Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 28-2 έως και 6-3

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 28-2 έως και 6-3 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου

Η άνοιξη θα αργήσει ακόμα τρεις εβδομάδες για να μπει, αλλά το «αστέρι της άνοιξης», ο Αρκτούρος, φαίνεται ήδη στο προσκήνιο. Υψώνεται πάνω από τον ανατολικό-βορειοανατολικό ορίζοντα περίπου μία ώρα αφότου θα έχει βραδιάσει, ανάλογα με το γεωγραφικό πλάτος του τόπου σας.

Για να τον παρατηρήσετε, βρείτε την «κατσαρόλα» της Μεγάλης Άρκτου στην αρχή της βραδιάς ψηλά στα βορειοανατολικά. Ακολουθήστε την καμπύλη της «λαβής» του προς τα κάτω. Αυτό είναι το σημείο στον ορίζοντα για να παρακολουθήσετε. Μετά τις 10 μμ. ο Αρκτούρος θα είναι ψηλά και θα δεσπόζει στον ανατολικό ουρανό.

Τρίτη, 1 Μαρτίου

Μια πρόκληση στον ουρανό της αυγής: Καθώς ο ουρανός φωτίζεται, μόλις 20 λεπτά πριν από την ανατολή του Ηλίου, το πρωί της Τετάρτης, χρησιμοποιήστε μεγάλα κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο ευρέος πεδίου για να σαρώσετε ακριβώς πάνω από τον ανατολικό-νοτιοανατολικό ορίζοντα ψάχνοντας τον Ερμή και τον Κρόνο που είναι σε σύνοδο, σε απόσταση 0,7°. Αναζητήστε τους 22° κάτω αριστερά της λαμπρής Αφροδίτης. Ο Κρόνος είναι ο πιο αμυδρός,  πάνω αριστερά του Ερμή. Θα χρειαστείτε έναν ανοιχτό, ανεμπόδιστο ορίζοντα προς αυτή την κατεύθυνση.

Τετάρτη, 2 Μαρτίου

Θέλετε να δοκιμάσετε να βρείτε τον Σείριο Β, τον διαβόητο δύσκολα να εντοπιστεί λευκό νάνο συνοδό του Σείριου; Ο Σείριος A και ο Σείριος B εμφανίζονται τώρα στη πιο μακρινή τους απόσταση στην 50ετή τροχιά τους, 11,3δευτερόλεπτα του τόξου (για την ακρίβεια, θα είναι πιο μακριά το επόμενο έτος), και θα παραμείνουν σχεδόν στην ίδια απόσταση για τα επόμενα χρόνια πριν αρχίσουν να κλείνουν ξανά.

Θα θέλετε ένα τηλεσκόπιο 8 ή 10 ιντσών και μια νύχτα εξαιρετικού seeing για να τα διαχωρίσετε. Συνεχίστε να κοιτάζετε από νύχτα σε νύχτα. Το καλό seeing θα κάνει όλη τη διαφορά για τον εντοπισμό του Σείριου B. Ο καλύτερος χρόνος για να δοκιμάσετε είναι όταν ο Σείριος στέκεται στο υψηλότερό του σημείο, όπως κάνει τώρα το αστέρι νωρίς το βράδυ.

Το αστέρι συνοδός είναι ανατολικά-βορειοανατολικά του Σείριου και είναι 10 μεγέθη πιο αμυδρό: 1/10.000 της λαμπρότητάς του! Προσπαθήστε να εντοπίσετε τον συνοδό κρύβοντας τον εκτυφλωτικό Σείριο Α με κάποιο τεχνητό τρόπο, όπως ένα κομμάτι κολλητικής ταινίας.

 Νέα Σελήνη στις 7:36 μμ.


Πέμπτη, 3 Μαρτίου  

Χωρίς να είναι ορατή η Σελήνη απόψε, είναι η τέλεια στιγμή για να δοκιμάσετε την τύχη σας στον εντοπισμό των σποραδικών διαττόντων που φωτίζουν περιστασιακά στον ουρανό μας. Δεν σχετίζονται με κάποια συγκεκριμένη βροχή. Αυτά τα κομμάτια διαστημικής σκόνης είναι τυχαία συντρίμμια που χτυπούν την ατμόσφαιρα της Γης και αναζωπυρώνονται για λίγο καθώς αποσυντίθενται. Αυτή την εποχή του χρόνου, ο σποραδικός ρυθμός εμφάνισής τους είναι περίπου 6 μετέωρα την ώρα. Η καλύτερη στιγμή για να τα ψάξετε είναι πριν από την αυγή.

Παρασκευή, 4 Μαρτίου

Ο Άρης είναι αρκετά εύκολο να εντοπιστεί χαμηλά κάτω από την Αφροδίτη αν κοιτάξετε 60 έως 80 λεπτά πριν την ανατολή του Ηλίου. Στα 30 λεπτά μέχρι την ανατολή του Ηλίου, όπως φαίνεται παρακάτω, είναι ψηλότερα αλλά ο φωτεινός ουρανός τον κατακλύζει. Όμως, με κιάλια μπορεί να είστε  σε θέση να δείτε τον Ερμή και τον Κρόνο να υψώνονται περίπου δύο γροθιές στο μήκος ενός βραχίονα κάτω και αριστερά της Αφροδίτης.

Σάββατο, 5 Μαρτίου

Αυτή την εποχή του χρόνου, νωρίς το βράδυ αμέσως μετά τη δύση του Ηλίου είναι επίσης η κατάλληλη στιγμή για να αναζητήσετε το ζωδιακό φως. Αυτό παράγεται από το φως του Ήλιου που διασκορπίζεται μέσα στη σκόνη στο επίπεδο του ηλιακού συστήματος. Αυτό δημιουργεί έναν μαλακό, λαμπερό κώνο φωτός που αναδύεται από τον δυτικό ορίζοντα, εξαπλώνεται μέσω των Ιχθύων, του Κριού και του Ταύρου. Θα χρειαστείτε ένα σκοτεινό σημείο παρατήρησης για να το δείτε. Η χρήση της περιφερειακής όρασης, έξω από τη γωνία του ματιού σας, μπορεί να βοηθήσει περαιτέρω αυτό το απαλό φως να ξεχωρίζει μέσα στο υπόβαθρο του ουρανού.

Κυριακή, 6 Μαρτίου

Το 1864, ο Άγγλος αστρονόμος Sir John Frederick William Herschel δημοσίευσε το Γενικό Κατάλογο νεφελωμάτων και σμηνών, τον άμεσο πρόδρομο του Νέου Γενικού Καταλόγου (NGC) που οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα. Μετά την δύση του Ηλίου, εάν η περιοχή σας είναι αρκετά σκοτεινή, μπορείτε να δείτε πολλά αντικείμενα από τον κατάλογο NGC. Για παράδειγμα, κοιτάξτε προς την περιοχή του Ωρίωνα, στο «ξίφος του κυνηγού». Με κιάλια, θα εντοπίσετε ένα θολό αντικείμενο, το 1976ο από τον κατάλογο NGC. Θα το γνωρίζετε ίσως καλύτερα είτε ως Μ42 ή ως το «Νεφέλωμα του Ωρίωνα».


Περίπου την ίδια εποχή, 20 Φεβρουαρίου 2015, ο Άρης ήταν πάνω από την Αφροδίτη στον ουρανό του βραδινού λυκόφωτος. Πιο κάτω, η Σελήνη έλαμπε ως ημισέληνος, σε αύξουσα φάση. Αυτή την εβδομάδα η ίδια εικόνα επαναλαμβάνεται (χωρίς τη Σελήνη)στον ουρανό του λυκαυγούς, με τον Άρη να βρίσκεται κάτω από τη Σελήνη. Φωτογραφία: Αντώνης Παντελίδης

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Η Αφροδίτη και ο κατά πολύ αμυδρότερος της Άρης  λάμπουν νωρίς το πρωί στο λυκαυγές, όπως φαίνεται παραπάνω. Είναι χαμηλά στα νοτιοανατολικά.

Ο Ερμής είναι περίπου 22° κάτω και στα αριστερά της Αφροδίτης.

Ο Κρόνος αρχίζει να φαίνεται λίγο πριν την ανατολή του Ήλιου. Βρίσκεται σε σύνοδο με τον Ερμή το πρωί της 2ας Μαρτίου. Ο Ερμής είναι ο λαμπρότερος από τους δύο.

Ο Δίας χάνεται στον ουρανό της δύσης του Ήλιου.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στον Κριό) είναι στα δυτικά νωρίς το βράδυ.

Ο Ποσειδώνας χάνεται και αυτός στον δυτικό ουρανό, ακολουθώντας τον Δία.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί