Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 23-9 έως και 29-9

 Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 23-9 έως και 29-9
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου

Με τις ημέρες να γίνονται μικρότερες και τα παιδιά πίσω στο σχολείο, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη ότι η βασιλεία του καλοκαιριού έχει σχεδόν τελειώσει. Αυτό γίνεται στις 10:50 πμ, όταν η Γη φτάνει στην φθινοπωρινή ισημερία. Αυτό σηματοδοτεί τη στιγμή που ο Ήλιος διασχίζει τον ουράνιο ισημερινό στο ταξίδι του προς το νότο. Απόψε, το άστρο μας ανατέλλει ακριβώς  από την ανατολή και δύει ακριβώς στη δύση. Αν ο Ήλιος ήταν σημείο φωτός και η Γη δεν είχε ατμόσφαιρα, όλοι θα είχαμε πάνω στη Γη 12 ώρες ηλιακού φωτός και 12 ώρες σκοτάδι. Αλλά ο αέρας που υπάρχει στη Γη και το πεπερασμένο μέγεθος του Ήλιου μας κάνουν την σημερινή ημέρα μερικά λεπτά μεγαλύτερη από 12 ώρες.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 8:50 μμ.

 

Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου

Περίπου δύο ή τρεις ώρες πριν τα ξημερώματα της Τετάρτης και της Πέμπτης, η ημισέληνος είναι στον αμυδρό αστερισμό του Καρκίνου και κοντά στον Βασιλίσκο, αντίστοιχα.  Ψηλά στα δεξιά τους είναι το χειμερινό τρίγωνο.

Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου

Εάν ψάχνετε την κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου, κοιτάξτε χαμηλά στα βορειοδυτικά στο σούρουπο. Καθώς περνά το βράδυ, αυτός ο γνωστός σχηματισμός χαμηλώνει ακόμα περισσότερο, φθάνοντας στο ναδίρ του μετά  τα μεσάνυχτα. Και τα επτά αστέρια είναι παραπόλια (ποτέ δεν ανατέλλουν και ποτέ δεν δύουν) για το γεωγραφικό πλάτος των 40 μοιρών και ψηλότερα. Ο Αλκαΐντ, το αστέρι στο τέλος της λαβής, είναι το πρώτο που θα πάψει να φαίνεται χαμηλά στον ορίζοντα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 10:29 μμ.     

 

Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου

Το αστέρι 4ου μεγέθους η της Κασσιόπης είναι αξιοσημείωτο. Είναι παρόμοιο σε χρώμα και σε μέγεθος με τον Ήλιο μας. Εάν επρόκειτο να επισκεφτούμε τον η, σχετικά κοντά, στα 19 έτη φωτός, και κοιτάζαμε στην κατεύθυνση της Γης, ο Ήλιος θα φαίνονταν περίπου σαν τον η. Πού είναι ο η; Το αστέρι δεν είναι μέρος του γνωστού σχηματισμού «W» της Κασσιόπης, αλλά είναι εύκολο να εντοπιστεί. Ξεκινήστε  με το πιο λαμπρό μέλος του «W» και κινηθείτε προς το δεύτερο αστέρι (γνωστό σαν το άλφα ή Schedar). Μεταξύ του δεύτερου και τρίτου αστεριού, στο ένα τρίτο της απόστασης είναι ο η.

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου

Ο Αρκτούρος λάμπει στα δυτικά όταν αρχίζει να βραδιάζει. Η Αίγα, εξίσου λαπμρή, μόλις και μετά βίας ανατέλλει στα βορειοανατολικά (ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος του τόπου σας, όσο βορειότερα είστε τόσο ψηλότερα). Έχουν και τα δύο μέγεθος 0. Αργότερα το βράδυ ο Αρκτούρος και η Αίγα λάμπουν ταυτόχρονα στο ίδιο ύψος. Πότε θα συμβεί αυτό; Εξαρτάται από το γεωγραφικό πλάτος και το γεωγραφικό μήκος. Όταν συμβεί αυτό, γυρίστε το βλέμμα σας νοτιοδυτικά. Εκεί θα είναι ο Δίας, περίπου στο ίδιο ύψος (ανάλογα με το γεωγραφικό σας πλάτος). Κοιτάξτε νότια-νοτιοανατολικά και θα δείτε τον 1ου μεγέθους Φομαλχώ περίπου στο ίδιο ύψος.

Η Σελήνη φτάνει σε περίγειο, το πιο κοντινό προς τη Γη σημείο της τροχιάς της. Θα βρίσκεται 357.802 χιλιόμετρα μακριά από μας.

 

Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου

Νέα Σελήνη στις 9:28 μμ.

Το ζωδιακό φως φαίνεται στον ανατολικό ουρανό πριν το λυκαυγές. Θα πρέπει ο ουρανός να είναι σκοτεινός για να μπορέσετε να εντοπίσετε την αμυδρή λάμψη, σαν σχήμα πυραμίδας. Τις επόμενες δύο εβδομάδες και μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, η απουσία της Σελήνης από τον πρωινό ουρανό θα κάνει την αναζήτησή σας πιο εύκολη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 8:00 μμ.    

 

Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου

Ένα αστέρι ‘κόσμημα’ βρίσκεται στον Κηφέα. Το αστέρι «γρανάτης»  ονομάστηκε έτσι από τον αστρονόμο του 18ου αιώνα William Herschel λόγω του σαφούς κόκκινου χρώματός του. Αυτό  το αστέρι 4ου μεγέθους είναι φανταστικό. Είναι ένας υπεργίγαντας όπως ο Μπετελγκέζ και ο Αντάρης. Το αστέρι είναι τόσο μεγάλο που εάν έπαιρνε τη θέση του ήλιου, η ατμόσφαιρά του θα επεκτεινόταν μέχρι τον Κρόνο. Το αστέρι είναι ορατό με γυμνό μάτι σε έναν σκοτεινό ουρανό. Σε έναν αστροχάρτη μπορεί να αναφέρεται ως μ. Το διακριτό χρώμα του είναι η καλύτερη ένδειξη για την εύρεση του. Τα κιάλια ενισχύουν το χρώμα του ακόμα περισσότερο.

Η φωτογραφία του αστεριού μ του Κηφέα είναι της Margaret Dixon από το flickr.com

 

Το διαστημικό σκάφος Rosetta έκανε τον τελικό ελιγμό του γύρω από τον κομήτη Churyumov-Gerasimenko (67p) το 2016 και προσγειώθηκε πάνω του. Η Rosetta είχε συνοδεύσει τον κομήτη για περισσότερο από 2 χρόνια, έκανε πολύτιμες μετρήσεις πάνω στην επιφάνεια του κομήτη και έλαβε μεγάλο αριθμό εικόνων. Το 2017, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος δημοσίευσε πάνω από 400.000 εικόνες από την αποστολή της Rosetta. Με βάση αυτές τις εικόνες, ο Christian Stangl και ο Wolfgang Stangl συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν αυτό το σύντομο βίντεο. Παρακολουθήστε την ομορφιά ενός ενεργού εξωγήινου σώματος, μακριά στα άκρα του ηλιακού μας συστήματος.

Δείτε το βίντεο εδώ.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής, η Αφροδίτη και ο Άρης παραμένουν αόρατοι μέσα στο φως του Ήλιου.

Ο Δίας (μέγεθος -2,1, ανάμεσα στα πόδια του Οφιούχου) φαίνεται στα νότια-νοτιοδυτικά κατά τη διάρκεια του σούρουπου και αργότερα τη νύχτα. Ο δίσκος του έχει φαινόμενη διάμετρο 37″. Ο Αντάρης, αρκετά πιο αμυδρός, με μέγεθος +1, λαμπυρίζει 9° κάτω και στα δεξιά του Δία.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,4, στον Τοξότη) είναι το σταθερό, κιτρινωπό «αστέρι» στα νότια-νοτιοανατολικά, 27 μοίρες στα αριστερά του Δία.  Κάτω από τον Κρόνο είναι η λαβή της «τσαγιέρας» του Τοξότη.

Ο Ουρανός (μέγεθος + 5,7, στον Κριό) είναι ψηλά στα νότια στις 3 πμ, πολύ πριν αρχίσει το λυκαυγές.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) βρίσκεται ψηλά στα νοτιοανατολικά μετά τις 10 μμ και φθάνει ψηλότερα στο νότο τα μεσάνυχτα.

Δείτε χάρτες με τις θέσεις των δύο πλανητών εδώ.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί