Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 25-12 έως και 31-12

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 25-12 έως 31-12
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 25 Δεκεμβρίου

Μπορείτε να βρείτε το πρώτο τέταρτο της Σελήνης ψηλά στο νότο καθώς πέφτει το σκοτάδι. Στη συνέχεια, προσέξτε καθώς βυθίζεται προς το δυτικό ορίζοντα καθ’ όλη τη διάρκεια των βραδινών ωρών. Ο δορυφόρος μας φτάνει επίσημα στη φάση του τετάρτου στις 11:21 πμ, αύριο το πρωί. Η Σελήνη περνά αυτή τη βραδιά ανάμεσα στα αστέρια των νότιων Ιχθύων, στα νότια του Μεγάλου Τετραγώνου του Πήγασου.

Τρίτη , 26 Δεκεμβρίου

Ο M31, ο γαλαξίας της Ανδρομέδας, περνάει το ζενίθ αμέσως μετά το τέλος του βραδινού λυκόφωτος (αν ζείτε στα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη). Τα κιάλια θα δείξουν τον Μ31 ακριβώς δίπλα στο γόνατο της φιγούρας του αστερισμού της Ανδρομέδας.

 

Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου

Ο Ήλιος δεν είναι πια το μόνο αστέρι με οκτώ πλανήτες. Για πρώτη φορά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τεχνητή νοημοσύνη για να ανακαλύψουν έναν εξωπλανήτη γύρω από ένα άλλο αστέρι.

Πέμπτη, 28 Δεκεμβρίου

Σε αυτές τις μακριές νύχτες του Δεκεμβρίου, ο αστερισμός του Ηνίοχου οδηγά το άρμα του στον ουρανό όλη τη νύχτα. Αυτό το θεϊκό άρμα, όμορφα ντυμένο με το λαμπρό κίτρινο αστέρι του, την Αίγα,  αρχίζει το ταξίδι του στα βορειοανατολικά το σούρουπο, φθάνει πολύ ψηλά τα μεσάνυχτα και τερματίζει πάνω στα βορειοδυτικά την αυγή. Ένας σκοτεινός ουρανός της υπαίθρου, χωρίς φεγγάρι, φανερώνει τον δρόμο με τα αστέρια απ’ όπου περνά ο Ηνίοχος: τον Γαλαξία μας. Με κιάλια θα μπορέσετε να βρείτε τα λαμπρά ανοιχτά αστρικά σμήνη του αστερισμού: M37, M36 και M38. Τα αστέρια Menkalinan και θ του Ηνίοχου είναι σε κατεύθυνση από βορρά προς νότο και δείχνουν προς τον Πολικό στα βόρεια και προς τον λαμπρό και κόκκινο Μπετελγκέζ προς τα νότια. Ακόμα, με κιάλια, θα μπορέσετε να διακρίνετε και το σμήνος M35 ανάμεσα στο θ του Ηνίοχου και τον Μπετελγκέζ.

Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου

Μια εβδομάδα αργότερα ο Ερμής είναι αρκετά πιο λαμπρός. Προσέξτε πως οι θέσεις μεταξύ του Δία, του Άρη, και του άλφα του Ζυγού έχουν αλλάξει.

Σάββατο, 30 Δεκεμβρίου

Παρακολουθήστε τη Σελήνη να πλησιάζει τον Αλντεμπαράν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Νωρίς τα ξημερώματα, περίπου στις 4 πμ της 31ης , θα πλησιάσει στο ελάχιστο το αστέρι, αλλά δεν θα το καλύψει. Κάτι τέτοιο θα γίνει στην βόρεια Ευρώπη, και ακόμα καλύτερα στην ανατολική πλευρά των Η.Π.Α. και στον Καναδά.

Η φωτογραφία αυτή του Michael Seeley είναι από το ανάλογο φαινόμενο που συνέβη το 2016.

 

Κυριακή, 31 Δεκεμβρίου

Ο Άρης ανατέλλει λίγο πριν από τις 3 πμ σήμερα το πρωί, ενώ ο Δίας ακολουθεί μόλις 15 λεπτά αργότερα. Με μέγεθος 1,5, ο κόκκινος πλανήτης βρίσκεται μόλις 3° δυτικά του αέριου γίγαντα και λάμπει με μέγεθος -1,8. Αν περιμένετε μερικές ώρες για να ανέβουν ψηλότερα στα νοτιοανατολικά, θα παρατηρήσετε ότι βρίσκονται κοντά στο αστέρι 3ου μεγέθους Zubenelgenubi (άλφα του Ζυγού). Η εγγύτητα των πλανητών σηματοδοτεί την εκπληκτική σύνοδό τους μια εβδομάδα από σήμερα.

Αυτή είναι μια φωτογραφία του Ουρανού που η λήψη της έγινε με επίγειο τηλεσκόπιο! Στις 16 Δεκεμβρίου, ο Damian Peach και η ομάδα Chilescope Team έβγαλαν τη φωτογραφία χρησιμοποιώντας το ενός μέτρου τηλεσκόπιο στις Άνδεις. Η πρωτότυπη φωτογραφία ήταν στο υπέρυθρο φως που μετά χρωματίστηκε κατάλληλα έτσι ώστε να αποδίδει τη σωστή απόχρωση του πλανήτη στο ορατό φάσμα.

 

 

Στην εικόνα αυτή που έβγαλε το τηλεσκόπιο WISE της NASA, το νεφέλωμα αυτό, όπου σχηματίζονται αστέρια, το Barnard 3,  μοιάζει με ένα στεφάνι Χριστουγέννων. Αστέρια γεννιούνται σε όλη τη σκονισμένη περιοχή και βρίσκονται και μπροστά και πίσω από το νεφέλωμα.

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής (μέγεθος 0) φαίνεται χαμηλά στα νοτιοανατολικά στο λυκαυγές. Μη τον μπερδέψετε με τον πιο αμυδρό Αντάρη, που λαμπυρίζει πολύ πιο έντονα, 9 μοίρες στα δεξιά του.

Η Αφροδίτη και ο Κρόνος βρίσκονται μέσα στο φως του Ήλιου.

Ο Άρης και ο Δίας (μεγέθη +1,6, και -1,8, αντίστοιχα), ανατέλλουν περίπου στις 3:30 πμ και λάμπουν στα ανατολικά-νοτιοανατολικά. Πρώτα βγαίνει ο Άρης, ο πιο αμυδρός απ’ τους τρείς. Είναι στην Παρθένο, κοντά στον λαμπρό Στάχυ. Ανεβαίνει ολοένα και ψηλότερα. Ο Δίας ανατέλλει περίπου μισή μετά τον Άρη και βρίσκεται στον Ζυγό. Η απόσταση μεταξύ των δύο αυτών πλανητών ολοένα και μικραίνει (3½° στις 30 Δεκεμβρίου). Θα βρεθούν μόλις 0,3° μακριά τα πρωινά της 6ης και 7ης Ιανουαρίου. Ο Δίας θα περάσει λιγότερο από 1° μακριά από το αστέρι α του Ζυγού.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στους Ιχθύες) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) είναι σε καλή θέση για παρατήρηση στα νότια.

Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί