Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 26-11 έως και 2-12

 Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 26-11 έως 2-12
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου

Ο Δίας είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο. Θα επιστρέψει στον πρωινό ουρανό σε δύο εβδομάδες.

Η Σελήνη σε περίγειο 366,620 χιλιόμετρα μακριά.

Καθώς θα κοιτάτε τον Άρη απόψε, το τελευταίο πλανητικό διαστημικό σκάφος της NASA, το InSight (συντόμευση που σημαίνει Εσωτερική Εξερεύνηση χρησιμοποιώντας Σεισμικές Έρευνες, Γεωδαισία και Θερμικές Μεταφορές) θα πρέπει να βρίσκεται στην επιφάνεια του Elysium Planitia μετά την προσγείωσή του στον πλανήτη στις 10 μμ. Για τα επόμενα δύο χρόνια, το InSight θα μελετήσει το φλοιό, το μανδύα και τον πυρήνα του Άρη για να μάθει περισσότερα για το εσωτερικό του πλανήτη και να βοηθήσει τους επιστήμονες να καταλάβουν πώς σχηματίστηκαν οι γήινοι πλανήτες.

Παρακολουθήστε ζωντανά την προσεδάφιση εδώ.

Τρίτη, 27 Νοεμβρίου

Ο Ερμής φθάνει σε κατώτερη σύνοδο. Διέρχεται μεταξύ του Ήλιου και της Γης, στις 11 πμ. Ο πιο εσωτερικός πλανήτης θα επιστρέψει στον πρωινό ουρανό σε μια εβδομάδα.

Αποχαιρετήστε τον Κρόνο! Μετά από παρουσία ενός έτους στον νυχτερινό ουρανό, ο Κρόνος θα εξαφανιστεί στη λάμψη του Ήλιου κατά τη διάρκεια του Δεκεμβρίου.

Φωτογραφία: NASA/ESA/A.,Simon (GSFC) και ομάδα OPAL Team/J. DePasquale (STScI)

Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου

Έχοντας περάσει κοντά από το σμήνος της Κυψέλης το πρωί της Τετάρτης, η Σελήνη βρίσκεται κοντά στον Βασιλίσκο, μία ώρα πριν την ανατολή του Ήλιου της Πέμπτης.

 

Πέμπτη, 29 Νοεμβρίου

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 2:20 πμ της Παρασκευής. Το φεγγάρι, στον Λέοντα, ανατέλλει λίγο πριν τα μεσάνυχτα και φτάνει ψηλά στο νότο το λυκαυγές.

 

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου

Δύο αντικείμενα από τον βαθύ ουρανό ορατά με γυμνό μάτι: Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας (M31) και το Διπλό Σμήνος του Περσέα είναι δύο από τα πιο διάσημα αντικείμενα του βαθέως ουρανού. Και τα δύο έχουν 4ο μέγεθος, και σε έναν αρκετά καλό ουρανό μπορείτε να τα εντοπίσετε με γυμνό μάτι. Βρίσκονται μόνο σε απόσταση 22°, πολύ ψηλά στα ανατολικά νωρίς αυτά τα βράδια, στα δεξιά της Κασσιόπης και πιο κοντά κάτω από την Κασσιόπη, αντίστοιχα. Αλλά φαίνονται διαφορετικά και ξεχωρίζουν καλύτερα όσο πιο σκοτεινός είναι ο ουρανός σας.

Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου

Η Αφροδίτη εμφανίζεται λαμπρή από τη στιγμή που ανατέλλει, λίγο πριν από τις 4 πμ., και  μέχρι να βγει ο Ήλιος περίπου τρεις ώρες αργότερα. Βρίσκεται περίπου 25° πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα μία ώρα πριν την ανατολή. Με μέγεθος -4,9, εμφανίζεται σήμερα ελαφρώς πιο λαμπρή από οποιαδήποτε άλλη ημέρα. (Η διαφορά είναι ουσιαστικά ανεπαίσθητη, περίπου 0,01 του μεγέθους πιο λαμπρή από ότι ήταν χθες ή θα είναι  αύριο). Σήμερα το πρωί, η Αφροδίτη έχει γωνιώδη διάμετρο 40″ και εμφανίζεται φωτισμένη κατά το ¼.

Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου

Η λαμπρή Κασσιόπη στριφογυρίζει γύρω από τον βόρειο μεσημβρινό, κοντά στο ζενίθ, κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών. Ξέρετε πού να αναζητήσετε το ανοιχτό σμήνος NGC 7789 με κιάλια; Είναι περίπου 3 μοίρες νοτιοδυτικά του β της Κασσιόπης. Το σμήνος έχει διάμετρο περίπου 30 λεπτά του τόξου και όλα τα αστέρια που ανήκουν σε αυτό το σμήνος είναι περίπου 11ου μεγέθους. Φαίνονται καλά με τηλεσκόπιο με μεσαία μεγέθυνση. Αν και το σμήνος έχει μέγεθος όσο και η σελήνη, μοιάζει σαν ένα νεφέλωμα εκπομπής αν το δει κάποιος με κιάλια. Η απόστασή του είναι περίπου 13.000 έτη φωτός.

 

 ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής κρύβεται μέσα στο φως της ανατολής του Ήλιου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,9) είναι ο λαμπρός «Αυγερινός» στα ανατολικά-νοτιοανατολικά μέσα στο φως του λυκαυγούς και θα κυριαρχεί στον πρωινό ουρανό το επόμενο διάστημα. Κοντά στον πλανήτη είναι ο Στάχυς. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος της αρχίζει να γίνεται πιο φωτεινός, από 20% στο 25% στο τέλος της εβδομάδας.    

Ο Άρης (μέγεθος -0,1) φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος και δύει πριν τα μεσάνυχτα. Ο δίσκος του είναι τώρα 9 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Δίας κρύβεται μέσα στη λάμψη του Ήλιου.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,6) είναι πολύ χαμηλά στα νοτιοδυτικά στο βραδινό λυκόφως. Θα τον βρείτε περίπου 40 μοίρες κάτω από τον Αλτάιρ και 60 μοίρες κάτω και στα δεξιά του λαμπρότερου Άρη. Δύει στις 7 μμ.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στα σύνορα Κριού-Ιχθύων) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) βρίσκονται στα νοτιοανατολικά και νότια, αντίστοιχα, νωρίς το βράδυ. Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί