Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 27-7 έως και 2-8
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
από 27-7 έως και 2-8 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)
Δευτέρα, 27 Ιουλίου
Απόψε ο Στάχυς είναι 15 μοίρες κάτω και στα δεξιά της Σελήνης.
Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 3:34 μμ. Αυτό το βράδυ είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ασχοληθείτε με την παρατήρηση της Σελήνης.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 2:10 πμ. της Δευτέρας.
Τρίτη, 28 Ιουλίου
Δεν έχουμε φτάσει ακόμα στα μισά του καλοκαιριού, αλλά η Κασσιόπη σε σχήμα W, ένα αστερισμός του φθινοπώρου και του χειμώνα, ανεβαίνει στα βορειοανατολικά όσο περνάει το βράδυ. Και το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου, ο κατεξοχήν σχηματισμός του φθινοπώρου, ανεβαίνει σε μια γωνία ακριβώς πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 10:01 μμ.
Τετάρτη, 29 Ιουλίου
Νωρίς το βράδυ, ο Αντάρης είναι 6 μοίρες κάτω από την Σελήνη (σε αύξουσα φάση).
Η βροχή διαττόντων Δέλτα Υδροχοΐδες κορυφώνεται νωρίς το πρωί με μέγιστο ρυθμό περίπου 20 μετέωρα ανά ώρα. Η καλύτερη στιγμή για να παρακολουθήσετε τα μετέωρα μία ή δύο ώρες πριν από την ανατολή του Ηλίου, στις 4 πμ. Η βροχή ακτινοβολεί από τον Υδροχόο. Θα έχει ύψος περίπου 30 ° στα νοτιοδυτικά για παρατηρητές από τα μεσαία βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Θα βρείτε το ακτινοβόλο σημείο περίπου 17 ° βορειοδυτικά του φωτεινού αστεριού Φομαλχώ στο Νότιο Ιχθύ.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 3:48 πμ. της Πέμπτης.
Πέμπτη, 30 Ιουλίου
Ο Ποσειδώνας, ο Άρης και ο Ουρανός δημιουργούν ένα πλανητικό τρίο νωρίς το πρωί. Έως τις 1:30 πμ., και οι τρεις βρίσκονται πολύ πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα, με τον κόκκινο πλανήτη να λάμπει με μέγεθος –1. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται ανάμεσα στα αμυδρό αστέρια του Ιχθύος, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε δύο κοντινά φωτεινά αστέρια για να τον βρείτε: Σχεδιάστε μια γραμμή μεταξύ του Χαμάλ στον Κριό και του Φομαλχώ στο Νότιο Ιχθύ. Ο Άρης είναι το μόνο φωτεινό αντικείμενο στα μισά της απόστασης.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 11:39 μμ.
Παρασκευή, 31 Ιουλίου
Βγείτε έξω μια ώρα πριν από την ανατολή του Ηλίου σήμερα το πρωί για να δείτε την Αφροδίτη και τον Ερμή στον ανατολικό ουρανό. Εκείνη την ώρα, η Αφροδίτη έχει ύψος 24 °, ενώ ο Ερμής είναι μόλις 3 ° πάνω από τον ορίζοντα.
Αν και η φάση της μεγαλώνει, με μέγεθος –4,6 η Αφροδίτη απομακρύνεται από τη Γη. Σήμερα το πρωί, είναι 43% φωτισμένη, αλλά ο δίσκος της είναι μόλις 27″ κατά μήκος. Βρίσκεται ανάμεσα στα φωτεινά αστέρια Αλντεμπαράν, στον Ταύρο, και Μπετελγκέζ στον Ωρίωνα, ακριβώς βορειοανατολικά της νοητής γραμμής μεταξύ των δύο. Είναι σχεδόν στην ίδια ευθεία με το μεγέθους 3 Alheka, το ζήτα του Ταύρου.
Ο Ερμής, με μέγεθος –0,7, είναι 68% φωτισμένος και έχει φαινόμενη διάμετρο 6 “. Βρίσκεται στους Δίδυμους. Ο Πολυδεύκης βρίσκεται μόλις 7 ° βορειοανατολικά του πλανήτη. Πόση ώρα μπορείτε να ακολουθήσετε τους πλανήτες και τα αστέρια στη φωτεινή αυγή.
Σάββατο, 1 Αυγούστου
Η Σελήνη αυτό το βράδυ, σχεδόν πανσέληνος, βρίσκεται κοντά στον Δία.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 1:17 πμ. της Κυριακής.
Κυριακή, 2 Αυγούστου
Κοιτάξτε στα νοτιοανατολικά αφού πέσει το σκοτάδι, λίγο περισσότερο από ό, τι στα μισά της απόστασης από τον ορίζοντα στο ζενίθ, για το λαμπρό αστέρι Αλτάιρ. Είναι το μάτι του Αετού. Ο Αλτάιρ είναι ένας από τους εγγύτερους αστρικούς μας γείτονές μας σε μια απόσταση 17 ετών φωτός. Το αστέρι περιστρέφεται γρήγορα, σε τέτοιο βαθμό που το προφίλ του είναι έντονα ελλειπτικό και όχι στρογγυλό. Όχι βέβαια ότι μπορείτε να δείτε οποιοδήποτε σημάδι με οποιοδήποτε συνηθισμένο όργανο που να προϊδεάζει για το σχήμα του!
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 9:08 μμ.
Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.
Ο Κώστας Τσέκας, φωτογράφος της τόσο όμορφης εικόνας του κομήτη Neowise, σημειώνει: «Εχθές ο κομήτης βρισκόταν στο κοντινότερο σημείο ως προς την Γη, για αυτό λοιπόν βρεθήκαμε όσο το δυνατόν πιο μακριά από πηγές φωτορύπανσης στην προσπάθεια μιας καλύτερης καταγραφής του. Ο ουρανός ήταν πραγματικά υπέροχος και ο κομήτης φάνταζε σαν ένας πραγματικός Γίγαντας ».
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.
Ο Ερμής αρχίζει να φαίνεται καλά πριν το φως της ανατολής του Ήλιου. Κοιτάξτε μισή ώρα πριν την ανατολή. Αρχίζει από μέγεθος -0,2 στην αρχή της εβδομάδας και φτάνει στο -0,9 στο τέλος της εβδομάδας. Αυτό συμβαίνει επειδή ο Ερμής γυρίζει γύρω από τον Ήλιο και μας δείχνει περισσότερο την φωτισμένη από τον Ήλιο πλευρά του.
Η Αφροδίτη είναι ο λαμπρός Αυγερινός (μέγεθος -4,6) στον ανατολικό ουρανό, πριν την αρχή του λυκαυγούς. Βγαίνει πάνω από τον ανατολικό-βορειοανατολικό ορίζοντα. Ο πλανήτης θα είναι το λαμπρό «αστέρι» της αυγής αυτό το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Με τηλεσκόπιο, φαίνεται να χάνει σε φαινόμενη διάμετρο ( 28”), αν και η λαμπρότητά του είναι ακόμα μεγάλη.
Ο Άρης ανατέλλει τα μεσάνυχτα, με μέγεθος -1, ανάμεσα στους Ιχθείς και το Κήτος. Το φαινόμενο μέγεθος του αυξάνεται στα 14 δευτερόλεπτα του τόξου. Θα φτάσει στα 22,6” στις αρχές Οκτωβρίου.
Προσπαθήστε να εντοπίσετε το λευκό Νότιο πόλο του και τις σκοτεινές περιοχές πάνω στην επιφάνειά του. Μπορείτε να δείτε τα χαρακτηριστικά της επιφάνειας του Άρη που φαίνονται με τηλεσκόπιο, δίνοντας τις συντεταγμένες του τόπου παρατήρησης και την ώρα παρατήρησης με το λογισμικό Mars Profiler.
Ο Δίας και ο Κρόνος (μέγεθος -2,7, και +0,1, αντίστοιχα) ήταν σε αντίθεση αυτό τον μήνα, ο Δίας στις 13 Ιουλίου και ο Κρόνος στις 20 Ιουλίου. Απέχουν περίπου 7° ο ένας από τον άλλο.
Ο Ουρανός (5,8, στον Κριό) είναι ψηλά στον ουρανό πριν το λυκαυγές.
Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) φαίνεται ψηλά στα νότια πριν αρχίσει το λυκαυγές, αρκετά μακριά από τον Άρη.