Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 25-4 έως και 1-5

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 25-4 έως και 1-5 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 25 Απριλίου

Η Σελήνη περνάει 4,5° νότια του Άρη στις 6 πμ. της Τρίτης. Σηκωθείτε πρωί, τουλάχιστον 1 ώρα πριν την ανατολή του Ήλιου για να δείτε όλους τους πλανήτες (εκτός από τον Ερμή και τον Ουρανό) να βρίσκονται πάνω σε μια νοητή ευθεία γραμμή. Αύριο το πρωί, την ίδια ώρα, η ημισέληνος θα βρεθεί νότια της Αφροδίτης.

Τρίτη,  26 Απριλίου

Το πρωί της Τετάρτης, στο φως του λυκαυγούς, η Σελήνη βρίσκεται 4 και 5 μοίρες, αντίστοιχα, κάτω από την Αφροδίτη και τον Δία.

Τετάρτη, 27 Απριλίου

Στα τέλη Απριλίου, τα δύο αστέρια που ανήκουν στους αστερισμούς του Μεγάλου και Μικρού Κυνός, ο Σείριος και ο Προκύων, αντίστοιχα, ευθυγραμμίζονται κάθετα καθώς βγαίνουν τα αστέρια στο μέσο του βραδινού λυκόφωτος. Κοιτάξτε νοτιοδυτικά. Ο λαμπρός Σείριος είναι χαμηλά. Ο Προκύων στέκεται από πάνω του, 25° μακριά.

Η Αφροδίτη θα περάσει μόνο 25’ μακριά από τον Ποσειδώνα το πρωί της Πέμπτης.


Πέμπτη
, 28 Απριλίου  

Η βροχή διαττόντων Λυρίδες θα πρέπει να είναι ενεργή αργά απόψε και αργά αύριο. Οι καλύτερες στιγμές για να δοκιμάσετε να την παρακολουθήσετε είναι μετά τις 11 μμ., και μέχρι την ανατολή της Σελήνης.

Ο αστεροειδής 10 Υγεία είναι σε αντίθεση απόψε, που σημαίνει ότι φαίνεται όλο το βράδυ. Επιπλέον, χωρίς Σελήνη στον νυχτερινό ουρανό, οι προοπτικές παρατήρησης θα είναι καλές. Θα εντοπίσετε αυτό το αντικείμενο της κύριας ζώνης, 10ου μεγέθους, κοντά στη νοτιοανατολική γωνία της Παρθένου.

Περιμένετε τουλάχιστον δύο ώρες μετά τη δύση του ηλίου και, στη συνέχεια, ξεκινήστε την αναζήτησή σας βρίσκοντας έναν εύκολο στόχο: τον Στάχυ (1ου μεγέθους), το γνωστό άλφα αστέρι της Παρθένου. Θα το δείτε να λάμπει έντονα πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα. Η Υγεία βρίσκεται 15° νοτιοανατολικά αυτού του άστρου. Ακόμα και με ένα μικρό τηλεσκόπιο, 3 έως 4 ιντσών, αρκεί για να την εντοπίσετε εύκολα, αν και οι παρατηρητές με κιάλια 50mm ή μεγαλύτερα θα μπορέσουν να την βρουν σχετικά εύκολα.

Η Υγεία χρειάζεται λίγο περισσότερο από πεντέμισι χρόνια για να περιστραφεί γύρω από τον Ήλιο και είναι το τέταρτο μεγαλύτερο σώμα στην κύρια ζώνη, που έρχεται μετά (κατά σειρά) 1 Δήμητρα, 4 Εστία και 2 Παλλάς. Ορισμένες μελέτες εκτιμούν ακόμη ότι αυτός ο σχεδόν σφαιρικός αστεροειδής περιέχει έως και το 3 τοις εκατό ολόκληρης της μάζας στην κύρια ζώνη.

Παρασκευή, 29 Απριλίου

Η «κατσαρόλα» της Μεγάλης Άρκτου φθάνει στο ψηλότερο της σημείο στον ουρανό νωρίς το βράδυ. Καθώς η Γη συνεχώς περιστρέφεται, η «κατσαρόλα» γυρίζει γύρω από τον Πολικό.

Κοιτάξτε πολύ χαμηλά στο βορειοανατολικό ουρανό περίπου στις 9:00 το βράδυ για να δείτε το λαμπρό Βέγα, το «αστέρι του καλοκαιριού», που έχει ήδη ανατείλει.

Σάββατο, 30 Απριλίου

Μια μερική έκλειψη του Ήλιου συμβαίνει σήμερα στον νοτιοανατολικό Ειρηνικό και τον νότιο “κώνο” της Νότιας Αμερικής, όπως φαίνεται στον παρακάτω χάρτη.

Σύνοδος Αφροδίτης-Δία. Ρυθμίστε το ξυπνητήρι σας για να σηκωθείτε και να κοιτάξετε χαμηλά στα νοτιοανατολικά περίπου 60 με 45 λεπτά πριν από την ανατολή του Ήλιου. Η Αφροδίτη και ο Δίας, τα δύο φωτεινότερα αντικείμενα μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη, βρίσκονται σε θεαματικά κοντινή απόσταση, μόλις 19 λεπτά του τόξου!

Κυριακή 1 Μαΐου

Αν βρίσκεστε στον πρωινό ουρανό παρατηρώντας την εντυπωσιακή σύνοδο Δία-Αφροδίτης, θα μπορέσετε να έχετε και μια προεπισκόπηση το πως θα είναι τα αστέρια στον βραδινό ουρανό του Αυγούστου. Τα τρία φωτεινά αστέρια που λάμπουν ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν το φως της αυγής αποτελούν το Θερινό Τρίγωνο. Ο Σκορπιός και ο Τοξότης, οι δύο χαρακτηριστικοί καλοκαιρινοί αστερισμοί, βρίσκονται χαμηλά στον νότιο ορίζοντα. Το φωτεινό αστέρι στα μέσα του δυτικού ουρανού είναι ο Αρκτούρος στον αστερισμό του Βοώτη.

 

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής γρήγορα θα χάσει τη λαμπρότητά του, από -0,5 την Παρασκευή της 22 Απριλίου στο +0,3 στις 29 Απριλίου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,2) και ο Δίας (μέγεθος -2,1) είναι τα δύο λαμπρά «αστέρια της αυγής» χαμηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά στο λυκαυγές. Θα πλησιάζουν όλο και περισσότερο μέχρι την πιο κοντινή τους σύνοδο της 1ης Μαΐου.

Ο Άρης και ο Κρόνος λάμπουν στα δεξιά του Δία και της Αφροδίτης. Έχουν το ίδιο φαινόμενο +0,9. Όμως, ο Άρης είναι πιο κιτρινωπός από τον Κρόνο. Η γραμμή Αφροδίτη-Άρης-Κρόνος έχει μήκος 33° στις 30 του μηνός. Οι τρεις μένουν περίπου εξίσου μακριά ο ένας από τον άλλο.

ο Δίας, αναδύεται μέσα από τον πρωινό ουρανό αυτή την εβδομάδα, κάτω αριστερά της Αφροδίτης. Ψάξτε για τον Δία περίπου 45 με 30 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου.

Ο Ουρανός έχει χαθεί μέσα στο φως της δύσης του Ήλιου.

Ο Ποσειδώνας παραμένει αόρατος στη λάμψη της ανατολής του Ήλιου, κοντά στον Δία. Έχει μέγεθος 7,9.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί