Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 22-4 έως και 28-4

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 22-4 έως και 28-4
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 22 Απριλίου

Οι Λυρίδες, η ετήσια βροχή διαττόντων που συνήθως είναι ασθενής, θα επηρεαστεί  από το φως της λαμπρής Σελήνης τα ξημερώματα, σήμερα και αύριο, όταν θεωρητικά θα είναι στο μέγιστο της δραστηριότητάς της. Όμως, μετά από δύο εβδομάδες, η Σελήνη δεν θα επηρεάσει μία άλλη βροχή, τις Υδροχοΐδες.

Ο Ουρανός είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο. Αυτό σημαίνει, από την θέση μας πάνω στη Γη, ότι ο μακρινός πλανήτης είναι πίσω από τον Ήλιο, άρα δεν είναι ορατός. Ο Ουρανός θα επιστρέψει στον πρωινό ουρανό αργά τον Μάιο.

 

Τρίτη, 23 Απριλίου

Ο Δίας βρίσκεται σχεδόν 7 μοίρες πάνω και δεξιά της Σελήνης. Ο πλανήτης είναι τώρα 1800 φορές πιο μακριά από το φεγγάρι. Αυτός είναι ο λόγος που φαίνεται τόσο μικρός, αν και είναι 40 φορές πιο μεγάλος σε διάμετρο.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 5:14 πμ της Τετάρτης.

 

Τετάρτη, 24 Απριλίου

Η Σελήνη περνάει πάνω από την «τσαγιέρα» του Τοξότη και πλησιάζει τον Κρόνο.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 1:05 πμ της Πέμπτης.

 

Πέμπτη, 25 Απριλίου

Νωρίς το βράδυ, ο Προκύων του Μικρού Κυνός είναι ψηλά πάνω από τον Σείριο στα νοτιοδυτικά. Περίπου  15° πάνω και αριστερά από το αστέρι είναι η αμυδρή κεφαλή της Ύδρας, του τεράστιου νερόφιδου. Το κεφάλι του φιδιού είναι μία ομάδα από αστέρια 3ου και 4ου μεγέθους. Στα αριστερά του είναι ο 2ου μεγέθους Αλφάρντ. Το σώμα της Ύδρας σχηματίζει μια τεράστιο τεθλασμένη, στον νοτιοανατολικό ουρανό.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 6:52 πμ της Παρασκευής.

 

Παρασκευή, 26 Απριλίου

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 1:20 πμ του Σαββάτου.

Ο Άρης διασχίζει το 6ου μεγέθους ανοιχτό σμήνος NGC 1746 αυτό το βράδυ. Επειδή το μέγεθος του σμήνους είναι μεγάλο – η διάμετρος του είναι μεγαλύτερη από αυτή της πανσελήνου – θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε κιάλια ή μικρό τηλεσκόπιο με χαμηλή μεγέθυνση για να έχετε καλύτερη θέαση. Δυστυχώς, ο Άρης έχει φαινόμενη διάμετρο μόνο 4″ και δεν φαίνεται κάποια λεπτομέρεια στην επιφάνεια του.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 2:43 πμ του Σαββάτου.

 

Σάββατο, 27 Απριλίου

Η «κατσαρόλα» της Μεγάλης Άρκτου σηκώνεται ψηλά στα βορειοανατολικά τα βράδια του Απριλίου. Αν κοιτάξετε προσεκτικά, θα δείτε ότι το μεσαίο αστέρι στην λαβή (Μιζάρ) έχει έναν αμυδρότερο συνοδό, τον Αλκόρ. Φωτογραφία: John Vermette

 

Κυριακή, 28 Απριλίου

Η Σελήνη είναι σε απόγειο, στο πιο μακρινό σημείο στην τροχιά της γύρω από τη Γη, στις 9:20 μμ, 404.582 χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Γης.

Ένα από τα ωραιότερα αντικείμενα του βαθέως ουρανού, το σμήνος της “Κυψέλης” (M44), στον αστερισμό του Καρκίνου, βρίσκεται ψηλά στα νοτιοδυτικά, αφού πέσει το σκοτάδι. Το σμήνος, 3ου μεγέθους, βρίσκεται περίπου στο 40% της απόστασης από τον 1ου μεγέθους Πολυδεύκη στους Διδύμους μέχρι το ομοίως λαμπρό αστέρι Βασιλίσκο στον Λέοντα. Με γυμνό μάτι, κάτω από ένα σκοτεινό ουρανό, θα πρέπει να είστε σε θέση να εντοπίσετε την «Κυψέλη» σαν ένα αμυδρό νέφος. Όμως, αυτό το “νέφος” αναλύεται σε δεκάδες αστέρια μέσα από ένα ζευγάρι κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο με χαμηλή μεγέθυνση.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 4:21 πμ της Δευτέρας. 

 

 Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία ήταν στον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη όταν ο Christopher Go τον φωτογράφησε στις 15 Απριλίου. Στα αριστερά της, η νότια άκρη της Νότιας Ισημερινής Ζώνης είναι πολύ σκοτεινή. Στην άλλη πλευρά της Ερυθράς Κηλίδας αυτό το χαρακτηριστικό δεν υπάρχει.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9)  και ο πολύ αμυδρότερος της Ερμής (μέγεθος 0) βρίσκονται, και οι δύο, χαμηλά στον ορίζοντα το λυκαυγές. Βρείτε την Αφροδίτη πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα περίπου 20 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου. Κοιτάξτε με ένα ζευγάρι κιάλια για να εντοπίσετε τον Ερμή 5 ή 6 μοίρες κάτω από την Αφροδίτη.

Ο Άρης (μέγεθος +1,6, στον Ταύρο) φαίνεται στα δυτικά όταν βραδιάζει. Βρείτε πρώτα τον Ωρίωνα στα νοτιοδυτικά. Στα δεξιά του αστερισμού θα βρείτε τον λαμπρό Αλντεμπαράν. Ο Άρης είναι κοντά στο αστέρι. Ο δίσκος του είναι τώρα μόλις 4 δευτερόλεπτα της μοίρας σε διάμετρο. Βρίσκεται στην πιο μακρινή του απόσταση από τη Γη.

Ο Δίας (μέγεθος -2,4, στο αριστερό πόδι του Οφιούχου) ανατέλλει από τα νοτιοανατολικά λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Πριν την αρχή του λυκαυγούς βρίσκεται ήδη σε καλή θέση για παρατήρηση.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,6, στον Τοξότη) λάμπει περίπου 26 μοίρες στα αριστερά του Δία πριν το λυκαυγές.

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας χάνονται μέσα στο φως του Ήλιου.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί