Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, απο 26-10 έως και 1-11

 Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου

Η Αφροδίτη πέρασε 1,1° νότια του Δία στις 4 το πρωί της Δευτέρας. Η εντυπωσιακή σύνοδος των δυο πλανητών συνεχίζεται και το πρωί της Τρίτης, με την απόστασή τους να αυξάνεται λίγο. Το ζευγάρι φαίνεται τόσο ψηλά στον ουρανό! Κατά μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση, η Αφροδίτη φθάνει σε μέγιστη αποχή σήμερα, 46° δυτικά του Ήλιου, και είναι περίπου 25° πάνω από τον ορίζοντα κατά το λυκαυγές. Ο Άρης ωχριά σε σύγκριση με τους άλλους δύο πλανήτες και εμφανίζεται 3,5° κάτω από αυτούς.

Η Σελήνη φτάνει σε περίγειο, το πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη, στις 4 μ.μ. Τότε βρίσκεται 358.463 χιλιόμετρα μακριά από εμάς.

Τρίτη, 27 Οκτωβρίου

Πανσέληνος στις 2:08 μ.μ. Με τη δύση του Ηλίου το φεγγάρι ανατέλλει, στον αστερισμό του Κριού. Τα δύο ή τρία λαμπρότερα αστέρια του Κριού παρατάσσονται περίπου οριζόντια. Το πιο λαμπρό, ο Χαμάλ (στα αριστερά), είναι ένας πορτοκαλής γίγαντας. Στις αρχές του φθινοπώρου η πανσέληνος ανατέλλει περίπου μισή ώρα αργότερα κάθε βράδυ, ενώ τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου αυτή η καθυστέρηση είναι γύρω στα 50 λεπτά .

Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου

Το πρωινό θέαμα των πλανητών συνεχίζει να εξελίσσεται, καθώς οι τρεις λαμπροί πλανήτες αλλάζουν θέσεις ο ένας σε σχέση με τον άλλο. Σήμερα το πρωί ο Άρης και ο Δίας απέχουν μεταξύ τους 4,5° και η Αφροδίτη είναι ανάμεσά τους.

Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου

Η Σελήνη, σε φθίνουσα φάση, θα αποκρύψει τον λαμπρό Αλντεμπαράν πριν από τα μεσάνυχτα απόψε και για λίγο περισσότερο από μια ώρα. Οι κάτοικοι σε ολόκληρη την Ευρώπη και τη βόρεια Ασία θα δουν το φαινόμενο αυτό. Δείτε σε προσομοίωση πώς θα μοιάζει η απόκρυψη:

 

 

Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου

Ο διαμέτρου τετρακοσίων μέτρων αστεροειδής 2015 TB145 περνάει κοντά από τη Γη, σε απόσταση ίση με το 1,3 της απόστασης Γης-Σελήνης. Θα φτάσει σε 10ο και 11ο μέγεθος καθώς θα διασχίζει τον βόρειο ουρανό. Δεν υπάρχει περίπτωση να συγκρουστεί με τη Γη, παρά τα όσα ακούγονται και γράφονται στα ΜΜΕ και το διαδίκτυο. Δείτε αναλυτικό χάρτη:

Asteroid_2015_TB1451

Το πρωί της 31ης η Αφροδίτη έχει απομακρυνθεί από τον Δία και βρίσκεται σε πορεία συνόδου με τον Άρη.

Σάββατο, 31 Οκτωβρίου

Ο Άρης απέχει από την Αφροδίτη 1,1° και έχει το 1/250 της λαμπρότητάς της. Η πιο κοντινή τους απόσταση θα είναι 0,7° ή 0,8°, τα πρωινά της Δευτέρας και Τρίτης, 2 και 3 Νοεμβρίου, αντίστοιχα.

Saturday_chart

Κυριακή, 1 Νοεμβρίου

PathofVesta

Ο αστεροειδής Εστία (4 Vesta) έφτασε σε αντίθεση πριν από ένα μήνα και παραμένει ένας εύκολος στόχος όλο τον Οκτώβριο. Θα χρειαστείτε κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο, για να δείτε το αντικείμενο μεγέθους 6,8, το οποίο βρίσκεται στον αστερισμό του Κήτους. Για να το βρείτε, πρώτα εντοπίστε το 2ου μεγέθους βήτα (β) του Κήτους και στη συνέχεια κατευθύνετε τα κιάλια σας 10° προς τα βόρεια-βορειοδυτικά στο μεγέθους 3,5 γιώτα (ι) του Κήτους. Η Vesta είναι τώρα το λαμπρότερο αντικείμενο ακριβώς νότια και λίγο δυτικά του γιώτα.

 

Μπορεί ένα αυτοματοποιημένο τηλεσκόπιο να αντικαταστήσει τους αστροχάρτες; Όπως ο Terence Dickinson και ο Alan Dyer λένε στο Backyard Astronomer’s Guide:  “Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει πλήρως το σύμπαν, αν δεν αναπτύξει την ικανότητα να βρίσκει πράγματα στον ουρανό και αν δεν κατανοεί τις ουράνιες κινήσεις. Αυτή η γνώση κατακτάται μόνο όταν κάποιος αφιερώνει χρόνο κάτω από τα αστέρια με φιλομάθεια και με έναν αστροχάρτη στα χέρια.” Χωρίς αυτά, “ο ουρανός ποτέ δεν γίνεται ένα φιλικό μέρος.”

_DSC7038 Το κρύο φθινοπωρινό πρωινό της Δευτέρας, 26 Οκτωβρίου, ο Δίας, η Αφροδίτη και ο αμυδρότερος Άρης βρέθηκαν σε μια πολύ όμορφη σύνοδο και σε ασυνήθιστα μεγάλο ύψος, στον ανατολικό ουρανό.

Θέλετε να γίνετε καλύτερος ερασιτέχνης αστρονόμος; Μάθετε τη θέση των αστερισμών με βάση τα πιο λαμπρά αστέρια τους και τους σχηματισμούς τους. Αυτό είναι το κλειδί για να εντοπίσετε και τα διάφορα αντικείμενα από τον βαθύ ουρανό με κιάλια ή με τηλεσκόπιο. Ένας πολύ χρήσιμος οδηγός για εύκολο εντοπισμό των αστερισμών σε όλο τον ουρανό είναι το βιβλίο The Monthly Sky Guide (εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ Θεσσαλονίκης).

 

 ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής έχει μέγεθος -0,9 αλλά είναι χαμηλά στα ανατολικά. Κοιτάξτε 45 λεπτά πριν από την ανατολή του Ήλιου, πολύ πιο κάτω από τους τρεις πλανήτες, Αφροδίτη, Άρη και Δία. Θα βρεθεί όλο και χαμηλότερα από μέρα σε μέρα.

Η Αφροδίτη, ο Άρης και ο Δίας βρίσκονται σε σύνοδο πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Η Αφροδίτη είναι η πιο λαμπρή (-4,5). Ο Δίας έχει μέγεθος -1,8, και ο Άρης, πιο κοντά στον Δία, είναι πολύ πιο αμυδρός, στο +1,7.

Ο Κρόνος, με μέγεθος +0,6, βρίσκεται πολύ χαμηλά στα νοτιοδυτικά το σούρουπο. Στα αριστερά του, σε απόσταση 9°, βρίσκεται ο Αντάρης.

Ο Ουρανός (μέγεθος +5,7, στους Ιχθύες) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος +7,8, στον Υδροχόο) είναι ψηλά στα νοτιοανατολικά και νότια, αντίστοιχα, περίπου στις 9 μ.μ. Εδώ θα βρείτε αναλυτικούς χάρτες για τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί