Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 23-11 έως και 29-11

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 23-11 έως και 29-11 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 23 Νοεμβρίου

Η Σελήνη περνά 5 ° νότια του Ποσειδώνα. Ο Ποσειδώνας, με μέγεθος 8, έχει έναν γαλάζιο δίσκο μόλις 2″. Τώρα βρίσκεται λιγότερο από 1° ανατολικά του μεγέθους 4,2 φ του Υδροχόου. Ο πλανήτης απέχει περίπου 30 αστρονομικές μονάδες από τη Γη , όπου 1 αστρονομική μονάδα, ή AU, είναι η μέση απόσταση Γης-Ήλιου. Αυτό σημαίνει ότι το φως παίρνει λίγο περισσότερο από τέσσερις ώρες για να φτάσει εδώ στη Γη. Ο Ποσειδώνας ολισθαίνει αργά, νοτιοδυτικά από τα αστέρια στο υπόβαθρο. Σε λίγες μόνο μέρες θα φτάσει σε στάση. Μετά θα αλλάξει πορεία προς τα βορειοανατολικά.

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου

Μια ώρα πριν από την ανατολή, τόσο ο Ερμής όσο και η Αφροδίτη εντοπίζονται εύκολα στον φωτεινό ουρανό. Ο Ερμής που μόλις θα έχει  ανατείλει μέσα στα αστέρια του Ζυγού, είναι ένα εύκολο αντικείμενο με μέγεθος –0,7. Την Αφροδίτη είναι αδύνατο να μη την εντοπίσετε αφού έχει   μέγεθος –4. Απέχει λιγότερο από 2 ° από το μεγέθους 4 αστέρι, κ της Παρθένου. Τώρα βρίσκεται 10 ° ανατολικά του φωτεινού Στάχυ. Με τηλεσκόπιο, ο Ερμής εμφανίζεται 90 τοις εκατό φωτισμένος και έχει 5 ” σε φαινόμενο διάμετρο. Απέχει μόλις 0,5 ° από το ν του Ζυγού.

 

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου

Η Σελήνη περνάει 5° νότια του Άρη. Ο πλανήτης παραμένει στους Ιχθείς.

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου

Στην Κασσιόπη, το λαμπρό κεντρικό αστέρι της, το γ, με μέγεθος 2,8 και σε απόσταση 100 ετών φωτός μακριά είναι εάν πολύ ασυνήθιστο αστέρι. Θεωρήθηκε ότι ήταν ένα μεταβλητό αστέρι το οποίο και παρουσίαζε δραματικές αλλαγές στην θερμοκρασία του, το φασματικό τύπο του, το φαινόμενο μέγεθος, το χρώμα και την διάμετρο. Είναι επίσης ένα διπλό αστέρι όπου ο συνοδός του αστέρας είναι δύσκολο να παρατηρηθεί. Με μέγεθος 11, ο συνοδός είναι 3000 φορές αμυδρότερος από τον κυρίως αστέρα!

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου

Οι λαμπροί Κρόνος και Δίας βρίσκονται σχεδόν τόσο κοντά μεταξύ τους (2,6°) όσο οι μέτριοι σε λαμπρότητα, 3ου μεγέθους, άλφα και βήτα του Αιγόκερου, από πάνω τους (σε απόσταση 2,3 °). Περιμένετε να βραδιάσει έτσι ώστε να διακρίνετε καθαρά τα λιγότερα λαμπρά αστέρια.


Σάββατο, 28 Νοεμβρίου

Σήμερα το βράδυ, η φωτεινή, σχεδόν γεμάτη Σελήνη λάμπει ανάμεσα στον Αλντεμπαράν κάτω από αυτήν και τις Πλειάδες πάνω από αυτήν. Στα αριστερά βρίσκεται η λαμπρή Αίγα.

Όποτε ο Φομαλχώ πηγαίνει προς το νότο (διασχίζοντας το μεσημβρινό στο νότο, περίπου  στις 7 μμ αυτή την εβδομάδα), τα πρώτα αστέρια του Ωρίωνα ετοιμάζονται να ανατείλουν στα ανατολικά, από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Επίσης, οι δείκτες της «κατσαρόλας» στέκονται όρθιοι κάτω από τον Πολικό.

 

Κυριακή, 29 Νοεμβρίου

Στο σούρουπο και στην αρχή της νύχτας, ο αστερισμός που μοιάζει με μπολ, ο Βόρειος Στέφανος, βρίσκεται κάτω και στα δεξιά του Βέγα, χαμηλά στον δυτικό ορίζοντα.  Αν και είναι δύσκολο να φανεί αυτός ο αστερισμός στον πλημμυρισμένο με το φως της σελήνης ουρανό, αυτό το αστραφτερό ημικύκλιο από αστέρια θα γίνει πιο εντυπωσιακό μετά από μερικές ημέρες ή μόλις φύγει το φεγγάρι από τον  ουρανό νωρίς το βράδυ.

Η θύελλα σκόνης που μαίνεται εδώ και λίγες μέρες έχει πλέον αναπτυχθεί ραγδαία και καλύπτει την περιοχή Solis Planum. Η φωτογραφία είναι του Αγάπιου Ηλία, στις 18 Νοεμβρίου. (Τηλεσκόπιο: Celestron C9.25 SCT – Στήριξη: Celestron CGEM – Κάμερα: ZWO ASI224MC)

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής (μέγεθος -0,7) φαίνεται χαμηλά στον πρωινό ουρανό,  στα ανατολικά-νοτιοανατολικά, κάτω και στα αριστερά της Αφροδίτης.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9, στα πόδια της Παρθένου) αρχίζει επίσης να χαμηλώνει σε ύψος στον πρωινό ουρανό, αλλά είναι ακόμα αρκετά ψηλά. Παραμένει ο λαμπρός Αυγερινός. Ο επίσης λαμπρός Στάχυς αρχίζει να απομακρύνεται από τον πλανήτη, στα δεξιά του.

Ο Άρης έχει μέγεθος -1,3, στους Ιχθείς. Η φαινόμενη διάμετρος του φτάνει τώρα τα 15 δευτερόλεπτα του τόξου. Μεσουρανεί λίγο μετά τις 9 μμ. Προσπαθήστε να εντοπίσετε το λευκό Νότιο πόλο του που τώρα φαίνεται πολύ μικρός. Μπορείτε να δείτε τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας του Άρη που φαίνονται με τηλεσκόπιο, δίνοντας τις συντεταγμένες του τόπου παρατήρησης και την ώρα παρατήρησης με το λογισμικό Mars Profiler.

Ο Δίας και ο Κρόνος (μέγεθος -2,1, και +0,6, αντίστοιχα) γέρνουν ακόμα περισσότερο στα δυτικά-νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ. Απέχουν περίπου 2,3 ° ο ένας από τον άλλο. θα βρεθούν σε πολύ κοντινή σύνοδο στις 21 Δεκεμβρίου, σε απόσταση μόνο 0,1 μοίρες, χαμηλά στο βραδινό λυκόφως.

Ο Ουρανός (5,7, στον Κριό) είναι ψηλά στον ουρανό νωρίς το βράδυ, περίπου 22° ανατολικά του Άρη.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) φαίνεται ψηλά στα νότια πριν τα μεσάνυχτα.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί