Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 24-6 έως και 30-6

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 24-6 έως και 30-6
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 24 Ιουνίου

Ο Δίας έφτασε σε αντίθεση πριν από δύο εβδομάδες και παραμένει ένα εκπληκτικό θέαμα όλη τη νύχτα. Φαίνεται χαμηλά στα νοτιοανατολικά κατά τη διάρκεια του βραδινού λυκόφωτος και ανεβαίνει ψηλότερα στο νότο γύρω στα μεσάνυχτα. Με μέγεθος -2,6, είναι το λαμπρότερο ουράνιο αντικείμενο του νυχτερινού ουρανού, με εξαίρεση τη Σελήνη και την Αφροδίτη. Παραμένει ορατός όλη τη νύχτα ανάμεσα στα αστέρια του νότιου Οφιούχου. Με τηλεσκόπιο φαίνονται πολλές λεπτομέρειες στην επιφάνειά του δίσκου του, που έχει διάμετρο 46″.

Τρίτη, 25 Ιουνίου

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 12:48 μμ. Το φεγγάρι ανατέλλει περίπου στη 1 πμ, κάτω και στα δεξιά του Μεγάλου Τετραγώνου του Πήγασου.

Το β του Ζυγού, στη βόρεια «δαγκάνα» του Σκορπιού, είναι στην πραγματικότητα το πιο λαμπρό αστέρι του Ζυγού. Φαινομενικά, δεν υπάρχει τίποτα που να το κάνει ξεχωριστό, αλλά υπάρχουν δύο σημεία που αξίζει να αναφερθούν. Πρώτον, υπάρχει μια αναφορά ότι το αστέρι αυτό έχει χάσει μέρος της φωτεινότητας του από τα αρχαία χρόνια. Δεύτερον, λέγεται ότι είναι το μοναδικό μονό αστέρι με πράσινο χρώμα. Ορισμένοι από τους  πρώτους παρατηρητές το κατατάσσουν ως δευτέρου μεγέθους. Το πράσινο χρώμα του είναι πιο ενδιαφέρον. Πολλοί παρατηρητές το έχουν περιγράψει ως «όμορφο, με  ανοιχτή πράσινη απόχρωση». Ωστόσο, στους περισσότερους ανθρώπους φαίνεται λευκό. Κοιτάξτε μόνοι σας και αποφασίστε τι χρώμα θα του δώσετε!

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 2:10 πμ της Τετάρτης.    

 

Τετάρτη, 26 Ιουνίου

Οι περισσότεροι ερασιτέχνες αστρονόμοι γνωρίζουν ότι το θερινό τρίγωνο περιλαμβάνει τους αστερισμούς της Λύρας, του Κύκνου και του Αετού. Δύο λιγότερο γνωστοί αστερισμοί επίσης βρίσκονται μέσα στο τρίγωνο: η Αλώπηξ, με αστέρια όχι λαμπρότερα του 5ου μεγέθους και το Βέλος, με λίγα αστέρια 4ου μεγέθους.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 10:01 μμ.   

 

Πέμπτη, 27 Ιουνίου

Η Αφροδίτη βγαίνει πάνω από τον ορίζοντα στα ανατολικά-βορειοανατολικά 55 λεπτά πριν την ανατολή. Ο πλανήτης λάμπει με μέγεθος -3,8 και φαίνεται στο λυκαυγές, αν έχετε έναν καθαρό  και ανεμπόδιστο ορίζοντα. Μέσα από ένα τηλεσκόπιο δείχνει ένα σχεδόν γεμάτο δίσκο που εκτείνεται στις 10″.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 3:48 πμ της Παρασκευής.  

 

Παρασκευή, 28 Ιουνίου

Μπορείτε να δείτε το μεγάλο αστρικό σμήνος της Κόμης της Βερενίκης εκεί που ζείτε; Μήπως η φωτορύπανση σάς το έχει κρύψει ή απλά δεν ξέρετε πού ακριβώς να κοιτάξετε; Είναι τα δύο πέμπτα της διαδρομής από την Ντενέμπολα (ουρά του Λέοντα) έως το τέλος της λαβής της «κατσαρόλας» (ουρά της Μεγάλης Άρκτου). Τα λαμπρότερα  μέλη της σχηματίζουν ένα ανεστραμμένο Υ. Το σμήνος είναι περίπου 5° σε εύρος συνολικά, μια μεγάλη, αμυδρή λάμψη σε έναν τουλάχιστον μέτρια σκοτεινό ουρανό. Γεμίζει σχεδόν το πεδίο, αν το παρατηρείτε με ένα ζευγάρι κιάλια.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 11:39 μμ.  

 

Σάββατο, 29 Ιουνίου

Μπορείτε να ξεχωρίσετε με το τηλεσκόπιο σας ένα διπλό αστέρι με απόσταση 1,0 δευτερόλεπτο της μοίρας του ενός αστέρα από τον άλλον; Ψηλά στο ζενίθ, το αστέρι 44 του Βοώτη σας δίνει τη δυνατότητα για ένα τέτοιο τεστ! Επίσης, καθένα από τα δυο αστέρια  είναι μεταβλητό.

 

Κυριακή, 30 Ιουνίου

Ο Δράκος είναι ένας δημοφιλής αλλά αμυδρός αστερισμός στο βόρειο ημισφαίριο. Το λαμπρότερο αστέρι του, το γ ή Eltanin, 2ου μεγέθους, περνά 10 μοίρες κάτω από το ζενίθ, περίπου 3 ώρες μετά το ηλιοβασίλεμα. Ο Eltanin κάθεται μέσα στο κεφάλι του ζώου. Το σώμα του δράκου κρέμεται κάτω από το κεφάλι. Η ουρά του περιτυλίγεται  γύρω από την κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου και μετά πέφτει ανάμεσα στη μεγάλη και στη μικρή κατσαρόλα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού στις 1:18 πμ της Δευτέρας.  

Το 3ο αντικείμενο του καταλόγου του Messier, το Μ3, είναι ένα σφαιρωτό σμήνος, 34.000 έτη φωτός μακριά, στον αστερισμό των Θηρευτικών Κυνών. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο λαμπρά σφαιρωτά σμήνη. Έχει περίπου 500.000 άστρα! Η φωτογραφία αυτή είναι του Θόδωρου Γιαουρτσή με το τηλεσκόπιο ODK10 (Orion Optics) και την κάμερα ATIK 383L mono.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής είναι πολύ χαμηλά στο βραδινό λυκόφως. Κοιτάξτε νωρίς στα δυτικά-βορειοδυτικά. Το φαινόμενο μέγεθος του φτάνει στο +0,8 στο τέλος της εβδομάδας.

Ο Άρης έχει μέγεθος +1,8 και απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τον Ερμή.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,8) είναι πολύ χαμηλά στον ορίζοντα στο λυκαυγές και δεν εντοπίζεται εύκολα. Ψάξτε την μόλις πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα 15 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου. Κοιτάξτε με ένα ζευγάρι κιάλια .

Ο Δίας (μέγεθος -2,6, στο νότιο Οφιούχο), ήδη τα μεσάνυχτα βρίσκεται σε καλή θέση για παρατήρηση. Τότε φθάνει στο μέγιστό του ύψος. Ο δίσκος του έχει φαινόμενη διάμετρο 46″. Πολλές αλλαγές συμβαίνουν στην περιοχή γύρω από τη Μεγάλη Ερυθρά κηλίδα.

Ο Δίας και ο Αντάρης σχηματίζουν ένα μεγάλο, σχεδόν ισοσκελές τρίγωνο, μαζί με το αστέρι δέλτα του Σκορπιού. Τα τελευταία 19 χρόνια το αστέρι αυτό είναι ένα εκρηκτικό μεταβλητό, λίγο αμυδρότερο από τον Αντάρη.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,1, στον Τοξότη) λάμπει περίπου 30 μοίρες στα αριστερά του Δία πριν το λυκαυγές. Ανατέλλει πριν τις 10 μμ. Θα φτάσει σε αντίθεση στις 9 Ιουλίου.

Ο Ουρανός αρχίζει να φαίνεται χαμηλά στον πρωινό ουρανό.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9) είναι σε αρκετό ύψος στα νοτιοανατολικά πριν τα χαράματα.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί