Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 26-12 έως 1-1

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 26-12 έως 1-1
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου

Ο Κρόνος και ο Αντάρης ήδη φαίνονται πριν ακόμη μπει το 2017, αρχίζοντας μία πορεία που θα κορυφωθεί τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού. Πριν την ανατολή του Ήλιου της 27ης, το αστέρι και ο πλανήτης βρίσκονται πολύ χαμηλά στα νοτιοανατολικά. Ο Κρόνος είναι κάτω από τη Σελήνη.

 

Τρίτη , 27 Δεκεμβρίου

Η Αφροδίτη παραμένει τώρα στον ουρανό δύο ολόκληρες ώρες αφότου βραδιάσει, πάνω από τον δυτικό-νοτιοδυτικό ορίζοντα. Για αυτό θα έχετε αρκετό χρόνο το βράδυ για να παρατηρήσετε ότι ακριβώς στα αριστερά της Αφροδίτης είναι ο δέλτα του Αιγόκερου, μεγέθους 2,8, σε απόσταση 1,1°. Επίσης, κάτω από την Αφροδίτη, περίπου 1,4°, είναι ο πιο αμυδρός γ του Αιγόκερου, με μέγεθος 3,6.

Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου

Ο Ερμής φτάνει σε κατώτερη σύνοδο στις 9 μμ. Αυτό σημαίνει ότι ο πιο εσωτερικός πλανήτης παρεμβάλλεται μεταξύ του Ήλιου και της Γης και παραμένει κρυμμένος στο έντονο φως του αστεριού μας. Θα εμφανιστεί ξανά, πριν την αυγή, στις αρχές Ιανουαρίου.

Νωρίς το βράδυ, αυτή την εποχή του έτους, το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου ισορροπεί στη μία γωνία του ψηλά στα δυτικά. Ο συνδυασμός των αστερισμών της Ανδρομέδας και του Πήγασου αρχίζει κοντά στο ζενίθ (πόδι της Ανδρομέδας) συνεχίζει προς τα κάτω, στο Μεγάλο Τετράγωνο (το σώμα του Πήγασου), και φτάνει αρκετά χαμηλά στα δυτικά (μύτη του Πήγασου).

 

Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου

Νέα Σελήνη, ακριβώς στις 8:54 πμ. Ένας νέος σεληνιακός μήνας αρχίζει. Σε αντίθεση με ένα ημερολογιακό μήνα, ο οποίος κατά μέσο όρο είναι ίσος με 30,437 ημέρες, ένας σεληνιακός μήνας (από μια Νέα Σελήνη στην επόμενη) είναι κατά μέσο όρο 29,531 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι, κατά μέσο όρο, θα δείτε το φεγγάρι στην ίδια φάση περίπου μία ημέρα νωρίτερα κάθε ημερολογιακό μήνα.

WikiMedia Commons (Περισσότερες πληροφορίες για τη φωτογραφία αυτή εδώ)

 

Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου

Μπορείτε να εντοπίσετε τη λεπτή ημισέληνο στο βραδινό λυκόφως; Είναι μικρότερη από δύο ημερών και φαίνεται χαμηλά πάνω από τον δυτικό-νοτιοδυτικό ορίζοντα 30 με 50 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα (περίπου στις 6 μμ). Η Σελήνη βρίσκεται περίπου 30° κάτω και στα δεξιά της λαμπρής Αφροδίτης. Σε περίπου ίση απόσταση πάνω και στα δεξιά της Σελήνης είναι ο επίσης λαμπρός Αλτάιρ.

 

Σάββατο, 31 Δεκεμβρίου

Το λαμπρότερο αστέρι στον ουρανό (μετά από τον Ήλιο, φυσικά) κάνει μια επιβλητική παρουσία τα βράδια του Δεκεμβρίου. Αστραφτερός, με μέγεθος -1,5, ο Σείριος λάμπει σχεδόν τέσσερις φορές πιο πολύ από το επόμενο πιο λαμπρό αστέρι που είναι ορατό στα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη, τον Αρκτούρο, στον αστερισμό του Βοώτη. Ο Σείριος ανατέλλει τώρα στις 19:30 και ανεβαίνει στο νοτιοανατολικό ουρανό τις βραδινές ώρες.

 

Κυριακή, 1 Ιανουαρίου

 

Το φεγγάρι, 4 ημερών, βρίσκεται πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα. Προσέξτε το σκιόφως της Γης που φωτίζει την σκοτεινή περιοχή της κατά 13% φωτισμένης Σελήνης. Φυσικά, η λαμπρή Αφροδίτη, σε απόσταση 8° πιο ψηλά, είναι το «αστέρι» που ξεχωρίζει. Στα αριστερά από τη γραμμή που σχηματίζεται από τον Άρη, την Αφροδίτη και τη Σελήνη τρεμοσβήνει ο Φομαλχώ.

 

 

Αυτό το πολύχρωμο νεφέλωμα είναι γνωστό στους αστρονόμους ως η «χειμωνιάτικη χώρα των θαυμάτων» και μοιάζει σαν ένας μανδύας από χιονισμένα αστέρια μέσα σε κοσμικά σύννεφα σκόνης. Αυτό το νεφέλωμα, το NGC 6357, βρίσκεται 5.500 έτη φωτός μακριά από τη Γη, στον αστερισμό του Σκορπιού. Η δημιουργία αυτής της φωτογραφίας ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας και παρατηρήσεων που έγιναν από το 2004 μέχρι το 2016 με δύο τηλεσκόπια της NASA (το Chandra X-ray και το Spitzer Space Telescope), τον Γερμανικό δορυφόρο Roentgen (ROSAT) και το τηλεσκόπιο υπερύθρου SuperCOSMOS Sky Survey (SSS) από το Ηνωμένο Βασίλειο. Το NGC 6357 είναι στην πραγματικότητα «ένα σμήνος από σμήνη», που περιέχει τουλάχιστον τρία σμήνη από νέα αστέρια.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής χάνεται στο φως της δύσης του Ήλιου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,4, στον Υδροχόο) είναι ο λαμπρός «Αποσπερίτης» στον νοτιοδυτικό ουρανό κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος και νωρίς το βράδυ. Ο δίσκος της έχει διάμετρο ίση με 20 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Άρης (μέγεθος +0,8, στον Υδροχόο) συνεχίζει να λάμπει στα νότια-νοτιοδυτικά, περίπου 15 μοίρες πάνω και αριστερά της Αφροδίτης. Ο Άρης έχει μόνο 6 δευτερόλεπτα της μοίρας φαινόμενη διάμετρο.

Ο Δίας (μέγεθος -1,9, στην Παρθένο) λάμπει στα νοτιοανατολικά πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Ανατέλλει στις 1:30 πμ. Το πιο λαμπρό αστέρι της Παρθένου, ο Στάχυς, είναι περίπου 5° πιο κάτω από τον πλανήτη. Ο δίσκος του πλανήτη έχει διάμετρο 35”, αρκετά μικρός με βάση τη συνηθισμένη διάμετρο του πλανήτη.

Ο Κρόνος είναι χαμένος στο φως της ανατολής του Ήλιου.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθύες) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) είναι ψηλά στα νότια νωρίς το βράδυ. Δείτε αναλυτικούς χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί