Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 28-5 έως και 3-6

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 28-5 έως 3-6
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 28 Μαΐου

Η Σελήνη, μία μέρα πριν την πανσέληνο, φέγγει κοντά στον Αντάρη αύριο βράδυ και πολύ κοντά στον Κρόνο στις 31.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:03  πμ της Τρίτης.    

 

Τρίτη , 29 Μαΐου

Πανσέληνος στις 5:22 μμ, στον νότιο Οφιούχο.


Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 8:54 μμ.  

Τετάρτη, 30 Μαΐου

Για τις επόμενες 12 ημέρες, ο Δίας παραμένει σε ακτίνα έως 1° από το 3ου μεγέθους άλφα του Ζυγού (Zubenelgenubi), ένα ωραίο διπλό αστέρι που μπορείτε να δείτε με ένα ζευγάρι κιάλια. Τα δύο του αστέρια αποτελούν ένα πραγματικό, βαρυτικά συνδεδεμένο ζεύγος, 77 έτη φωτός μακριά. Είναι μεγαλύτερα και φωτεινότερα από τον  Ήλιο μας και ακτινοβολούν 36 και 4 φορές πιο έντονα από τον Ήλιο, αντίστοιχα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:41 πμ της Πέμπτης.    

 

Πέμπτη, 31 Μαΐου

Το ταξίδι της Σελήνης μέσα στον βραδινό ουρανό απόψε την φέρνει κοντά στον Κρόνο, που απέχει από τη Γη 3400 φορές περισσότερο από εκείνη! Αναζητήστε τον πλανήτη περίπου 2° δεξιά του δορυφόρου (φωτισμένος κατά 94%). Ο Κρόνος θα φτάσει στο μέγιστο της λαμπρότητάς του κατά την αντίθεσή του, στα τέλη Ιουνίου, αλλά φαίνεται εξίσου ωραίος τώρα. Ο πλανήτης λάμπει με μέγεθος 0,2 ανάμεσα στα αστέρια του βόρειου Τοξότη, μια περιοχή που παραμένει ορατή από αργά το βράδυ μέχρι και την αυγή. Μέσα από ένα τηλεσκόπιο, το εντυπωσιακό δακτυλιοειδές σύστημα του πλανήτη εκτείνεται στα 41″ και γέρνει 26° ως προς τη Γη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:32 μμ.  

 

Παρασκευή, 1 Ιουνίου

Ο αστερισμός του Ζυγού είναι γνωστός σε πολλούς σαν ένα μέλος του ζωδιακού κύκλου. Αλλά η αμυδρή εμφάνιση του τον κάνει δύσκολα αναγνωρίσιμο στον ουρανό. Το βασικό του σχήμα είναι τετράπλευρο διαμάντι που αποτελείται από τρία  αστέρια 3ου μεγέθους και από ένα αστέρι 4ου μεγέθους. Ο Ζυγός φαίνεται στα νότια στο τέλος του λυκόφωτος. Ψάξτε τον περίπου 30 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα. Ο αστερισμός βρίσκεται ανάμεσα σε δύο λαμπρά αστέρια, τον Στάχυ της Παρθένου, στα δεξιά, και τον Αντάρη του Σκορπιού, στα αριστερά.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 4:19 πμ του Σαββάτου.  

 

Σάββατο, 2 Ιουνίου

Ο στριφογυριστός αστερισμός του Δράκοντα είναι ένας αειφανής αστερισμός του βορείου ημισφαιρίου. Παρατηρώντας τα δύο αστέρια στο κεφάλι του δράκου, βλέπουμε και το λαμπρό αστέρι Βέγα στον αστερισμό της Λύρας. Αυτά τα δύο αστέρια είναι ο Ρασταμπάν και ο Ελτανίν, δύο όμορφα, ρομαντικά ονόματα για αστέρια του Δράκοντα!

Ο Δράκοντας είναι συνεχώς πάνω από τον ορίζοντα στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Ένα άλλο αξιοσημείωτο αστέρι στον Δράκοντα είναι ο Θουμπάν ο οποίος είναι ψηλά στον ουρανό το βράδυ αυτήν την εποχή του έτους. Είναι ένα ενδιαφέρον αστέρι, επειδή, περίπου το 3000 π.Χ., ήταν το αστέρι του βορρά, δηλαδή ήταν στην θέση που είναι ο Πολικός σήμερα.

Η Σελήνη είναι σε απόγειο, στο πιο μακρινό σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη, σε απόσταση 405.317 χιλιομέτρων.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:10 μετά τα μεσάνυχτα.   

Κυριακή, 3 Ιουνίου

Η Σελήνη φέγγει κοντά στον Άρη στον πρωινό ουρανό. Οι δυο τους γίνονται εμφανείς στα νοτιοανατολικά μετά την 1 πμ και παραμένουν ένα εντυπωσιακό ζευγάρι μέχρι να αρχίσει το λυκαυγές. Η Σελήνη θα βρίσκεται περίπου 3° πάνω από τον σύντροφό της.

Ο νάνος πλανήτης Δήμητρα είναι το μεγαλύτερο αντικείμενο στη ζώνη των αστεροειδών (ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία). Τώρα είναι στο δυτικό Λέοντα που εμφανίζεται ψηλά στα δυτικά μετά το βραδινό λυκόφως. Ο πλανήτης, μεγέθους 8,7,  εύκολο μπορεί να εντοπιστεί με κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο, ειδικά απόψε το βράδυ, όταν θα βρεθεί λιγότερο από 1′ νότια του μεγέθους 3 έψιλον του Λέοντα. Τοποθετήστε στο ίδιο πεδίο το ε και την Δήμητρα, η οποία θα είναι το λαμπρότερο αντικείμενο.

 

Ο Δίας την 1η Μαΐου (πάνω φωτογραφία) και στις 23 Μαΐου (κάτω φωτογραφία). Προσέξτε στην περιοχή γύρω από την ερυθρά κηλίδα. Φαίνεται ένα «λευκό φίδι» με ένα τεράστιο μάτι να κυνηγάει την ουρά του. Η εικόνα αυτή του σχηματισμού έχει αλλάξει πρόσφατα. Οι φωτογραφίες είναι του  Christopher Go, ενός φωτογράφου του Δία εδώ και πολλά χρόνια, με το 14 ίντσο τηλεσκόπιο της Celestron.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής έχει χαθεί στο φως της ανατολής του Ήλιου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9, στους Διδύμους) λάμπει στα δυτικά-βορειοδυτικά νωρίς στο βραδινό λυκόφως. O δίσκος του πλανήτη έχει διάμετρο 13 δευτερόλεπτα της μοίρας και είναι σε φάση gibbous (αμφίκυρτη), φωτισμένος κατά 81%.

Ο Άρης (μέγεθος -1,2, στον Αιγόκερο) ανατέλλει πριν τη 1 πμ. Βρίσκεται στα νότια-νοτιοανατολικά, πάνω από την «τσαγιέρα» του Τοξότη, 26 μοίρες μακριά από τον Κρόνο. Ο Άρης γίνεται όλο και πιο λαμπρός, πλησιάζοντας στην αντίθεσή του στο τέλος Ιουλίου. Ο δίσκος του έχει ήδη φτάσει στα 14-15 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Δίας (μέγεθος -2,5, στο Ζυγό) ανατέλλει πριν τις 9 μμ και φέγγει στον αμυδρό αστερισμό του Ζυγού. Τα μεσάνυχτα είναι η πιο κατάλληλη ώρα για να έχετε την καλύτερη θέαση του πλανήτη όπου θα μπορούσαν να αποκαλύπτονται πολλές λεπτομέρειες πάνω στην επιφάνειά του. Ο πλανήτης ήταν σε αντίθεση πριν από δύο εβδομάδες. Τώρα έχει διάμετρο 44 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,3), πάνω από τον σχηματισμό της «τσαγιέρας» του Τοξότη, ανατέλλει περίπου στις 11 μμ. Φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο πριν αρχίσει το λυκαυγές, περίπου 26 μοίρες στα δεξιά του λαμπρότερου Άρη.

Ο Ουρανός και Ποσειδώνας κρύβονται μέσα στη λάμψη του Ήλιου.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί