Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 24-4 έως 30-4

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 24-4 έως και 30-4 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 24 Απριλίου

Ο αστεροειδής 4 Vesta (Εστία), το δεύτερο πιο ογκώδες σώμα στην κύρια ζώνη, φτάνει σε σύνοδο με τον Ήλιο. Αν και αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ορατός, το Νο 1 σώμα στη ζώνη, η Δήμητρα, είναι ορατή απόψε κοντά στην ουρά του Λέοντα.

Αφού νυχτώσει, κοιτάξτε νότια για το «Δρεπάνι του Λέοντα», ένα μοτίβο έξι αστεριών που ξεκινά με το λαμπρότερο αστέρι του Λιονταριού, τον Βασιλίσκο, στο κάτω μέρος της λαβής και τελειώνει με το 3ου  μεγέθους έψιλον (ε) του Λέοντα στην άκρη του μοτίβου. Πολλοί παρατηρητές το θεωρούν ως ένα αντίστροφο  ερωτηματικό στον ουρανό. Μόλις το βρείτε, κοιτάξτε αριστερά (ανατολικά) κάτω από το σώμα του λιονταριού για την άκρη της ουράς του: Αυτή είναι η Denebola 1ου μεγέθους. Η Δήμητρα βρίσκεται 3,5° ανατολικά-βορειοανατολικά αυτού του άστρου, σε μια περιοχή χωρίς φωτεινά αστέρια στο υπόβαθρο. Ο νάνος πλανήτης μεγέθους 7,5 θα πρέπει να είναι σχετικά εύκολο να εντοπιστεί με κιάλια ή τηλεσκόπιο

Στη συνέχεια, επιστρέψτε στο «Δρεπάνι» για έναν επιπλέον στόχο, τον γαλαξία NGC 2903 που βρίσκεται περίπου 4° δυτικά-νοτιοδυτικά του έψιλον. Αυτός ο γαλαξίας 9ου μεγέθους μπορεί να είναι δύσκολος να εντοπιστεί με κιάλια, αλλά το οβάλ σχήμα του θα αποκαλυφθεί με μεγαλύτερα κιάλια ή με ένα πιο ισχυρό τηλεσκόπιο.

 

Τρίτη,  25 Απριλίου

Η παχιά ημισέληνος βρίσκεται στους Διδύμους απόψε και αύριο το βράδυ (κοντά στον Πολυδεύκη). Ο πλανήτης Άρης είναι στο κέντρο του αστερισμού.

Τετάρτη, 26 Απριλίου

Τώρα που η Σελήνη δεν είναι ακόμα πολύ φωτεινή, κοιτάξτε την «Φάτνη» ή «Κυψέλη» (Praesepe), μια αμυδρή συστάδα αστεριών στον αστερισμό του Καρκίνου. Οι αστρονόμοι αναγνωρίζουν την «Φάτνη» σαν ένα ανοιχτό σμήνος, παρόμοια στη φύση, αν όχι στην εμφάνιση, με την  διασημότερη ξαδέλφη της  το γνωστό σμήνος των «Πλειάδων». Για να εντοπίσετε την «Φάτνη», παρατηρήστε από μια σκοτεινή περιοχή στο τέλος του λυκόφωτος (περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά μετά από το ηλιοβασίλεμα). Σκοπεύστε με τα κιάλια κατά μήκος μιας γραμμής ανάμεσα στον Πολυδεύκη και τον Κάστορα. Στοχεύστε ελαφρώς πιο κοντά στους  Διδύμους και λιγότερο από το εύρος ενός πεδίου με κιάλια κάτω από τη γραμμή αυτή. Σαρώνοντας την  γύρω περιοχή θα πρέπει να εντοπίσετε μια ομάδα από αμυδρά αστέρια, το «σμήνος των μελισσών».

Πέμπτη, 27 Απριλίου

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 00:21 πμ. της Παρασκευής, στον αμυδρό αστερισμό του Καρκίνου.

Αυτό καθιστά απόψε την τέλεια στιγμή για να ταξιδέψετε στη Σελήνη με το τηλεσκόπιό σας για να απολαύσετε τις σκιές που ρίχνουν τα τραχιά βουνά των Απεννίνων που χωρίζουν τη Θάλασσα της Γαλήνης από τη μεγάλη λεκάνη του Imbrium.

Η διαχωρίζουσα φαίνεται τώρα να χωρίζει τη Σελήνη ακριβώς στη μέση. Κοιτάξτε βόρεια του ισημερινού για το δυτικό χείλος της Θάλασσας της Γαλήνης. Στα νοτιοδυτικά του βρίσκονται τα Απέννινα, τα οποία κόβονται ακριβώς κάτω από τα ελάχιστα ορατά χείλη των κρατήρων Αρχιμήδης, Αυτόλυκος και Αριστίλλος. Τα Απέννινα υψώνονται περίπου 2 έως 5 χιλιόμετρα ψηλά. Πιθανότατα σχηματίστηκαν όταν η πρόσκρουση που ανέσκαψε το Imbrium αλληλοεπίδρασε με αυτά που ήταν πιθανώς ήδη πολύπλοκα γεωλογικά χαρακτηριστικά στην περιοχή.

Ένας από τους μεγαλύτερους κρατήρες στην άκρη της Mare Imbrium, ο Αρχιμήδης έχει διάμετρο 83 χιλιόμετρα. Είναι σχεδόν γεμάτος στην κορυφή από αρχαία λάβα έχοντας θάψει την αρχική κεντρική κορυφή. Το δάπεδό του είναι γεμάτο με πολλούς μικρότερους κρατήρες πρόσκρουσης. Ο κρατήρας δείχνει πολλές μακριές σκιές που ρίχνονται στη σεληνιακή επιφάνεια από τον ήλιο που πέφτει από χαμηλά.

 

Παρασκευή, 28 Απριλίου  

Η Σελήνη σε απόγειο, στο πιο μακρινό σημείο της από τη Γη, 404.300 km μακριά.

Για αυτούς που θα σηκωθούν νωρίς το πρωί, θα δουν σε προεπισκόπηση όπως θα είναι τα αστέρια στον βραδινό ουρανό του Αυγούστου. Τα τρία φωτεινά αστέρια που λάμπουν ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν το φως της αυγής αποτελούν το Θερινό Τρίγωνο. Ο Σκορπιός και ο Τοξότης, οι δύο χαρακτηριστικοί καλοκαιρινοί αστερισμοί, βρίσκονται χαμηλά στον νότιο ορίζοντα. Το φωτεινό αστέρι στα μέσα του δυτικού ουρανού είναι ο Αρκτούρος στον αστερισμό του Βοώτη.

Σάββατο, 29 Απριλίου

Καθώς φθάνουμε στο μέσο της νύχτας, ο λαμπρός Βέγας ανεβαίνει ψηλά στα βορειοανατολικά, ενώ ο Αρκτούρος (ο φύλακας της Αρκτου) φέγγει πολύ ψηλά στα νοτιοανατολικά.  Στο ένα τρίτο της απόστασης από τον Βέγα προς τον Αρκτούρο βρίσκεται το αμυδρό τραπέζιο του Ηρακλή. Στα δύο τρίτα της απόστασης υπάρχει ένα επίσης αμυδρό ημικύκλιο αστέρων, αυτό του Βόρειου Στέφανου.

Κυριακή, 30 Απριλίου

Ενώ η βροχή διαττόντων «Λυρίδες» τελειώνει αυτή την εβδομάδα, αρχίζουν οι Υδροχοΐδες. Δυστυχώς, το φεγγάρι ρίχνει περισσότερο φως στον πρωινό ουρανό, καθώς περνάει η εβδομάδα, περιορίζοντας τον αριθμό των ωρών παρατήρησης. Μπορείτε να ξεχωρίσετε τις δυο βροχές διαττόντων, αν παρατηρήσετε τα ίχνη τους στον ουρανό. Οι Λυρίδες προέρχονται από τον αστερισμό της Λύρας, ενώ οι Υδροχοΐδες από τον αστερισμό του Υδροχόου. Τα μικροσκοπικά κομμάτια ύλης που παράγουν τους διάττοντες προέκυψαν κατά τη διάρκεια μιας από τις επισκέψεις του κομήτη του Halley κοντά στον ήλιο. Κάποιες φορές, η βροχή θεωρείται παρόμοια με τη διάσημη βροχή των Περσείδων, αλλά για τους παρατηρητές του βορείου ημισφαιρίου, το ακτινοβόλο σημείο, κοντά στον αμφορέα του  Υδροχόου, δεν αναρριχείται ποτέ  αρκετά υψηλά έτσι ώστε να δημιουργήσει ένα αξιοσημείωτο γεγονός.

Σύνοδος Αφροδίτης – Σελήνης στις 23 Απριλίου.

Φωτογράφος: Αντώνης Αγιομαμίτης. Περισσότερες λεπτομέρειες…

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής είναι κρυμμένος στο φως του ηλιοβασιλέματος.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,1, στον ανατολικό Ταύρο) είναι το λαμπρό «Βραδινό Αστέρι» που φαίνεται στα δυτικά νωρίς και κατά τη διάρκεια του βραδινού λυκόφωτος. Δύει δύο ώρες μετά το ηλιοβασίλεμα. Θα περάσει ανάμεσα στα κέρατα του Ταύρου την 1η Μαΐου. Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη δείχνει έναν μικρό δίσκο (17 δευτερόλεπτα της μοίρας, 69% φωτισμένος).

Ο Άρης συνεχίζει να χάνει σε λαμπρότητα. Με μέγεθος +1,3 βρίσκεται στο κέντρο των Διδύμων. Έχει φαινόμενη διάμετρο μόνο 5 ½” αυτή την εβδομάδα. Βρίσκεται ψηλά στο νότο πριν τα μεσάνυχτα, περίπου το ίδιο λαμπρός με τον Αλντεμπαράν αλλά με πιο έντονο πορτοκαλί χρώμα.

Ο Δίας είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.

Ο Κρόνος, με μέγεθος +1,0 στον αμυδρό Υδροχόο, αρχίζει να φαίνεται πριν την ανατολή του Ήλιου. Δοκιμάστε να τον εντοπίσετε με ένα ζευγάρι κιάλια, περίπου 40 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου, αρκετά μακριά από τον Αλτάιρ.

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας δεν φαίνονται στον ουρανό αφού είναι πολύ χαμηλά στο βραδινό και πρωινό λυκόφως, αντίστοιχα.

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί