Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 26-6 έως 2-7

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 26-6 έως και 2-7 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 26 Ιουνίου

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 10:51 πμ.

Στο νότιο ουρανό, νωρίς το βράδυ, η Σελήνη λάμπει κοντά στο γ της Παρθένου, όπως φαίνεται παρακάτω. Το αστέρι αυτό είναι ένα υπέροχο, ίσης φωτεινότητας διπλό αστέρι για τηλεσκόπια, με απόσταση 3,3 δευτερολέπτων του τόξου φέτος. Το ζευγάρι είναι προσανατολισμένο σχεδόν σε θέση βορρά-νότος. Αύριο το βράδυ, η Σελήνη θα απέχει μόνο 2,5 μοίρες από τον λαμπρό Στάχυ.

Τρίτη,  27 Ιουνίου

Τα κεντρικά αστέρια του μικρού αστερισμού της Λύρας, σχηματίζοντας ένα μικρό τρίγωνο και ένα παραλληλόγραμμο, κρέμονται χαμηλότερα δεξιά από τον φωτεινό Βέγα ψηλά στα ανατολικά. Τα δύο λαμπρότερα αστέρια αυτού του μοτίβου, μετά τον Βέγα, είναι τα δύο που σχηματίζουν το κάτω μέρος του παραλληλόγραμμου: το βήτα και το γάμμα της Λύρας.  Τώρα παρατάσσονται κάθετα. Το β είναι αυτό στην κορυφή. Αυτό είναι ένα εκλειπτικό διπλό αστέρι. Συγκρίνετε το με το γάμμα κάθε φορά που κοιτάζετε τη Λύρα.

Ο μακρινός αέριος γίγαντας Ποσειδώνας έχει φτάσει σχεδόν σε στάση κοντά στο αστέρι 6ου μεγέθους 24 των Ιχθύων. Βρίσκεται μόλις 1° βόρεια αυτού του άστρου και θα παραμείνει εδώ για τις επόμενες εβδομάδες. Ο πλανήτης φτάνει επίσημα σε στάση την 1η του επόμενου μήνα.

Η καλύτερη ώρα για να αναζητήσετε τον Ποσειδώνα είναι τις πρώτες πρωινές ώρες μεταξύ περίπου 1 πμ. και μία ή δύο ώρες πριν από την αυγή. Ο πλανήτης ανατέλλει στα ανατολικά λίγο μετά τα μεσάνυχτα και έχει αμυδρό μέγεθος 7,8, απαιτώντας κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο για να τον εντοπίσετε. Ο δίσκος του έχει μήκος μόλις 2″ και θα εμφανίζεται ως ένα “επίπεδο”, μπλε-γκρι αστέρι μέσα από τον προσοφθάλμιο φακό.

 

Τετάρτη, 28 Ιουνίου

Για όσους ξυπνούν νωρίς, οι αστερισμοί του Ηρακλή και του Βόρειου Στεφάνου εμφανίζονται σε περίοπτη θέση στον δυτικό ουρανό τις ώρες πριν από την ανατολή του ηλίου. Αφού δεν είναι ορατή η Σελήνη αυτή τη στιγμή, είναι μια ευκαιρία να κοιτάξετε τον βαθύ ουρανό, ιδιαίτερα καθώς ο Ηρακλής περιέχει το σφαιρωτό σμήνος M13 και οι πιθανότητες να το δείτε στα καλύτερά του θα μειώνονται καθώς προχωρά η καλοκαιρινή περίοδος.

Αυτό το φωτεινό, μεγάλο σφαιρωτό σμήνος λάμπει με μέγεθος 5,8 και εκτείνεται σχεδόν 20′ στον ουρανό. Βρίσκεται μόλις 2,5° νότια του μεγέθους 3,5 η του Ηρακλή και μπορεί να είναι ορατό με γυμνό μάτι υπό καλές συνθήκες. Ωστόσο, ξεχωρίζει πραγματικά με κιάλια ή τηλεσκόπιο, καθώς η αυξανόμενη μεγέθυνση θα αρχίσει σταδιακά να εμφανίζει τα εκατοντάδες χιλιάδες αστέρια του! Αυτό το αρχαίο σμήνος αστεριών βρίσκεται περίπου 25.000 έτη φωτός μακριά.

Πέμπτη, 29 Ιουνίου

Η Σελήνη απόψε λάμπει περίπου τα δύο τρίτα της διαδρομής από τον Στάχυ, πολύ μακριά στα δεξιά της, μέχρι τον Αντάρη που την περιμένει να την πλησιάσει στα αριστερά της τα επόμενα βράδια.

Παρασκευή, 30 Ιουνίου

Η Σελήνη λάμπει στο πάνω μέρος του Σκορπιού. Ο πορτοκαλί Αντάρης είναι στα αριστερά της. Χρησιμοποιήστε ένα ζευγάρι κιάλια για καλύτερη θέαση.

Ο Άρης και η Αφροδίτη βρίσκονται τώρα στην πιο κοντινή σύνοδό τους, απόψε και αύριο, σε απόσταση 3,6 ° μεταξύ τους (όπως φαίνεται παρακάτω). Ο Άρης θα παραμείνει χαμηλά σε θέα στο βραδινό λυκόφως για περισσότερο από ένα μήνα ακόμα. Η Αφροδίτη θα πέσει χαμηλότερα πιο γρήγορα.

Σάββατο, 1 Ιουλίου

Ο Άρης και η Αφροδίτη έχουν διανύσει πολύ δρόμο από τις θέσεις τους νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν πέρασαν μέσα από το σμήνος της Κυψέλης στον Καρκίνο. Οι δύο φωτεινοί πλανήτες συνεχίζουν να κυριαρχούν στον βραδινό ουρανό, και οι δύο τώρα στον Λέοντα στα δυτικά του φωτεινού Βασιλίσκου, σχεδόν σε ευθεία γραμμή με το αστέρι. Είναι περίπου 15 ° ψηλά στον δυτικό ουρανό μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα και δύουν γύρω στις 11 μμ. Αν θυμάστε τη θέση τους νωρίτερα μέσα στο μήνα, θα παρατηρήσετε ότι έχουν κλείσει την απόσταση μεταξύ τους και τώρα απέχουν μόλις 3,5°. Η Αφροδίτη είναι πολύ φωτεινότερη με μέγεθος -4,6, ενώ ο Άρης έχει μέγεθος 1,7.

Κυριακή, 2 Ιουλίου

Η Σελήνη λίγο πριν την φάση της πανσελήνου, λάμπει στο δεξί άκρο του σχηματισμού της «τσαγιέρας». Χρησιμοποιήστε ένα ζευγάρι κιάλια για να ξεδιακρίνετε τα αστέρια αυτά του σχηματισμού μέσα στο λαμπρό φέγγος της Σελήνης.

 

Ο Ήλιος μας στις 20-6-2023, με αρκετή δραστηριότητα, από το αστεροσκοπείο Άρτεμις στο Καρπενήσι. Του Δημήτριου Δεληγεωργόπουλου.  

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής δεν είναι ορατός αφού βρίσκεται μέσα στη λάμψη του Ήλιου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,7, στον Λέοντα) είναι το λαμπρό «Βραδινό Αστέρι» στα δυτικά κατά τη διάρκεια του βραδινού λυκόφωτος και αργά το βράδυ. Δύει περίπου στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος.

Με τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη δείχνει έναν δίσκο περίπου 30” από τον ένα πόλο στον άλλο. Θα  φέγγει χαμηλότερα έως και τα μέσα Ιουλίου. Θα χαθεί από τον ουρανό στο τέλος Ιουλίου.

Ο Άρης είναι σε απόσταση 3,6° από την Αφροδίτη, στην κοντινότερή τους σύνοδο, στις 30 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου. Ο Άρης έχει μέγεθος +1,7 και φαινόμενη διάμετρο μόνο 4.2”. Βρίσκεται ψηλά στον δυτικό ουρανό νωρίς το βράδυ.

Ο Δίας (μέγεθος -2,2, στον Κριό) είναι το «λαμπρό» αστέρι στην ανατολή πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς.

Ο Κρόνος, με μέγεθος +0,9 στον αμυδρό Υδροχόο, ανατέλλει τα μεσάνυχτα. Φαίνεται αρκετά ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν την αρχή του λυκαυγούς.

Ο Ουρανός έχει μέγεθος 5,8 και βρίσκεται χαμηλά στα ανατολικά-βορειοανατολικά στην αρχή του λυκαυγούς.

Ο Ποσειδώνας, με μέγεθος 7,9, στα σύνορα Ιχθύων-Υδροχόου φαίνεται ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν την αρχή του λυκαυγούς. Είναι 20° ανατολικά κατά μήκος της εκλειπτικής από τον Κρόνο.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί