αυτόν μια φορά την εβδομάδα για να προσδιορίσετε πώς αλλάζει η θέασή του, καθώς ο Στάχυς ανατέλλει όλο και νωρίτερα καθώς προχωρά η άνοιξη.

Τρίτη, 23 Μαρτίου

Νωρίς το βράδυ, θα βρείτε τον Πολυδεύκη στα δεξιά της Σελήνης, και μετά τον Κάστορα. Μακριά και κάτω από  το φεγγάρι είναι ο Προκύων, και πιο κάτω, ο λαμπρός Σείριος.

 

Τετάρτη, 24 Μαρτίου

Αυτός ο μήνας σηματοδοτεί 240 χρόνια από την επίσημη ανακάλυψη του Ουρανού από τον William Herschel. Απόψε, μπορείτε να δοκιμάσετε να βρείτε τον τεράστιο παγωμένο γίγαντα, 6ου μεγέθους, μόλις πέσει το σκοτάδι. Κοιτάξτε δυτικά για να εντοπίσετε τις Πλειάδες (M45), και στη συνέχεια, περίπου 21,5 ° προς τα κάτω θα εντοπίσετε τον πλανήτη. Επειδή είναι χαμηλά στον ορίζοντα και η φωτεινή ημισέληνος είναι στον ουρανό, θα είναι δύσκολος ο εντοπισμός του. Χρησιμοποιήστε κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο για να τον δείτε.

Ο δίσκος του Ουρανού εκτείνεται στα 3 ” και θα εμφανίζεται ως “γκρίζο” αστέρι μέσα από το προσοφθάλμιο σας. Δύει μερικές ώρες μετά το ηλιοβασίλεμα, οπότε κοιτάξτε νωρίς.

Εάν δεν βρείτε τον Ουρανό, ο Άρης βρίσκεται ακόμα εκεί κοντά, 12 ° ανατολικά των Πλειάδων και 7,3 ° βορειοανατολικά του Αλντεμπαράν.

Πέμπτη, 25 Μαρτίου

Αυτό το βράδυ, η νοητή γραμμή, από τον Αλντεμπαράν μέχρι τον Άρη, φτάνει στην Αίγα του Ηνίοχου.

Απόψε η Σελήνη, σε φάση gibbous, λάμπει πάνω και στα δεξιά του Λέοντα.

Παρασκευή, 26 Μαρτίου

Η Αφροδίτη βρίσκεται σε σύνοδο με τον Ήλιο. Αν και ανατέλλει μαζί με το άστρο μας και δεν είναι ορατή, αρκετοί άλλοι πλανήτες παρατάσσονται για να τους απολαύσετε νωρίς το πρωί. Μία ώρα πριν από την ανατολή, ο Κρόνος και ο Δίας έχουν ανεβεί πάνω από τον ορίζοντα, ανάμεσα στα αστέρια του Αιγόκερω. Ο Κρόνος είναι ψηλότερα (12 °) αλλά πιο αμυδρός (μέγεθος 0,6) από τον Δία (7 °), που έχει μέγεθος –2.

Σάββατο, 27 Μαρτίου

Μια ημέρα πριν την πανσέληνο, νωρίς το βράδυ, κάτω και στα αριστερά του φεγγαριού είναι ο λαμπρός Αρκτούρος. Κάτω και πιο μακριά βρίσκεται ο Στάχυς της Παρθένου.

Με την άνοιξη επίσημα να έχει αρχίσει, ο Σείριος μόλις έχει περάσει τον μεσημβρινό όταν έχει ήδη βραδιάσει. Πόσο νωρίς στο λυκόφως μπορείτε να δείτε τον Σείριο;

Κυριακή, 28 Μαρτίου

Αν και είναι αμυδρότερος από άλλα αστέρια 1ου μεγέθους (έχει μέγεθος 1,36), ο Βασιλίσκος (Regulus) έχει διατηρήσει αυτό το τιμητικό όνομα για χιλιάδες έτη, το οποίο προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει «ο μικρός βασιλιάς» επειδή πίστευαν ότι το αστέρι κυριαρχούσε στον ουρανό. Θεωρήθηκε επίσης ότι ήταν ο  «ηγέτης» των τεσσάρων βασιλικών αστεριών της αρχαίας Περσίας. Ο Βασιλίσκος βρίσκεται πιο κοντά στην εκλειπτική από οποιαδήποτε άλλο φωτεινό αστέρι, μόνο μισή μοίρα μακριά από την νοητή γραμμή.

Ο NGC 1300 είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας, 61 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό του Ηριδανού. Ο γαλαξίας είναι περίπου 110.000 έτη φωτός κατά μήκος και αποτελεί μέλος της ομάδας γαλαξιών του Ηριδανού, ένα σύμπλεγμα 200 γαλαξιών. Η φωτογραφία είναι του Adam Block από την Αριζόνα.

Διαβάστε περισσότερα…

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Η Αφροδίτη είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.

Ο Ερμής βρίσκεται μέσα στη λάμψη της ανατολής του Ήλιου.

Ο Άρης έχει μέγεθος +1,2,  στον Ταύρο. Αυτή την εβδομάδα ο Άρης περνάει βόρεια του Αλντεμπαράν. Η φαινόμενη διάμετρος του είναι 5 ½  δευτερόλεπτα του τόξου. Δύει περίπου τα μεσάνυχτα.

ο Δίας και ο Κρόνος φαίνονται χαμηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά περίπου 50 με 40 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου. Ο Κρόνος είναι λίγο ψηλότερα αλλά είναι αμυδρότερος από τον Δία με μέγεθος + 0,7. Ο γιγαντιαίος πλανήτης λάμπει με μέγεθος  -2,0, 11 κάτω και στα αριστερά του Κρόνου.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στον δυτικό Κριό) βρίσκεται χαμηλά στα δυτικά μετά το τέλος του βραδινού λυκόφωτος.

Ο Ποσειδώνας κρύβεται μέσα στο φως του Ήλιου.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί