Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 27-9 έως και 3-10

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 27-9 έως και 3-10 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου

Το πιο λαμπρό αστέρι στον δυτικό ουρανό μόλις χαθεί το λυκόφως είναι ο Αρκτούρος, το αστέρι της άνοιξης, βυθίζεται σιγά σιγά στον ορίζοντα και γρήγορα θα χαθεί από τον βραδινό ουρανό.

Ο Πήγασος είναι ένας γνωστός αστερισμός του φθινοπωρινού ουρανού. Νωρίς το βράδυ, ψάξτε για ένα μεγάλο σχήμα τετραγώνου ή ρόμβου στον ανατολικό ουρανό. Αυτός ο σχηματισμός εκτείνεται περίπου 15 μοίρες στη μια πλευρά. Όμως, ένα από τα αστέρια του τετραγώνου δεν ανήκει στον Πήγασο. Αυτό είναι ο Αλφεράτζ, το αστέρι α της Ανδρομέδας.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 1:34 πμ. της Τρίτης.

Τρίτη,  28 Σεπτεμβρίου

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 4:58 πμ. της Τετάρτης.

Η Σελήνη ανατέλλει γύρω στις 11 mm. στους Διδύμους, κάτω από την Αίγα (Capella) και τον  υπόλοιπο Ηνίοχο. Μία ώρα αργότερα κοιτάξτε προς τα δεξιά της Σελήνης. Εκεί είναι ο Ωρίωνας που θα ανατέλλει πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα (για τους παρατηρητές στα μεσαία βόρεια γεωγραφικά πλάτη).

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 9:25 μμ.

Τετάρτη, 29 Σεπτεμβρίου

Ο πιο εμφανής προάγγελος του νυχτερινού ουρανού του χειμώνα ανατέλλει τώρα στα ανατολικά λίγο μετά τα μεσάνυχτα: ο αστερισμός του Ωρίωνα, ο «κυνηγός». Ο κατακόκκινος Μπετελγκέζ είναι στα αριστερά της ζώνης του Ωρίωνα και ο γαλάζιος Ρίγκελ στα δεξιά της ζώνης. Καθώς ο Ωρίωνας σκαρφαλώνει ψηλότερα πριν από την αυγή, ο αστερισμός περιστρέφεται έτσι ώστε ο Μπετελγκέζ να βρίσκεται πάνω αριστερά και ο Ρίγκελ κάτω δεξιά του ευκολοδιάκριτου σχήματος του αστερισμού.

Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου

Ο μεγάλος αστεροειδής 2 Παλλάς, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά την αντίθεσή του, βρίσκεται ψηλά στα νοτιοανατολικά στις 9 με 10 μμ. Φαίνεται ακόμα και με μικρό τηλεσκόπιο, με μέγεθος 8,4. Αυτή την εβδομάδα θα βρίσκεται 8° ή 9° πάνω δεξιά του Ποσειδώνα, μεγέθους 8,7, ο οποίος επίσης ήταν πρόσφατα σε αντίθεση.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 11:04 μμ.

 

Παρασκευή, 1 Οκτωβρίου

Μια που είναι η εποχή που στο ζωικό κόσμο η αρκούδα ετοιμάζεται για την χειμέρια νάρκη της, το ίδιο περίπου συμβαίνει και στον βορειοδυτικό ουρανό. Η Μεγάλη Άρκτος χαμηλώνει ή ξεκουράζεται προσωρινά για τον χειμώνα που ακολουθεί. Πράγματι, χρειάζεται ανοιχτό ορίζοντα για να διακρίνουμε την κατσαρόλα της Άρκτου που φαίνεται να χάνεται στον ορίζοντα. Όμως, νωρίς τα ξημερώματα ανασηκώνεται δίνοντας μας μια γεύση από τον ουρανό της άνοιξης.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 6:55 μμ.

Σάββατο, 2 Οκτωβρίου

Νωρίς το πρωί, λίγο πριν το λυκαυγές της Κυριακής, η Σελήνη (σε χάση) σχηματίζει ένα ισοσκελές τρίγωνο με τον Βασιλίσκο και την Algieba (γ του Λέοντα), όπως φαίνεται παρακάτω.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 12:42 μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Κυριακή, 3 Οκτωβρίου

Η Σελήνη φτάνει σε απόγειο, 404.641 km μακριά μας.

Κοιτάξτε χαμηλά στα νοτιοανατολικά το σούρουπο για τον Fomalhaut που ανατέλλει. Περνάει στο ψηλότερό του σημείο νότια περίπου στις 11 μμ.

Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 8:33 μμ.

Ο Κρόνος και ο Τιτάνας

Το μεγαλύτερο φεγγάρι του Κρόνου, ο Τιτάνας, είναι εύκολα ορατό γύρω από τον δακτυλιοειδή πλανήτη αυτή την εβδομάδα, μαζί με άλλους δορυφόρους του. (Φυσικά, αυτή η θέα από το διαστημόπλοιο Cassini είναι λίγο πιο κοντά από ότι θα σας το δείξει το τηλεσκόπιο σας J).
Φωτογραφία: NASA/JPL/Space Science Institute

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής έχει χαθεί μέσα στο φως του Ήλιου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,2) λάμπει χαμηλά στα νοτιοδυτικά στο σούρουπο. Δύει περίπου στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,5) και ο λαμπρότερος Δίας (μέγεθος -2,7) λάμπουν στα νοτιοανατολικά νωρίς το βράδυ, και οι δύο στον Αιγόκερω. Ο Κρόνος είναι μόνος του, με σταθερή κίτρινη λάμψη. Ο Κρόνος δύει πρώτος, περίπου στις 2, ενώ ο Δίας λίγο πριν τις 4 πμ.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,7, στον νότιο Κριό) βρίσκεται ψηλά στα ανατολικά τα μεσάνυχτα.

Ο Ποσειδώνας, (μέγεθος 7,8, στα σύνορα Υδροχόου-Ιχθύων) είναι ψηλά στα νοτιοανατολικά μετά τις 10 μμ.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί