Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 25-5 έως και 31-5

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 25-5 έως και 31-5 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

 

Δευτέρα, 25 Μαΐου

Εάν έχετε αφήσει ποτέ κάποιον νέο ερασιτέχνη να κοιτάξει μέσω του τηλεσκοπίου σας, οι πιθανότητες είναι ότι θα σας έχει ρωτήσει ‘ποιο είναι το πιο μακρινό αντικείμενο που  μπορεί να δει κανείς με αυτό; ‘   Εκτός αν έχετε ένα πολύ μεγάλο τηλεσκόπιο, οι πιθανότητες είναι ότι η απάντησή σας πρέπει να είναι το  ‘3C273’. Το 3C273 είναι ένα κβάζαρ, που θεωρείται ότι βρίσκεται  περίπου 2 δισεκατομμύρια έτη φωτός  μακριά. Για το 3C273 υπάρχουν  διάφορες αναφορές  στην αστρονομική ιστορία. Όχι μόνο είναι  το φωτεινότερο κβάζαρ στον ουρανό, αλλά επίσης το πρώτο που ανακαλύφθηκε. Ο  προσδιορισμός του σαν 3C273 προέρχεται από το ότι είναι η 273η  είσοδος στον τρίτο κατάλογο των ράδιο πηγών του Κέιμπριτζ, ο οποίος πραγματοποιήθηκε  με το ιστορικό ράδιο τηλεσκόπιο στο Jodrell Bank της Αγγλίας και δημοσιεύθηκε το 1959.

Αυτή η φωτογραφία του κβάζαρ 3C273 είναι από το τηλεσκόπιο Hubble.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 5:17 πμ. της Τρίτης.

 

Τρίτη, 26 Μαΐου

Νωρίς το βράδυ, πάνω από τον δυτικό ουρανό, η λεπτή ημισέληνος βρίσκεται κάτω από τους Διδύμους.

Ο κομήτης SWAN (C/2020 F8) φτάνει σε περιήλιο σήμερα, σε απόσταση 59,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα από το αστέρι μας. Με μέγεθος 6, ο κομήτης φαίνεται με κιάλια στον Περσέα. Στο βόρειο ημισφαίριο, είναι ήδη χαμηλά πάνω από τον βορειοδυτικό ορίζοντα μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα, περίπου 10° ψηλά, Δύο ώρες μετά το ηλιοβασίλεμα, ο κομήτης θα είναι λιγότερο από 5° πάνω από τον ορίζοντα. Με καθαρό ουρανό και ατμόσφαιρα με μικρή διαταραχή, θα τον βρείτε 8° δυτικά της Αίγας.

Τετάρτη, 27 Μαΐου

Ο αστεροειδής 3 Juno είναι ακίνητος απόψε. Θα σταματήσει τη βορειοδυτική του  κίνηση και θα κάνει μια απότομη στροφή, επιστρέφοντας προς τα νοτιοανατολικά σε σχέση με τα αστέρια του υπόβαθρου.

Σήμερα στον αστερισμό της Παρθένου, μπορείτε να βρείτε τον Juno περίπου 6 ° βορειοδυτικά του δέλτα της Παρθένου. Έχει μέγεθος 10,7, οπότε θα χρειαστείτε μεγάλα κιάλια για να τον αναζητήσετε. Απόψε, είναι μόλις 1 ° βορειοδυτικά του γαλαξία NGC4580,. Ο Juno έχει διάμετρο είναι περίπου 234 χλμ. σε διάμετρο. Περιέχει περίπου 1 τοις εκατό της συνολικής μάζας της ζώνης των αστεροειδών και  είναι μόνο περίπου το 3 τοις εκατό της συνολικής μάζας της Δήμητρας, του μεγαλύτερου αστεροειδή.

 

Πέμπτη, 28 Μαΐου

Τα τέλη Μαΐου βρίσκουν την κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου ήδη να έχει περιστραφεί και να  κρέμεται ευθεία προς τα κάτω, καθώς θα χάνονται τα τελευταία ίχνη του λυκόφωτος. Αναζητήστε την ψηλά στα βορειοδυτικά. Η αμυδρή Μικρή Άρκτος, εν τω μεταξύ, τώρα στέκεται σχεδόν κάθετα στη άκρη της λαβής της, με τον Πολικό να είναι χαμηλότερα στα βόρεια.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 2:46 πμ. της Παρασκευής.

 

Παρασκευή, 29 Μαΐου

Το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, ο Τιτάνας, βρίσκεται περίπου 1 ‘ βόρεια του δακτυλιοειδούς πλανήτη σήμερα το πρωί. Με μέγεθος 8,6, το φεγγάρι πρέπει να είναι το δεύτερο πιο φωτεινό αντικείμενο στο οπτικό πεδίο σας (μετά τον ίδιο τον πλανήτη).

Το πιο μακρινό φεγγάρι του Κρόνου, ο Ιαπετός, βρίσκεται στο δρόμο προς τη μεγαλύτερη δυτική του αποχή  στις 31. Στην πορεία, μεγαλώνει σταθερά πιο φωτεινός. Τώρα λάμπει σχεδόν με μέγεθος 10,5, σχεδόν 9 ‘ ακριβώς στα δυτικά του πλανήτη. Ο Υπερίων βρίσκεται περίπου στο ένα τρίτο της απόστασης  μεταξύ Κρόνου και Ιαπετού. Όμως, δύσκολα θα τον εντοπίσετε, αφού έχει μέγεθος 14.

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 6:31 πμ. του Σαββάτου.

Αποχαιρετήστε την Αφροδίτη, μόλις πέντε ημέρες πριν την σύνοδό της με τον Ήλιο. Αλλά σε λιγότερο από ένα μήνα θα ανεβαίνει στην ανατολή στον πρωινό ουρανό.

Σάββατο, 30 Μαΐου

Με το καλοκαίρι λιγότερο από ένα μήνα μακριά, το μεγάλο Θερινό Τρίγωνο κάνει την εμφάνισή του στα ανατολικά. Το πιο ψηλό και λαμπρότερο άστρο του είναι ο Βέγας. Κοιτάξτε κάτω και στα αριστερά του Βέγα, με δύο ή τρεις φορές το πλάτος μιας γροθιάς στο μήκος του βραχίονα, για τον Ντενέμπ, το λαμπρότερο αστέρι στην περιοχή αυτή. Μακρύτερα κάτω και στα δεξιά του Βέγα είναι ο Αλτάιρ ανατέλλει τελευταίο από τα τρία αστέρια του Θερινού Τριγώνου (περίπου στις 10:30 μμ.).

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 4:24 πμ. της Κυριακής.

 

Κυριακή, 31 Μαΐου

Το “τρίγωνο της άνοιξης” λάμπει ψηλά στον ουρανό, καθώς πέφτει το σκοτάδι. Αυτό το τρίδυμο  άστρων είναι ένα παράδειγμα σχηματισμού που μοιάζει με αστερισμό, δηλαδή, ένα αναγνωρίσιμο μοτίβο αστέρων που δεν είναι όμως ένας από τους επίσημους αστερισμούς. Το Τρίγωνο της άνοιξης χρησιμοποιεί τα φωτεινότερα αστέρια από τρεις αστερισμούς αυτής της εποχής. Το πιο λαμπρό είναι ο Αρκτούρος στον Βοώτη. Ο Αρκτούρος είναι ο τέταρτος πιο φωτεινός αστέρας και το λαμπρότερο αστέρι βόρεια του ουράνιου ισημερινού, τη νοητή γραμμή που χωρίζει το βόρειο τμήμα του ουρανού από το νότιο μισό. Στα νότια-νοτιοδυτικά του Αρκτούρου βρίσκεται ο Στάχυς, το 15ο λαμπρότερο αστέρι του ουρανού και το νούμερο ένα στην Παρθένο. Στο δυτικότερο άκρο του Τριγώνου βρίσκεται η Ντενέμπολα, το δεύτερο φωτεινότερο αστέρι στον Λέοντα, στην ουρά του λιονταριού.

 

 

Ο «Κοσμικός Ύφαλος», που περιέχει τα νεφελώματα NGC 2020 (αριστερά) και NGC 2014 (δεξιά), αποτελούν μέρος μιας μεγαλύτερης περιοχής σχηματισμού αστεριών στο Μεγάλο Νέφος του Μαγγελάνου.
Φωτογραφία: NASA, ESA και STScI

Οι μοναδικές δομές αυτών των δύο νεφελωμάτων τους έχουν δώσει το ψευδώνυμο «Cosmic Reef». Το μεγαλύτερο από τα δύο είναι η περιοχή σχηματισμού αστεριών NGC 2014, που εμφανίζεται πορτοκαλί-κόκκινη σε αυτήν την πρόσφατη εικόνα του Hubble. Εκτείνεται περίπου 600 έτη φωτός. Η μικρότερη, φωτεινή μπλε περιοχή είναι το NGC 2020. Τα δύο νεφελώματα βρίσκονται περίπου 160.000 έτη φωτός μακριά στο Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος, τον μεγαλύτερο γαλαξία δορυφόρο του Γαλαξία μας. Ωστόσο, παρά την γαλήνια εμφάνισή τους, αυτές οι περιοχές είναι η γενέτειρα μερικών από τα πιο ενεργητικά, τεράστια αστέρια στην κοσμική γειτονιά μας. Αυτό φαίνεται από τους εξαιρετικά ισχυρούς ηλιακούς ανέμους και την έντονη υπεριώδη ακτινοβολία που εκπέμπουν.

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής φαίνεται στον βραδινό ουρανό νωρίς στο βραδινό λυκόφως. Κοιτάξτε χαμηλά στα δυτικά-βορειοδυτικά, 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα. Το μέγεθος του πλανήτη θα μειωθεί στο 0.

Η Αφροδίτη γρήγορα χαμηλώνει και χάνεται πάνω από τον δυτικό-βορειοδυτικό ορίζοντα. Με τηλεσκόπιο, η διάμετρος του πλανήτη μεγαλώνει ακόμα περισσότερο και φτάνει στα 57 δευτερόλεπτα της μοίρας. Είναι φωτεινή μόνο κατά το 1%!

Ο Άρης, ο Δίας, και ο Κρόνος (μέγεθος +0,1, -2,5, και +0,4, αντίστοιχα) βρίσκονται όλοι στα νοτιοανατολικά με νότια πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Ο Δίας είναι ο πιο λαμπρός από τους τρείς. Ο αμυδρότερος Άρης κινείται μακριά από τους άλλους δύο πλανήτες, προς τα ανατολικά, και έχει μόνο 8 δευτερόλεπτα της μοίρας σε φαινόμενη διάμετρο. Βρίσκεται 40° μακριά από τον Κρόνο.

Ο Ουρανός είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.

Ο Ποσειδώνας μόλις που φαίνεται στα ανατολικά αργά στο λυκαυγές.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί