Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 27-3 έως 2-4

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 27-3 έως 2-4
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 27 Μαρτίου

Ίσως γνωρίζετε τα δύο αστρικά σμήνη του Καρκίνου, την «Κυψέλη» και το M67. Προσπαθήστε να δείτε επίσης το υπέροχο διπλό άστρο ι (γιώτα) του Καρκίνου στο βόρειο άκρο του αστερισμού. Σε απόσταση 30 δευτερολέπτων του τόξου το ένα από το άλλο, το ένα κίτρινο και το άλλο κυανό, μεγέθη 4 και 6,6, αντίστοιχα, μπορούν δύσκολα να διαχωριστούν με ένα ζευγάρι κιάλια 10×50.

Νέα Σελήνη στις 5:59 πμ της Δευτέρας.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:35 πμ της Τρίτης.

 

Τρίτη , 28 Μαρτίου

Ο Αρκτούρος, το «αστέρι της άνοιξης», τώρα ανατέλλει πάνω από τον ανατολικό-βορειοανατολικό ορίζοντα νωρίς το βράδυ (μετά τις 8 μμ). Πόσο σύντομα μπορείτε να τον εντοπίσετε; Ο λαμπρότερος Δίας ακολουθεί λίγο αργότερα, ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος σας, 30° δεξιά του Αρκτούρου.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:26 μμ.  
Τετάρτη, 29 Μαρτίου

Η Σελήνη αρχίζει να γεμίζει από βράδυ σε βράδυ. Περνάει κοντά από τον Ερμή, τον Άρη, τον Αλντεμπαράν και τις Πλειάδες τις νύχτες που ακολουθούν.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:13 πμ της Πέμπτης.   

 

Πέμπτη, 30 Μαρτίου

Η ημισέληνος ανεβαίνει αρκετά πιο ψηλά στον ουρανό μέρα με τη μέρα, και απόψε χρησιμεύει ως οδηγός για να βρείτε τον Άρη. Ο πλανήτης βρίσκεται περίπου 6° δεξιά της Σελήνης. Το ζευγάρι αυτό εντοπίζεται σε ύψος περίπου 20° πάνω από τον δυτικό ορίζοντα στην αρχή της νύχτας. Δύει μετά τις 22:00. Ο κόκκινος πλανήτης λάμπει με μέγεθος 1,5 ανάμεσα στα αστέρια του Κριού.

Η Σελήνη φτάνει σε περίγειο, το πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη, στις 15:33 και βρίσκεται 363.853 χιλιόμετρα μακριά από εμάς.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:04 μμ.

 

Παρασκευή, 31 Μαρτίου

Μία ώρα πριν την ανατολή του Ήλιου ο Κρόνος βρίσκεται στον Τοξότη, πάνω δεξιά από τον σχηματισμό της «Τσαγιέρας».

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 4:51 πμ του Σαββάτου. 

 

Σάββατο, 1 Απριλίου

Για αστροπαρατηρητές από τις 40° βόρειου γεωγραφικού πλάτους, ο Ερμής απόψε είναι στο ψηλότερο του σημείο μετά το ηλιοβασίλεμα (9°) για αυτό το έτος (μέγιστη «αποχή»). Έχει μέγεθος -0,2 και ο δίσκος του έχει διάμετρο ίση με 8 δευτερόλεπτα του τόξου.  Αναζητήστε τον χαμηλά στα δυτικά περίπου 45 με 60 λεπτά μετά τη δύση του Ηλίου. Ο αμυδρότερος Άρης είναι 15° πιο πάνω.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:42 μετά τα μεσάνυχτα.    

 

Κυριακή, 2 Απριλίου

Η Αφροδίτη στις 21 Μαρτίου. Η φωτογραφία είναι του Shahrin Ahmad από την Κουάλα Λουμπούρ, στη Μαλαισία. Ο πλανήτης τότε ήταν φωτισμένος κατά 1,8%.

Αφού πέρασε ανάμεσα από τον Ήλιο και τη Γη οκτώ ημέρες πριν, η Αφροδίτη είναι  τώρα στον πρωινό ουρανό. Με μέγεθος -4,2 φαίνεται εύκολα στο λυκαυγές. Ο δίσκος της έχει διάμετρο 57″.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 6:29 πμ της Δευτέρας. 

 

Μία πολύ όμορφη φωτογραφία του Κώστα Τσέκα που αποτυπώνει με εξαιρετικό τρόπο τα αστρικά ίχνη (startrails). Διαβάστε περισσότερα εδώ.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής (μέγεθος -0,7) φαίνεται στο σούρουπο χαμηλά στα δυτικά. Κάνει την καλύτερή του εμφάνιση για αυτό το έτος

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,2) ήταν σε κατώτερη σύνοδο στις 25 Μαρτίου. Τώρα είναι ο λαμπρός «Αυγερινός», αφού φαίνεται στο λυκαυγές.

Ο Άρης (μέγεθος +1,5, στον Κριό) είναι το αμυδρό πορτοκαλί «αστέρι» χαμηλά στα δυτικά αργά το σούρουπο. Ο Άρης έχει φαινόμενη διάμετρο μόνο 4,4 δευτερόλεπτα της μοίρας.  Ο Άρης θα συνεχίζει να είναι ορατός στον ουρανό μέχρι και τον Μάιο.

Ο Δίας (μέγεθος -2,4, στην Παρθένο) ανατέλλει λίγο μετά τις 8:30 μμ και λάμπει ψηλά στον νότο περίπου στις 2:30 πμ. Ο δίσκος του πλανήτη έχει τώρα διάμετρο 44″. Ο Στάχυς είναι 6 μοίρες κάτω απ’ αυτόν. Θα βρεθεί σε αντίθεση στις 7 Απριλίου.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,4, στον Τοξότη) ανατέλλει στις 2 πμ και φτάνει στο ψηλότερο του σημείο στον νότο πριν την ανατολή του Ήλιου. Ο πιο κόκκινος Αντάρης (μέγεθος +1) λαμπυρίζει ζωηρά περίπου 19 μοίρες δεξιά και πάνω από τον Κρόνο.

Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας κρύβονται στη λάμψη του σούρουπου και του λυκαυγούς, αντίστοιχα.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί