Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 22-10 έως και 28-10

 Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 22-10 έως 28-10
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου

Οι κυνηγοί αστεροειδών έχουν μια μεγάλη ευκαιρία να εντοπίσουν τον αστεροειδή Εστία (Vesta) στον Τοξότη τα επόμενα δύο βράδια. Και στις δύο νύχτες, μπορείτε να βρείτε τον μεγέθους 7,7 νάνο πλανήτη 0,7° βόρεια του 2ου μεγέθους αστέρα σ του Τοξότη, που είναι ο βορειότερος στη λαβή του σχηματισμού της «τσαγιέρας». Χρησιμοποιήστε κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο για να εντοπίσετε την Εστία μόλις ο ουρανός γίνει σκοτεινός.

Τρίτη, 23 Οκτωβρίου

Ο Ουρανός φτάνει σε αντίθεση απόψε, στις 4:00 πμ της Τετάρτης, ακριβώς. Αυτό σημαίνει ότι ο εξωτερικός πλανήτης βρίσκεται απέναντι από τον Ήλιο στον ουρανό μας. Ανατέλλει με το ηλιοβασίλεμα, αναρριχάται ψηλότερα στο νότο περίπου στη 1 πμ., και δύει με την ανατολή του Ήλιου. Από βόρειο γεωγραφικό πλάτος το 40°, ο Ουρανός φτάνει στις 61°, το υψηλότερο σημείο που έχει εμφανιστεί ποτέ σε αντίθεση από τον Φεβρουάριο του 1962. Ο πλανήτης, μεγέθους 5,7, βρίσκεται στη νοτιοδυτική γωνία του Κριού, ακριβώς πάνω από τα σύνορα με τους Ιχθύες. Θα τον βρείτε 2,8° βορειοανατολικά του 4ου μεγέθους ο των Ιχθύων.


Τετάρτη, 24 Οκτωβρίου

Πανσέληνος στις 7:48 μμ.

Η φωτογραφία της Σελήνης είναι του Σπύρου Χονδρογιάννη.

Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου

Η Αφροδίτη φθάνει σε κατώτερη σύνοδο. Αυτή η θέση τοποθετεί τον εσωτερικό πλανήτη σχεδόν μεταξύ της Γης και του Ήλιου (ακριβώς 6° νοτιοδυτικά του άστρου μας), οπότε χάνεται μέσα στη λάμψη του αστεριού μας. Αλλά ο λαμπρός πλανήτης περιφέρεται γρήγορα γύρω από τον Ήλιο και θα επιστρέψει σε θέα πριν από την αυγή σε περίπου 10 ημέρες.

Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου

Τα επόμενα τρία βράδια η λαμπρή Σελήνη φέγγει κάτω από τις Πλειάδες και κοντά στον Αλντεμπαράν στον ανατολικό ουρανό, μετά τις 9 μμ.

Σάββατο, 27 Οκτωβρίου

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και οι νύχτες θα είναι ατελείωτες στις πολικές περιοχές, μεγαλώνουν οι ευκαιρίες για τους κατοίκους των περιοχών αυτών να φωτογραφήσουν το βόρειο σέλας, όπως έκανε ο Eddie Yip (Flickr) από ένα χιονισμένο δάσος στη Λαπωνία της Φινλανδίας.


Κυριακή, 28 Οκτωβρίου

Ο Άρης συνεχίζει να φωτίζει τα βράδια του Οκτωβρίου. Ο Κόκκινος Πλανήτης εμφανίζεται περισσότερο από 30° πάνω από τον νότιο ορίζοντα μόλις πέσει το σκοτάδι. Με μέγεθος -0,7, σημαντικά λαμπρότερο από οποιοδήποτε αστέρι στον ουρανό του Οκτωβρίου, ο Άρης βρίσκεται στον αμυδρό αστερισμό του Αιγόκερου. Ένα τηλεσκόπιο αποκαλύπτει ένα δίσκο που εκτείνεται στα 12″ και παρουσιάζει αρκετές λεπτομέρειες στην επιφάνειά του.

 

Το νεφέλωμα της Καλιφόρνιας (California Nebula  ή NGC 1499) είναι ένα νεφέλωμα εκπομπής στον αστερισμό του Περσέα. Ονομάζεται έτσι επειδή εμφανίζεται να μοιάζει με το περίγραμμα του χάρτη της πολιτείας της Καλιφόρνια των Η.Π.Α. σε φωτογραφίες μακράς έκθεσης. Είναι περίπου 2,5° σε μήκος στον ουρανό και με πολύ χαμηλή φωτεινότητα επιφάνειας είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθεί. Θα μπορούσε να παρατηρηθεί με φίλτρο H-Beta (απομονώνει την γραμμή  H-Beta στα  486 nm) με ένα τηλεσκόπιο ευρέως πεδίου σε σκοτεινό ουρανό. Βρίσκεται σε απόσταση 1,000 έτη φωτός από τη Γη.

Φωτογραφία: Φαρμακόπουλος Αντώνης. Διαβάστε περισσότερα για αυτή την καταπληκτική φωτογραφία εδώ.

 

 

 ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής είναι πολύ χαμηλά στον ουρανό το ηλιοβασίλεμα. Με κιάλια, δύσκολα θα τον βρείτε 4 μοίρες κάτω από τον Δία στις 26 Οκτωβρίου.

Η Αφροδίτη έχει χαθεί στο φως του ηλιοβασιλέματος.

Ο Άρης (μέγεθος -0,7) κινείται προς ανατολάς μέσα στο κέντρο του Αιγόκερου. Φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο μετά τις 7 μμ και δύει πριν τη 1 πμ. Ο δίσκος του είναι τώρα 12 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Δίας (μέγεθος -1,8, στον Ζυγό) φέγγει όλο και πιο χαμηλά στα νοτιοδυτικά το σούρουπο. Δύει στο τέλος του λυκόφωτος.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,5, στον Τοξότη), πάνω από τον σχηματισμό της «τσαγιέρας» του Τοξότη, δύει περίπου στις 10 μμ.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στα σύνορα Κριού-Ιχθύων) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) βρίσκονται στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, αντίστοιχα, αργά το βράδυ. Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί