Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 26-6 έως 2-7

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 26-6 έως 2-7
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 26 Ιουνίου

Περίπου στις 4 πμ ο πλανήτης Ουρανός βρίσκεται 20° ψηλά στα ανατολικά, στον αστερισμό των Ιχθύων. Με μέγεθος 5,8, ο πλανήτης είναι απόψε 1° βόρεια από το 4ου μεγέθους αστέρι όμικρον των Ιχθύων. Με τηλεσκόπιο αποκαλύπτεται το γαλαζοπράσινο χρώμα του δίσκου του.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:46 πμ της Τρίτης.

 

Τρίτη , 27 Ιουνίου

Αυτό το βράδυ, ο 1ου μεγέθους Βασιλίσκος βρίσκεται 4° μακριά από τη Σελήνη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:38 μμ.      

 

Τετάρτη, 28 Ιουνίου

Η ασθενής βροχή διαττόντων του Ιουνίου, Βοωτίδες, μας θυμίζει κάθε τόσο την παρουσία της. Μετά από δεκαετίες αδράνειας, η βροχή παρήγαγε μέχρι και 100 μετέωρα ανά ώρα το 1998. Στη συνέχεια επέστρεψε με περίπου τη μισή από αυτή την ένταση το 2004. Αν και οι αστρονόμοι δεν προβλέπουν κάτι διαφορετικό φέτος, έμπειροι παρατηρητές γνωρίζουν ότι ο μόνος τρόπος να βεβαιωθούμε είναι να παρακολουθήσουμε τον ουρανό. Η βροχή κορυφώνεται πριν από την αυγή σήμερα, και οι συνθήκες θα είναι ιδανικές, με την ημισέληνο να δύει πριν από τα μεσάνυχτα. Τα μετέωρα φαίνονται να ακτινοβολούν από ένα σημείο, το οποίο ονομάζεται  «ακτινοβόλο» σημείο, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του αστερισμού του Βοώτη. Αυτή η περιοχή παραμένει πάνω από τον ορίζοντα όλη τη νύχτα.

Πέμπτη, 29 Ιουνίου

Ο όμορφος Κρόνος έφθασε στο αποκορύφωμά του μόλις πριν από δύο εβδομάδες, όταν εμφανίστηκε απέναντι από τον Ήλιο στον ουρανό (αντίθεση). Η θέα του δακτυλιοειδούς πλανήτη παραμένει εκπληκτική. Βρίσκεται σχεδόν όλη τη νύχτα ανάμεσα στα αστέρια του νότιου Οφιούχου, που φαίνονται στον νοτιοανατολικό ουρανό όταν αρχίζει να βραδιάζει, και αναρριχάται ψηλά στον νότο τα μεσάνυχτα. Ο Κρόνος εξακολουθεί να είναι λαμπρός, με μέγεθος 0,1. Το σύστημα των δακτυλίων του έχει γωνιώδη διάμετρο 42″ και γέρνει 27° ως προς τη Γη. Τα μέτρια σε λαμπρότητα φεγγάρια του εμφανίζονται δίπλα στον πανέμορφο δίσκο του πλανήτη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:17 μμ.      

 

Παρασκευή, 30 Ιουνίου

Πρώτο Τέταρτο της Σελήνης στις 3:43 πμ του Σαββάτου.

Η Σελήνη, στην Παρθένο, δύει περίπου στη 1 πμ. Βρίσκεται λίγες μοίρες μακριά από τον Δία. Παρακολουθήστε την πορεία της τις επόμενες νύχτες, όπως φαίνεται παρακάτω.

 

 

Σάββατο, 1 Ιουλίου

Αυτό το βράδυ η Σελήνη σχηματίζει ένα μεγάλο τρίγωνο με τον Δία και τον Στάχυ στα νοτιοδυτικά.

Απόψε παρατηρήστε τον δέλτα του Κηφέα. Τριάντα με σαράντα φορές πιο μεγάλος από τον Ήλιο μας, ο δέλτα μεταβάλλει τη λαμπρότητά από μέγεθος 3,6 σε 4,3 σε λίγο παραπάνω από 5 ημέρες. Αναζητήστε επίσης τον συνοδό αστέρα του.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:55 πμ της Κυριακής.    

 

Κυριακή, 2 Ιουλίου

Η Αφροδίτη ανατέλλει νωρίτερα και ανεβαίνει ψηλότερα στα ανατολικά πριν το ξημέρωμα. Βρίσκεται 18° πάνω από τον ορίζοντα μία ώρα πριν από την ανατολή του Ήλιου. Με μέγεθος -4,2, η Αφροδίτη είναι το λαμπρότερο αντικείμενο στον πρωινό ουρανό.

Ένα δύσκολο να διαχωριστεί ένα διπλό αστέρι. Το ύψιλον του Ζυγού, είναι ένα όμορφο ερυθρό άστρο που αποτελεί τεστ για ένα μικρό τηλεσκόπιο. Το ζευγάρι είναι ασύμμετρο σε λαμπρότητα. Άξιος παρατήρησης είναι ο συνοδός του, με μέγεθος 11,5, στα νότια, μέσα σε ένα πολύ όμορφο αστρικό πεδίο!

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:47 μμ.      

 

Αυτή ίσως είναι η πιο ευκρινής εικόνα του Κρόνου που έχει ληφθεί ποτέ από τη Γη!  Ο Damian Peach και έξι συνάδελφοί του φωτογράφισαν τον Κρόνο στις 11 Ιουνίου με τη χρήση του κατοπτρικού τηλεσκοπίου διαμέτρου 1m, στο Pic Du Midi, στα γαλλικά Πυρηναία. “Διακρίνονται σπάνια παρατηρήσιμες από τη Γη λεπτομέρειες στον Κρόνο, όπως μικροί δακτύλιοι μέσα στο δακτύλιο  C, συμπεριλαμβανομένων των χωρισμάτων Maxwell και Colombo”, γράφει ο Peach. “Το χώρισμα Encke παρατηρείται εύκολα γύρω από ολόκληρο τον εξωτερικό δακτύλιο Α. Σημειώστε το έντονο μπλε χρώμα του νότιου ημισφαιρίου που λάμπει μέσω του χωρίσματος του Cassini”.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής και ο Άρης έχουν χαθεί στο φως της δύσης του Ήλιου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,2) λάμπει στα ανατολικά πριν το φως του λυκαυγούς.

Ο Δίας (μέγεθος -2,1, στην Παρθένο) λάμπει ψηλά στα νοτιοδυτικά το βράδυ. Ο δίσκος του πλανήτη έχει διάμετρο 38″. Ο Στάχυς, με χρώμα γαλάζιο, είναι 11° αριστερά του.

Ο Κρόνος (μέγεθος 0, στον νότιο Οφιούχο) με κίτρινο χρώμα, φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στον νότο πριν τη 1 πμ. Ο πιο κόκκινος Αντάρης (μέγεθος +1) τρεμοσβήνει ζωηρά περίπου 15 μοίρες δεξιά του Κρόνου.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,9, στους Ιχθύες) είναι στα ανατολικά πριν το φως του λυκαυγούς.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) είναι ψηλότερα από τον Ουρανό στα νοτιοανατολικά πριν το λυκαυγές.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί