Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 23-7 έως και 29-7

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 23-7 έως 29-7
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 23 Ιουλίου

Ο Κρόνος λάμπει κάτω αριστερά από τη Σελήνη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:27 μμ.   

 

Τρίτη , 24 Ιουλίου

Απόψε η Σελήνη λάμπει 5 μοίρες δεξιά του Κρόνου. Ο Κρόνος είναι ο πιο μακρινός από τους λαμπρούς πλανήτες, 3.420 φορές πιο μακριά και 35 φορές πιο πλατύς από τη Σελήνη. Τα δύο σώματα βρίσκονται σχεδόν όλη τη νύχτα ανάμεσα στα αστέρια του βόρειου Τοξότη, που φαίνεται στον νοτιοανατολικό ουρανό όταν πέσει το σκοτάδι και φτάνει ψηλά στο νότο μετά τις 11 μμ. Ο Κρόνος έφθασε σε αντίθεση πριν από ένα μήνα. Η θέα του δακτυλιοειδούς πλανήτη παραμένει θεαματική. Ένα τηλεσκόπιο αποκαλύπτει τον  δίσκο του και το θεαματικό σύστημα των δακτυλίων του.

Τετάρτη, 25 Ιουλίου

Η Σελήνη, σχεδόν πανσέληνος, λάμπει ανάμεσα στον Κρόνο, στα δεξιά της, και τον λαμπρό Άρη.

Η Αφροδίτη κυριαρχεί στον δυτικό ουρανό μετά το ηλιοβασίλεμα. Το εκθαμβωτικό αντικείμενο λάμπει με μέγεθος -4,3 ανάμεσα στα αστέρια του νότιου Λέοντα. Ο πλανήτης εμφανίζεται 11 ° ψηλά μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα και δύει λίγο μετά τις 10 μμ. Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη εμφανίζει έναν δίσκο 19″ σε φαινόμενη διάμετρο και λαμπρό κατά το 60%.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:06 μμ.   

Πέμπτη, 26 Ιουλίου

Ο Άρης βρίσκεται απόψε σε αντίθεση, απέναντι από τον Ήλιο όπως φαίνεται από τη Γη. Θα είναι πιο κοντά στη Γη και στο μέγιστο φαινόμενο μέγεθος της σε τέσσερις μέρες από σήμερα, στις 30 Ιουλίου. Αλλά στην πραγματικότητα, η διαφορά μεταξύ της σημερινής εμφάνισης του Άρη και αυτής της 30ης Ιουλίου είναι τόσο μικρή που δεν θα είναι ανιχνεύσιμη.

Ο πλανήτης λάμπει με μέγεθος -2,8, πιο λαμπρός από το 2003. Η φαινόμενη διάμετρος εκτείνεται στα 24,2 “. Στις 30 Ιουλίου ο δίσκος του θα εμφανιστεί κατά 0,1 ” μεγαλύτερος.

 

Παρασκευή, 27 Ιουλίου

Πανσέληνος στις 11:21 μμ. Η πανσέληνος είναι σε αντίθεση και λάμπει μαζί με τον λαμπρό Άρη, ο οποίος είναι μόλις μια μέρα μετά την αντίθεσή του.

Ο Άρης είναι 143 φορές πιο μακριά από εμάς από ότι η Σελήνη (και διπλάσιος). Είναι καλυμμένος με καφέ σκόνη σε σύγκριση με τη σκούρα γκρίζα σκόνη της Σελήνης. Γιατί λοιπόν φαίνονται πορτοκαλί και λευκή, αντίστοιχα, στο νυχτερινό μας ουρανό; Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι φωτίζονται απευθείας από το ηλιακό φως.

Ολική έκλειψη της Σελήνης, ορατή από την Ευρώπη, την Αφρική και από την Ασία. Αυτή θα είναι η μακρύτερη χρονικά έκλειψη Σελήνης του 21ου αιώνα, με συνολικό χρόνο 1 ώρα και 43 λεπτά. Δίπλα στον κοκκινωπό Άρη, η Σελήνη θα αλλάξει χρώμα, από άσπρο σε πορτοκαλί-κόκκινο.

Το βασικό χρονοδιάγραμμα: Η μερική έκλειψη ξεκινά στις 18:24 UT,  η ολική έκλειψη στις 19:30 UT, η ολική έκλειψη τελειώνει στις 21:13 UT, και η μερική έκλειψη καταλήγει στις 22:19 UT. (+3 ώρες για μετατροπή σε ώρα Ελλάδος).

Δείτε πως θα φαίνεται η έκλειψη από την Θεσσαλονίκη

ή

από την Αθήνα.

 

 

Δείτε τον παγκόσμιο χάρτη και περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:44 μετά τα μεσάνυχτα.    

 

Σάββατο, 28 Ιουλίου

Ο αστερισμός του Οφιούχου μαζί με τους γειτονικούς αστερισμούς του Σκορπιού, του Τοξότη και του Όφη θα πρέπει να είχε “τρελάνει” τον κυνηγό κομητών του 18ου αιώνα Charles Messier. Ο λόγος είναι ότι οι παραπάνω αστερισμοί είναι γεμάτοι με αντικείμενα όμοια με κομήτες, που η μορφή τους μοιάζει με αυτή των σφαιρωτών σμηνών. Ακόμα και με ένα μικρό τηλεσκόπιο, ένα σφαιρωτό σμήνος μοιάζει πολύ σαν ένας κομήτης, αφού είναι μικρός, αμυδρός, με ακαθόριστο σχήμα και φωτεινό πυρήνα. Ο τελικός κατάλογος που εξέδωσε ο Messier περιελάβανε 103 αντικείμενα, από τα οποία τα έξι ήταν μόνο από τον Οφιούχο: Μ9, Μ10, Μ12, Μ14, Μ19 και Μ62. Ο συνεργάτης του Messier, Pierre Mechain ανακάλυψε το Μ107 το 1782. Το 1947, η Καναδή αστρονόμος Helen Sawyer Hogg επίσημα πρόσθεσε το Μ107 στον κατάλογο του Messier ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σφαιρωτών σμηνών στον Οφιούχο σε επτά. Η εποχή του καλοκαιριού είναι ιδανική για την παρατήρηση αυτών των εντυπωσιακών αντικειμένων. Από τα 150 συνολικά σφαιρωτά σμήνη του Γαλαξία μας, περίπου τα 125 φαίνονται από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη (όπου βρίσκεται και η Ελλάδα).

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:36 μμ.    

Κυριακή, 29 Ιουλίου

Ο αστερισμός του Κύκνου είναι αυτός που οι περισσότεροι άνθρωποι συνοψίζουν μιλώντας για τον ουρανό της εποχής του καλοκαιριού. Κοιτάζοντας μέσα στην κεντρική «ράχη» του Κύκνου, ουσιαστικά βλέπουμε βαθιά προς ένα πολυπληθές σε αστέρια τμήμα του γαλαξία μας που είναι ο σχετικά κοντινότερος σε εμάς «βραχίονας του Κύκνου», στο περιθώριο του οποίου βρίσκεται το ηλιακό μας σύστημα. Για να απολαύσουμε μερικώς το θέαμα με τις φωτεινές και σκοτεινές περιοχές που αποκαλύπτονται από τις φωτογραφίες ερασιτεχνών αστρονόμων, θα πρέπει να βρεθούμε σε έναν σκοτεινό ουρανό μακριά από την φωτορύπανση της πόλης (κάτι που δυστυχώς χαρακτηρίζει τον ουρανό γύρω από μια σύγχρονη μεγαλούπολη).

 

Αυτό το κολάζ φωτογραφιών, ξεκινώντας στα τέλη Ιανουαρίου και φτάνοντας στα τέλη Απριλίου 2018, δείχνει πως ο Άρης φαίνεται να μεγαλώνει σε μέγεθος όσο πλησιάζει τη Γη. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, η απόσταση από τον πλανήτη μας μειώθηκε από 284 εκατομμύρια στα 129 εκατομμύρια χιλιόμετρα και η γωνιακή διάμετρος του αυξήθηκε από 4,8” στα 10,8”. Φωτογραφία:Damian Peach

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής έχει χαθεί μέσα στο φως του σούρουπου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,2 στον ανατολικό Λέοντα) λάμπει στα δυτικά νωρίς στο βραδινό λυκόφως. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη είναι 19 δευτερόλεπτα της μοίρας. Αν και γίνεται λαμπρότερη, ολοένα και θα χαμηλώνει στον ορίζοντα από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Ο Άρης (μέγεθος -2,8, στον νότιο Αιγόκερο) ανατέλλει με τη δύση του Ήλιου. Είναι περίπου μισό μέγεθος πιο λαμπρός και από τον Δία! Ο Άρης φτάνει στη μέγιστη λαμπρότητα του την Κυριακή και σε αντίθεση την Παρασκευή. Ο δίσκος του θα φτάσει στα 24,3 δευτερόλεπτα της μοίρας στις 30-31 Ιουλίου. Υπάρχει μια εκτεταμένη  καταιγίδα σκόνης στην επιφάνειά του που όμως αρχίζει να εξασθενίζει.

Ο Δίας (μέγεθος -2,2, στο Ζυγό) φέγγει στον αμυδρό αστερισμό του Ζυγού. Τώρα ο δίσκος του έχει διάμετρο 40 δευτερόλεπτα της μοίρας. Παρατηρήστε τον νωρίς το βράδυ, πριν χαμηλώσει πάρα πολύ πάνω από τον ορίζοντα.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,1), πάνω από τον σχηματισμό της «τσαγιέρας» του Τοξότη, ανατέλλει περίπου στις 7 μμ. Φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο πριν τις 11 μμ.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στα σύνορα Κριού-Ιχθύων) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) βρίσκονται στα ανατολικά και νοτιοανατολικά αντίστοιχα, πριν αρχίσει το λυκαυγές. Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί