Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 26-3 έως και 1-4

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 26-3 έως 1-4
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 26 Μαρτίου

Ο Κρόνος ανατέλλει λίγο μετά τις 3 πμ και αναρριχάται περίπου 20° ψηλά στα νοτιοανατολικά στις 5 πμ. Ο δακτυλιοειδής πλανήτης λάμπει με μέγεθος 0,5 και βρίσκεται στον βόρειο Τοξότη, περίπου 4° ανατολικά του εξίσου λαμπρού Άρη. Όταν κοιτάμε τον Κρόνο μέσα από ένα τηλεσκόπιο, βλέπουμε έναν δίσκο 17 δευτερολέπτων τη μοίρας, που περιβάλλεται από ένα εντυπωσιακό σύστημα δακτυλίων, το οποίο εκτείνεται στα 37″ και γέρνει 26° σε σχέση με την ευθεία θέασης από τη Γη.

Η Σελήνη φτάνει σε περίγειο, το πιο κοντινό σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη, στις 8:18 μμ. Θα βρίσκεται 369.106 χιλιόμετρα μακριά από εμάς.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 4:06 πμ της Τρίτης.

 

Τρίτη , 27 Μαρτίου

Ο Άρης είχε μόνο 6,4 δευτερόλεπτα φαινόμενη διάμετρο, όταν ο Damian Peach τον φωτογράφησε με ένα τηλεσκόπιο 1 μέτρου, από την Χιλή. Στο τέλος του Ιουλίου ο Άρης θα έχει διάμετρο τετραπλάσια από αυτή. Σίγουρα θα ζήσουμε ξεχωριστές στιγμές αυτό το καλοκαίρι! Η περιοχή Syrtis Major είναι στα δεξιά και η περιοχή Hellas νότια, αρκετά λαμπρή.

 

Τετάρτη, 28 Μαρτίου

Αν κοιτάξετε δίπλα στη Σελήνη, νωρίς το βράδυ, θα δείτε τον Βασιλίσκο, το πιο λαμπρό αστέρι του Λέοντα, λιγότερο από 3 μοίρες μακριά. Η μεταξύ τους απόσταση θα μεγαλώνει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η Αφροδίτη θα βρεθεί σε σύνοδο με τον Ουρανό αυτό το βράδυ, στην πιο στενή μεταξύ τους προσέγγιση από το 2003. Με μέγεθος 6 και μέσα στο φως του λυκόφωτος, θα είναι δύσκολο να εντοπίσετε τον Ουρανό ακόμα και με ένα ζευγάρι κιάλια.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:44 πμ της Πέμπτης.

 

Πέμπτη, 29 Μαρτίου

Πριν από τo πρώτο φως της αυγής αύριο το πρωί, που σημαίνει τουλάχιστον 90 λεπτά πριν από την ώρα ανατολής του Ήλιου, βρείτε τον Άρη και τον Κρόνο να λάμπουν στα νότιο-νοτιοανατολικά. Η μεταξύ τους απόσταση είναι μόλις 2 μοίρες. Βρίσκονται πάνω από την «τσαγιέρα» του Τοξότη. Ακριβώς κάτω από τους δύο πλανήτες, με ένα ζευγάρι κιάλια θα δείτε το μεγάλο σφαιρωτό σμήνος M22, το «Μ13 του νότου».

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:35 πμ της Παρασκευής.

 

Παρασκευή, 30 Μαρτίου

Μετά τις 10 το βράδυ, ο Βέγας, το «αστέρι του καλοκαιριού» βρίσκεται ήδη χαμηλά στα βορειοανατολικά. Όταν ο Βέγας θα έχει βγει έξω από τον πυκνό αέρα χαμηλά στον ορίζοντα, το όμοιο σε λαμπρότητα «αστέρι της άνοιξης», ο Αρκτούρος, θα λάμπει ψηλά στην ανατολή.

 

Σάββατο, 31 Μαρτίου

Πανσέληνος στις 3:37 μμ. Το φεγγάρι βρίσκεται στο κέντρο της Παρθένου, περίπου 10° βόρεια από το πιο λαμπρό αστέρι της, τον Στάχυ, 1ου μεγέθους.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:13 πμ της Κυριακής.

 

Κυριακή, 1 Απριλίου

Ο Ερμής φτάνει σε κατώτερη σύνοδο, περνώντας ανάμεσα στον Ήλιο και τη Γη, στις 9 μμ. Ο πιο εσωτερικός πλανήτης θα επιστρέψει στον πρωινό ουρανό στο τέλος Απριλίου.

 

 Σε μια περιοχή γεμάτη με όμορφα νεφελώματα, στον αστερισμό του Ηνίοχου, το IC 417είναι ένα νεφέλωμα εκπομπής, 7500 έτη φωτός μακριά.  Το λαμπρό αστέρι πάνω αριστερά είναι το φ του Ηνίοχου, 5ου μεγέθους. Φωτογραφία: Θόδωρος Γιαουρτσής

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής χάνεται στο φως του ηλιοβασιλέματος.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) λάμπει χαμηλά στα δυτικά νωρίς στο βραδινό λυκόφως.

Ο Άρης και ο Κρόνος, μαζί στον Τοξότη, ανατέλλουν πριν τις 3 πμ. Βρίσκονται σχετικά χαμηλά στα νότια-νοτιοανατολικά, πάνω από την «τσαγιέρα» του Τοξότη. Έχουν το ίδιο φαινόμενο μέγεθος, +0.5, αλλά ο Άρης είναι πιο κόκκινος. Πιο μακριά στα δεξιά τους είναι ο Αντάρης και ακόμα πιο δεξιά ο Δίας. Οι δύο πλανήτες θα είναι στην πιο κοντινή τους σύνοδο, σε απόσταση 1,3°, στις 2 Απριλίου.

Ο Δίας (μέγεθος -2,4) ανατέλλει μετά τις 11 μμ και φέγγει στον αμυδρό αστερισμό του Ζυγού. Περίπου στις 4 τα ξημερώματα είναι η ώρα που μπορείτε να έχετε την καλύτερη θέαση του πλανήτη και να διακρίνετε πολλές λεπτομέρειες πάνω στην επιφάνειά του.

Ο Ουρανός και Ποσειδώνας κρύβονται μέσα στη λάμψη του Ήλιου.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί