Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτήν την εβδομάδα, από 28-1 έως και 3-2

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 28-1 έως και 3-2
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου

Ο αστεροειδής 433 Έρως συνεχίζει την κοντινή του προσέγγιση με τη Γη αυτήν την εβδομάδα. Με 9ο μέγεθος, είναι αρκετά λαμπρός για να τον δείτε ακόμα και με ένα μικρό τηλεσκόπιο. Ο αστεροειδής βρίσκεται στον ανατολικό Ταύρο και απόψε περνά 5° νοτιοδυτικά του 2ου μεγέθους βήτα του Ταύρου. Αυτή η περιοχή βρίσκεται ψηλά στα ανατολικά όταν θα έχει βραδιάσει και περνά σχεδόν από το ζενίθ γύρω στις 9 μμ. Προσπαθήστε να εντοπίσετε τον Έρωτα αυτόν το μήνα. Δεν θα είναι ξανά τόσο κοντά και τόσο λαμπρός πριν το 2056.

 

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου

Ο Ερμής φτάνει σε ανώτερη σύνοδο. Αυτό σημαίνει ότι ο πιο εσωτερικός πλανήτης βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά του Ήλιου σε σχέση με τη Γη και παραμένει κρυμμένος στην λάμψη του αστεριού μας. Θα επιστρέψει σε θέα στο βραδινό ουρανό στα μέσα Φεβρουαρίου.

Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου

Στο ξημέρωμα της Πέμπτης, στο νοτιοανατολικό ουρανό, η Σελήνη βρίσκεται ανάμεσα στην Αφροδίτη και τον Δία. Ο Αντάρης είναι λίγες μοίρες δεξιά τους.


Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου

Το πρωί της Παρασκευής η Σελήνη αυξάνει σε λαμπρότητα και βρίσκεται 6 μοίρες κάτω από την Αφροδίτη. Ο πλανήτης λάμπει με μέγεθος -4,3, περίπου 10 φορές λαμπρότερος από τον Δία. Η εικόνα της Αφροδίτης κοντά στην Σελήνη είναι πάντοτε όμορφη!

Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου

Ο αστερισμός της Πρύμνης έχει πολλά όμορφα ανοιχτά σμήνη. Όμως το ζευγάρι M46 και M47 είναι κάτι ξεχωριστό. Με κιάλια η εικόνα τους είναι πολύ όμορφη. Με ένα τηλεσκόπιο 4 ιντσών ή μεγαλύτερο, θα δείτε το πλανητικό νεφέλωμα NGC 2438 μόλις 7′ βόρεια του κέντρου των δύο σμηνών. Οι περισσότεροι αστρονόμοι συμφωνούν ότι το NGC 2438 είναι ένα αντικείμενο στο προσκήνιο, δηλαδή, βρίσκεται μπροστά από το M46.

Φωτογραφία: Chuck Kimball

Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου

Για εκείνους που πιστεύουν στη λαογραφία, όπως οι Αμερικάνοι, η μοίρα του χειμώνα εξαρτάται από την μαρμότα. Αν το χαριτωμένο τρωκτικό βγάλει το κεφάλι του έξω από τη φωλιά του σήμερα το πρωί και δει τη σκιά του, θα έχουμε έξι ακόμα εβδομάδες χειμώνα. Όμως, αν ο καιρός είναι συννεφιασμένος, αυτό σημαίνει ότι η άνοιξη έρχεται σύντομα. Τι έχει να κάνει αυτό με την Αστρονομία; Η ημέρα αυτή (Groundhog Day), η 2 Φεβρουαρίου, είναι ακριβώς στη μέση, ανάμεσα στο χειμερινό ηλιοστάσιο και την εαρινή ισημερία.

 

.

Κυριακή, 3 Φεβρουαρίου

Αυτήν την εβδομάδα έχετε την πρώτη ευκαιρία του 2019 για να δείτε το ζωδιακό φως. Στο το Βόρειο Ημισφαίριο, τα τέλη του χειμώνα και νωρίς την άνοιξη είναι οι καλύτερες εποχές του χρόνου για να παρατηρήσουμε αυτή την αμυδρή λάμψη μετά το ηλιοβασίλεμα. Φαίνεται ελαφρώς αμυδρότερο από τον Γαλαξία, οπότε θα χρειαστείτε ένα καθαρό ουρανό μακριά από την πόλη. Με τη Σελήνη να απουσιάζει από τον βραδινό ουρανό, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι οι πρώτος χρόνος θέασης του ζωδιακού φωτός.

 

Σύνθεση φωτογραφιών του Κώστα Τσέκα από την ολική έκλειψη Σελήνης (21/01/2019) μαζί με μία παλαιότερη φωτογραφία από τον αρχαιολογικό χώρο της Γιτάνης. Ο φωτογράφος συμπληρώνει: Το παρακάτω κείμενο αποτελεί απόσπασμα από μια παράγραφο του βιβλίου της Κοσμογραφίας που κάποτε διδασκόταν στην τάξη της Β’ ΛΥΚΕΙΟΥ:
“Η αξία της Αστρονομίας δεν μπορεί να κριθεί μόνο από την συμβολή της στην Επιστήμη και την Τεχνική. Το κέρδος του μελετητή της είναι πρώτα από όλα πνευματικό, γιατί γυμνάζει πιο πολύ το ανθρώπινο πνεύμα. Ενισχύει την μνήμη και οξύνει την κρίση, πλαταίνει τη σκέψη και δίνει φτερά στη φαντασία. Η θαυμαστή τάξη και η υπέροχη αρμονία, που παρατηρείται στο Σύμπαν, η μεγαλοπρέπειά του και η απεραντοσύνη του ανεβάζουν το μελετητή της σε ψηλότερες πνευματικές σφαίρες και του εμπνέουν συναισθήματα ανώτερα και ευγενικότερα….”

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com

Ο Ερμής είναι κρυμμένος στο φως του Ήλιου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,3) και ο Δίας ανατέλλουν πάνω από τα ανατολικά-νοτιοανατολικά αρκετά πριν το πρώτο φως του λυκαυγούς. Οι δύο πλανήτες βρέθηκαν σε πολύ κοντινή σύνοδο στις 22 Ιανουαρίου. Μετά η απόστασή τους μεγάλωσε. Θα φτάσουν στις 9 μοίρες την 1η Φεβρουαρίου.

Ο Άρης (μέγεθος +0,8) στους Ιχθύες, αριστερά από το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου, δύει στις 11 μμ. Ο δίσκος του είναι τώρα 6 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Δίας (μέγεθος -1,8, στον Οφιούχο) λάμπει στα ανατολικά στον πρωινό ουρανό. Έχει μια πολύ κοντινή σύνοδο με την Αφροδίτη, ιδιαίτερα στην αρχή αυτής της εβδομάδας. Στα δεξιά του Δία είναι ο πορτοκαλής Αντάρης.

Ο Κρόνος βγαίνει μέσα από το φως του λυκαυγούς. Φαίνεται 30 λεπτά πριν την ανατολή αν κοιτάξουμε με ένα ζευγάρι κιάλια.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στα σύνορα Κριού-Ιχθύων) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) βρίσκονται χαμηλά στα νοτιοδυτικά νωρίς το βράδυ.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί