Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 25-3 έως και 31-3

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 25-3 έως και 31-3
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 25 Μαρτίου

Ο Δίας συνεχίζει να γίνεται πιο εμφανής πριν από την αυγή. Ο γιγαντιαίος πλανήτης ανατέλλει  πριν από τις 2 πμ και ανεβαίνει 30° ψηλά στο νότο μια ώρα πριν από την ανατολή του Ήλιου. Με μέγεθος –2,2, είναι το λαμπρότερο «αστέρι» στον πρωινό ουρανό έως ότου ανατείλει η Αφροδίτη, γύρω στις 5:30 πμ.  Ένα τηλεσκόπιο αποκαλύπτει τουλάχιστον δύο ευδιάκριτες ζώνες από τα νέφη του πλανήτη στην επιφάνειά του. Ο δίσκος έχει διάμετρο 39”.

Το πρωί της 19ης Μαρτίου, ο Christopher Go στις Φιλιππίνες φωτογράφησε την Μεγάλη ερυθρά κηλίδα του Ήλιου.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 5:17 πμ της Τρίτης.

 

Τρίτη, 26 Μαρτίου

Ένα από τα ομορφότερα αντικείμενα από τον βαθύ ουρανό της άνοιξης, το ανοιχτό σμήνος της «Κυψέλης» στον αστερισμό του Καρκίνου (M44), βρίσκεται ψηλά στο νότο νωρίς το βράδυ. Με γυμνό μάτι από έναν σκοτεινό ουρανό πρέπει να είστε σε θέση να εντοπίσετε αυτήν την ομάδα αστεριών σαν ένα μικρό σύννεφο. Η «Κυψέλη» αναλύεται σε δεκάδες αστέρια όταν την παρατηρούμε μέσα από κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο.

Αύριο, τα ξημερώματα της 27ης, θα βρείτε το φεγγάρι πολύ κοντά στον Δία, μόνο 1 μοίρα μακριά.

Τετάρτη, 27 Μαρτίου

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 6:11 πμ της Πέμπτης.

Το φεγγάρι ανατέλλει μετά τις 2 πμ της Πέμπτης. Κοιτάξτε την «τσαγιέρα» του Τοξότη κάτω από τη Σελήνη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 6:55 πμ της Πέμπτης.

 

Πέμπτη, 28 Μαρτίου

Ξημερώματα Παρασκευής, ο Κρόνος βρίσκεται μόνο 1 μοίρα μακριά από τη Σελήνη. Δείτε τον παραπάνω χάρτη.

Ο Βασιλίσκος (Regulus), αν και είναι αμυδρότερος από άλλα αστέρια 1ου μεγέθους (έχει μέγεθος 1,36), έχει διατηρήσει αυτό το τιμητικό όνομα για χιλιάδες έτη, το οποίο προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει «ο μικρός βασιλιάς» επειδή πίστευαν ότι το αστέρι κυριαρχούσε στον ουρανό. Θεωρήθηκε επίσης ότι ήταν ο  «ηγέτης» των τεσσάρων βασιλικών αστεριών της αρχαίας Περσίας. Ο Βασιλίσκος βρίσκεται πιο κοντά στην εκλειπτική από οποιαδήποτε άλλο λαμπρό αστέρι, μόνο μισή μοίρα μακριά από την νοητή γραμμή. Η εκλειπτική ακολουθεί την κίνηση του ήλιου μέσω του ζωδιακού κύκλου κατά τη διάρκεια ενός έτους. Αυτή η φαινόμενη κίνηση δημιουργείται καθώς η Γη βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το άστρο μας,  δίνοντας τη εντύπωση ότι ο ήλιος ολισθαίνει προς τα ανατολικά σε σχέση με τα αστέρια του ουρανού.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 2:46 πμ της Παρασκευής.

 

Παρασκευή, 29 Μαρτίου

Ο Άρης φαίνεται 3° νότια του σμήνους των Πλειάδων απόψε και αύριο το βράδυ. Η εικόνα είναι πολύ όμορφη με ένα ζευγάρι κιάλια. Το κιτρινωπό χρώμα του πλανήτη έρχεται σε πολύ ωραία αντίθεση με το γαλάζιο-λευκό χρώμα του σμήνους.

 

Σάββατο, 30 Μαρτίου

Μετά τα μεσάνυχτα, εμφανίζεται ο γνωστός αστερισμός του Σκορπιού, περισσότερο γνωστός στους παρατηρητές του καλοκαιρινού ουρανού. Το πιο λαμπρό του άστρο, ο Αντάρης, παριστάνει την καρδιά του Σκορπιού. Τυπικός υπέρ-γίγαντας, ο Αντάρης είναι ένα ψυχρό σχετικά άστρο (6000 βαθμούς Φαρενάιτ) και κολοσσιαίο σε μέγεθος, τόσο, που αν το τοποθετούσαμε στην θέση του ήλιου μας, οι τροχιές του Ερμή, της Αφροδίτης, της Γης και του Άρη θα βρίσκονταν μέσα στο άστρο.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 4:24 πμ της Κυριακής.

 

Κυριακή, 31 Μαρτίου

Στην αρχή του λυκαυγούς η Αφροδίτη βγαίνει πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα και κυριαρχεί στον πρωινό ουρανό για την επόμενη ώρα, πριν την ανατολή του Ήλιου. Με μέγεθος -3,9, ο πλανήτης είναι σχεδόν δύο μεγέθη λαμπρότερος από τον δεύτερο λαμπρότερο, τον Δία.

Η Σελήνη φθάνει σε απόγειο, 405.577 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.

 

Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά  κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει 50 λεπτά  πριν και 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.

 

Ένα από τα πιο φωτογραφημένα αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού είναι το Νεφέλωμα της Φωτιάς ή NGC 2024, ένα  νεφέλωμα εκπομπής στον αστερισμό του Ωρίωνα. Απέχει 900 με 1.500 έτη φωτός. Η φωτογραφία αυτή, του  Gordon Hayneswww.imagingtheheavens.co.uk ) δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της «ερασιτεχνικής αστροφωτογραφίας της ημέρας» στις 6 Απριλίου, 2016.  Το τηλεσκόπιο ήταν Televue NP127/FLI astrograph.  

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής χάνεται στο φως της ανατολής του Ήλιου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,0, στον Αιγόκερο) ανατέλλει πάνω από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά μέσα στο φως του λυκαυγούς. Βρίσκεται περίπου 65° κάτω και αριστερά από τον Δία.   

Ο Άρης (μέγεθος +1,4, στον Ταύρο), ακόμα φαίνεται στα δυτικά όταν βραδιάζει. Βρίσκεται κάτω από τις Πλειάδες. Θα φτάσει μόνο 3 μοίρες μακριά από το σμήνος στο τέλος της εβδομάδας. Ο δίσκος του είναι τώρα μόλις 5 δευτερόλεπτα της μοίρας σε διάμετρο.

Ο Δίας (μέγεθος -2,2, στα πόδια του Οφιούχου) ανατέλλει από τα νοτιοανατολικά στη 1 πμ. Πριν την ανατολή του Ήλιου βρίσκεται σε καλύτερη θέση για παρατήρηση.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,6, στον Τοξότη) λάμπει ανάμεσα στον Δία, 25 μοίρες ψηλότερά του, και την Αφροδίτη, χαμηλότερά του.

Ο Ουρανός βρίσκεται χαμηλά στα δυτικά όταν βραδιάζει.

Ο Ποσειδώνας χάνεται μέσα στο φως του Ήλιου.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί