Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 25-9 έως και 1 Οκτωβρίου

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 25-9 έως και 1-10
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου

Όταν βραδιάσει, ο σεληνιακός μηνίσκος λάμπει στα νοτιοδυτικά. Κοιτάξτε κάτω και στα αριστερά της, περίπου 10 μοίρες μακριά. Εκει θα σπινθηρίζει ο πορτοκαλής Αντάρης. Σε ίση απόσταση, πάνω και στα αριστερά, λάμπει σταθερά ο Κρόνος.

Τρίτη , 26 Σεπτεμβρίου

Το “αστέρι” δίπλα στη Σελήνη αυτό το βράδυ είναι ο Κρόνος, 3800 φορές πιο μακριά. Τώρα ο Κρόνος βρίσκεται 85 λεπτά φωτός μακριά, σε σύγκριση με το 1,3 δευτερόλεπτο της Σελήνης. Με τηλεσκόπιο, ο πλανήτης μετράει 16″ σε φαινόμενη διάμετρο.

Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 5:55 πμ της Πέμπτης. Αφού είμαστε ακόμα τόσο κοντά στην ισημερία, το σχεδόν τέταρτο της Σελήνης βρίσκεται ακριβώς στον νότο την ώρα του ηλιοβασιλέματος.

Το φεγγάρι είναι σε απόγειο, 404.348 χιλιόμετρα από το κέντρο της Γης.

Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου

Καθώς χάνεται το λυκόφως, κοιτάξτε ψηλά για να βρείτε τα τρία λαμπρά αστέρια που σχηματίζουν το Θερινό Τρίγωνο: ο Βέγας στην Λύρα, ο Αλτάιρ στον Αετό, και ο Ντενέμπ στον Κύκνο. Ο Ντενέμπ σημαδεύει την ουρά του Κύκνου, και ο Αλμπιρέο (β του Κύκνου) είναι το κεφάλι του πουλιού. Με τηλεσκόπιο θα διαχωρίσετε τον Αλμπιρέο σε δύο άστρα που λάμπουν με χρώματα χρυσαφί και γαλάζιο. Όμως, το Θερινό Τρίγωνο δεν είναι το μόνο γεωμετρικό σχήμα στον φθινοπωρινό ουρανό. Κοιτάξτε ανατολικά από το Τρίγωνο για να εντοπίσετε τα τέσσερα αστέρια που αποτελούν το κύριο μέρος του αστερισμού του Πήγασου, του «φτερωτού αλόγου». Οι ερασιτέχνες αστρονόμοι ονομάζουν αυτή την αστρική τετράδα Μεγάλο Τετράγωνο. Είναι ο ευκολότερος τρόπος για να βρουν τη θέση του μυθικού αλόγου στον ουρανό.

 

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου

Η λαμπρή Αφροδίτη κλείνει την απόστασή της από τον πολύ αμυδρότερό της Άρη, χαμηλά στον ανατολικό ορίζοντα. Θα βρεθούν στην πιο κοντινή τους σύνοδο στις 5 Οκτωβρίου.

Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου

Το αστέρι 4ου μεγέθους η της Κασσιόπης είναι αξιοσημείωτο. Είναι παρόμοιο σε χρώμα και σε μέγεθος με τον Ήλιο μας. Έτσι, εάν επρόκειτο να επισκεφτούμε τον η, σχετικά κοντά, στα 19 έτη φωτός, και ξανακοιτάζαμε προς την κατεύθυνση της Γης, ο Ήλιος θα φαίνονταν περίπου σαν τον η. Πού είναι ο η; Το αστέρι δεν είναι μέρος του γνωστού σχηματισμού «W» που πάντοτε τον συνδέουμε με την Κασσιόπη, αλλά είναι εύκολο να εντοπιστεί. Ξεκινήστε με το πιο λαμπρό αστέρι του «W» και κινηθείτε προς το δεύτερο αστέρι (γνωστό σαν το άλφα ή Schedar). Μεταξύ του δεύτερου και τρίτου αστεριού, στο ένα τρίτο της απόστασης είναι ο η.


Κυριακή, 1 Οκτωβρίου

Η Μεγάλη Άρκτος χαμηλώνει ή ξεκουράζεται προσωρινά για τον χειμώνα που ακολουθεί. Πράγματι, χρειάζεται ανοιχτός ορίζοντας, για να διακρίνουμε την κατσαρόλα της Άρκτου, που φαίνεται να χάνεται στον ορίζοντα. Όμως, νωρίς τα ξημερώματα ανασηκώνεται δίνοντας μας μια γεύση από τον ουρανό της άνοιξης (το ξύπνημα της αρκούδας).

 

Το ζωδιακό φως φαίνεται στον ανατολικό ουρανό πριν το λυκαυγές. Θα πρέπει ο ουρανός να είναι σκοτεινός για να μπορέσετε να εντοπίσετε την αμυδρή λάμψη, σαν σχήμα πυραμίδας. Αυτή την εβδομάδα και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, η απουσία της Σελήνης από τον πρωινό ουρανό θα κάνει την αναζήτησή σας πιο εύκολη. Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Βασιλακάκος

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής  χάνεται μέσα στο φως της ανατολής του Ήλιου, πολύ πιο κάτω και στα αριστερά της λαμπρής Αφροδίτης και του αμυδρού Άρη.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9, στον Λέοντα, σε σύνοδο με τον Άρη) λάμπει στα ανατολικά πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς.

Ο Άρης, επίσης χαμηλά στο φως του λυκαυγούς, έχει μέγεθος +1,8, μόνο το 1/200 της φωτεινότητας της Αφροδίτης. Αυτοί οι δύο πλανήτες απέχουν όλο και λιγότερο από πρωινό σε πρωινό. Θα βρεθούν στην ελάχιστη απόσταση στις 5 Οκτωβρίου.

Ο Δίας (μέγεθος -1,7, στην Παρθένο) χάνεται μέσα στο φως του ηλιοβασιλέματος.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,5 στον Οφιούχο) με κίτρινο χρώμα, λάμπει στα νότια-νοτιοδυτικά  το σούρουπο. Ο πιο κόκκινος Αντάρης (μέγεθος +1) τρεμοσβήνει ζωηρά περίπου 13 μοίρες στα δεξιά και κάτω του Κρόνου.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στους Ιχθύες) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο ) είναι ψηλά στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, αντίστοιχα, αργά το βράδυ.

Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί