Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα από 23-10 έως και 29-10

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 23-10 έως 29-10
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου

Η Σελήνη επιστρέφει στον βραδινό ουρανό. Κοιτάξτε στο νοτιοδυτικό ουρανό μία ώρα μετά τη δύση του Ήλιου. Αύριο βράδυ η Σελήνη θα βρεθεί κοντά στον Κρόνο.

Τρίτη, 24 Οκτωβρίου

Βγείτε έξω γύρω στις 9:30 μμ. απόψε, κοιτάξτε προς τα βορειοανατολικά και βρείτε τον σχηματισμό W που αποτελεί το κύριο μέρος του αστερισμού της Κασσιόπης, της «Βασίλισσας». Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας κιάλια, σαρώστε την περιοχή περίπου 10° προς τα ανατολικά για να εντοπίσετε το γνωστό «διπλό σμήνος του Περσέα» (NGC 869 και NGC 884). Αυτό το ζευγάρι ανοιχτών σμηνών βρίσκεται στον αστερισμό του Περσέα. Από μια σκοτεινή περιοχή, το αντικείμενο αυτό φαίνεται με γυμνό μάτι σαν μικρό σύννεφο. Ένα ζευγάρι κιάλια αναδεικνύει καλύτερα την ομορφιά του.

Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου

Η Σελήνη φτάνει σε απόγειο στις 5:25 μμ (405.154 χιλιόμετρα μακριά μας).

Προχωρώντας κάτω από τον Ωρίωνα, δεσπόζει με την λάμψη του ο Σείριος, πιο λαμπρός από όλα τα αστέρια του ουρανού. Ο Μπετελγκέζ και ο Προκύων σχηματίζουν μαζί του το περίφημο τρίγωνο του χειμώνα που θα κυριαρχεί στον ουρανό τους επόμενους μήνες και φυσικά θα ανατέλλει όλο και πιο νωρίς. Ακριβώς κάτω από τον Σείριο είναι το ανοιχτό σμήνος Μ41.

Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου

Ο Δίας είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο. Βρίσκεται τώρα στην αντίθετη πλευρά του αστεριού μας, όπως φαίνεται από τη Γη. Θα γίνει ορατός ξανά στο λυκαυγές στα μέσα Νοεμβρίου.

Η Αίγα του Ηνίοχου (Capella) είναι το λαμπρότερο αστέρι χαμηλά στα βορειοανατολικά καθώς πέφτει το σκοτάδι μετά το σούρουπο. Η ευθεία που ενώνει την Αίγα και τον Πολικό διέρχεται από μια αραιοκατοικημένη περιοχή του ουρανού, που ανήκει στον αστερισμό της Καμηλοπάρδαλης. Ο αστερισμός αυτός είναι σχετικά νέος. Ορίστηκε το 1614.

Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου

Πολύ κοντά στην πάνω δεξιά πλευρά της Σελήνης, μόλις 6°, είναι τα αστέρια 3ου μεγέθους άλφα και βήτα του Αιγόκερου. Το άλφα είναι αυτό από πάνω. Μπορείτε να αναλύσετε το άλφα σε δύο αστέρια με το γυμνό μάτι; Με κιάλια θα είναι πολύ ευκολότερα. Με κιάλια θα μπορέσετε επίσης να αναλύσετε και το βήτα.

Το πρώτο τέταρτο της Σελήνης είναι στις 1:24 πμ του Σαββάτου. Ο δορυφόρος μας ανατέλλει στα νοτιοανατολικά γύρω στις 2 μμ και κάνει την παρουσία του αισθητή μετά τη δύση του Ήλιου, δηλαδή μετά τις 6:30 μμ. Νωρίς το βράδυ βρίσκεται στον βορειοανατολικό Τοξότη, στο πάνω αριστερό μέρος του σχηματισμού της «τσαγιέρας».

Σάββατο, 28 Οκτωβρίου

Τώρα που τελειώνει ο Οκτώβριος, ο Ερμής είναι πολύ λαμπρός, με μέγεθος -0,4. Όμως βρίσκεται κοντά στον Ήλιο και φτάνει μόνο μέχρι 2 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα, 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Ακόμα και με ένα ζευγάρι κιάλια θα είναι δύσκολο να τον εντοπίσουμε.

Ο Ερμής, ο πιο κοντινός στον Ήλιο πλανήτης, όπως φωτογραφήθηκε από το διαστημόπλοιο MESSENGER.

 

Κυριακή, 29 Οκτωβρίου

Ο αστεροειδής 7 Ίρις λάμπει με μέγεθος 6,9, φτάνοντας σε αντίθεση απόψε. Αν κεντράρουμε με κιάλια το πιο λαμπρό άστρο του Κριού, τον 2ου μεγέθους Χαμάλ, η Ίρις βρίσκεται μέσα στο οπτικό πεδίο. Αυτή η περιοχή βρίσκεται ψηλά στα ανατολικά αργά το βράδυ. Ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε την Ίριδα είναι να κοιτάξετε 1,5° νότια από τον Χαμάλ και 1° νότια από το αστέρι κάπα του Κριού, το οποίο λάμπει με μέγεθος 5,0. Για να το επιβεβαιώσετε, σχεδιάστε το αστρικό πεδίο όπου βρίσκονται το άλφα και το κάπα και μερικά αστέρια στα νότια τους. Επιστρέψτε μια ή δύο νύχτες αργότερα και προσέξτε το σημείο φωτός που άλλαξε θέση. Αυτό το “αστέρι” είναι η Ίρις.

 

Σελήνη τριών ημερών. Η φωτογραφία είναι του Χάρη Καμπάνη.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής  και ο Δίας είναι μέσα στο φως του Ήλιου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) ανατέλλει στην αρχή του λυκαυγούς και λάμπει πολύ χαμηλά στα ανατολικά.

Ο Άρης, με μέγεθος +1,8, ολοένα και ανεβαίνει ψηλότερα. Απέχει τώρα 15 μοίρες περίπου από την Αφροδίτη, που είναι πολύ χαμηλότερα.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,5 στον Οφιούχο) με κίτρινο χρώμα, λάμπει χαμηλά στα νοτιοδυτικά  το σούρουπο.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στους Ιχθύες) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) βρίσκονται ψηλά, στα ανατολικά και στα νοτιοανατολικά αντίστοιχα, νωρίς το βράδυ.

Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί