Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 24-7 έως 30-7

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 24-7 έως 30-7
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 24 Ιουλίου

Με ένα ζευγάρι κιάλια, περίπου 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα, ψάξτε να βρείτε τον Ερμή πολύ χαμηλά στα δυτικά. Κοντά στον πλανήτη θα είναι η ημισέληνος και ο Βασιλίσκος του Λέοντα.

 

Τρίτη , 25 Ιουλίου

Απόψε, ο Ερμής είναι πιο κοντά στον Βασιλίσκο και η Σελήνη βρίσκεται πιο ψηλά και στα αριστερά τους. Ο Ερμής λάμπει με μέγεθος 0,2 και βρίσκεται σε ύψος 8° πάνω από τον ορίζοντα. Η Σελήνη είναι ψηλότερα και είναι πιο εύκολο να την εντοπίσετε  απόψε απ’ ότι ήταν χθες το βράδυ.

 

Τετάρτη, 26 Ιουλίου

Μέχρι την αρχή του λυκαυγούς, η λαμπρή Αφροδίτη κυριαρχεί ήδη στον πρωινό ουρανό. Ο πλανήτης ανατέλλει γύρω στις 3 πμ και στέκεται 10 ° ψηλά μια ώρα αργότερα. Είναι δύσκολο να μη ξεχωρίσετε την Αφροδίτη από οτιδήποτε άλλο. Έχοντας μέγεθος -4,0, λάμπει πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο στον πρωινό ουρανό. Παρόλο που η θέα με γυμνό μάτι ή με κιάλια είναι εκθαμβωτική, αξίζει να στρέψετε το τηλεσκόπιο σας προς την κατεύθυνση του πλανήτη. Όχι μόνο η Αφροδίτη δείχνει ένα δίσκο διαμέτρου 15 δευτερολέπτων της μοίρας  που εμφανίζεται σχεδόν κατά τα τρία τέταρτα φωτισμένος, αλλά σήμερα το πρωί συμβαίνει ο πλανήτης να βρίσκεται λιγότερο από 1 ° νότια του υπολείμματος του υπερκαινοφανούς του Καρκίνου (M1).

Ο Άρης φτάνει σε σύνοδο με τον Ήλιο στις 9 μμ. Ο κόκκινος πλανήτης θα παραμείνει κρυμμένος στην αντανάκλαση του αστεριού μας μέχρις ότου να επανεμφανιστεί στο λυκαυγές τον Σεπτέμβριο.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:45 μμ.   

 

Πέμπτη, 27 Ιουλίου

Ως ένας εσωτερικός πλανήτης, η Αφροδίτη κινείται γρήγορα σε σχέση με τα αστέρια στο υπόβαθρο. Αφού πέρασε νότια από το Μ1 χθες, αυτό το πρωί φαίνεται 0,4° βόρεια από το 3ου μεγέθους αστέρι ζήτα του Ταύρου, το νοτιότερο κέρατο του αστερισμού του Ταύρου.

Το φεγγάρι ολοένα και μεγαλώνει και περνάει από τη γραμμή με τον Στάχυ, τον Δία και το γ της Παρθένου.

Παρασκευή, 28 Ιουλίου

Απόψε ας ρίξουμε μια ματιά πρώτα στο δέλτα του Οφιούχου, γνωστό και σαν Yed Prior (“Το χέρι”), και μετά στο οπτικό διπλό του έψιλον του Οφιούχου στα νοτιοανατολικά γνωστό και σαν Yed Posterior. Αφού τα εντοπίσετε με γυμνό μάτι, κοιτάξτε και με κιάλια ή με τηλεσκόπιο με την μικρότερη δυνατή μεγέθυνση. Το δέλτα απέχει 170 έτη φωτός από τη Γη, ενώ το έψιλον απέχει 108 έτη φωτός. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μοιράζονται το ίδιο μέρος του ουρανού και αποτελούν ένα όμορφο ζευγάρι.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:24 μμ.   

 

Σάββατο, 29 Ιουλίου

Αυτήν την εποχή του χρόνου, μετά το βραδινό λυκόφως, ο γαλαξίας μας αρχίζει να εμφανίζεται από τον νότιο ορίζοντα, ανεβαίνει ψηλά κατά μήκος του ανατολικού ουρανού και φθάνει μέχρι κάτω στον βορρά. Κοιτάζοντας νότια, βλέπετε τον σπειροειδή βραχίονα του Τοξότη και το κέντρο του γαλαξία μας. Αλλάξτε την θέση παρατήρησή σας και θα δείτε τον βραχίονα του Περσέα. Αυτός είναι ο δεύτερος κύριος βραχίονας που κατευθύνεται προς την διεύθυνση που πολλές φορές ονομάζεται «το γαλαξιακό αντίκεντρο». Περίπου στη μέση, ανάμεσα στο γαλαξιακό κέντρο και το αντίκεντρο, ψηλά στην ανατολή και πάνω από το θερινό τρίγωνο, βρίσκεται η κατεύθυνση κατά την οποία ταξιδεύει το ηλιακό μας σύστημα γύρω από τον γαλαξία μας. Το αστέρι Βέγας μπορεί να χρησιμεύσει σαν οδηγός. Ταξιδεύουμε με την φοβερή ταχύτητα των 800.000 Km/h, και όμως χρειάζεται 200 εκατομμύρια χρόνια για το ηλιακό μας σύστημα να ολοκληρώσει μια περιστροφή του γύρω από τον γαλαξία.

 

Κυριακή, 30 Ιουλίου

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 6:25 μμ.

Η γρήγορη ανατολική κίνηση της Αφροδίτης σε σχέση με τα αστέρια του υπόβαθρου την μεταφέρει από τον Ταύρο στον Ωρίωνα αυτό το πρωί. Ο πλανήτης θα διαμείνει σε αυτόν τον μη-ζωδιακό αστερισμό μόνο για δύο ημέρες και θα περάσει στους Δίδυμους την 1η  Αυγούστου.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:03 τα μεσάνυχτα.      

 

 

Το μπρούτζινο μνημείο («Μνημείο Σαλαμινομάχων»), σχεδιασμένο από τον Αχιλλέα Βασιλείου και κατασκευασμένο το 2006, τιμά τους πολεμιστές της μάχης της Σαλαμίνας (480 πΧ). Ο φωτογράφος, Αντώνης Αγιομαμίτης, αποτυπώνει αριστουργηματικά με το φακό του, την φαινόμενη κίνηση των άστρων στο νυχτερινό ουρανό σε διάρκεια 6 ωρών. Περισσότερες πληροφορίες για τη φωτογραφία αυτή εδώ.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής (μέγεθος 0) είναι χαμηλά στα δυτικά-βορειοδυτικά περίπου 30 με 40 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα.

 Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,1) λάμπει στα ανατολικά πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Ο Αλντεμπαράν, αρκετά πιο αμυδρός, απομακρύνεται όλο και περισσότερο στα δεξιά της Αφροδίτης. Στα δεξιά της, ο πορτοκαλής Μπετελγκέζ αρχίζει να ανατέλλει.

Ο Άρης είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.  

Ο Δίας (μέγεθος -1,9, στην Παρθένο) λάμπει ψηλά στα νοτιοδυτικά το βράδυ. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη έχει 35” διάμετρο. Ο Στάχυς, με χρώμα γαλάζιο, είναι 8° στα αριστερά του.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,2 στα πόδια του Οφιούχου) με κίτρινο χρώμα, φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο πολύ πριν τα μεσάνυχτα. Ο πιο κόκκινος Αντάρης (μέγεθος +1) τρεμοσβήνει ζωηρά περίπου 13 μοίρες στα δεξιά του Κρόνου.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) είναι ψηλά στα νότια και στα νοτιοανατολικά πριν το φως του λυκαυγούς.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) είναι επίσης ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν το λυκαυγές.

Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ.

 

 

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί