Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 28-6 έως και 4-7

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 28-6 έως και 4-7 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 28 Ιουνίου

Η Σελήνη, σε σχέση με χθες, έχει μετατοπιστεί ανατολικά και θα περάσει 4 ° νότια του Δία στις 10 μμ. Νωρίς το πρωί, περίπου στις 4:30 πμ., ο δορυφόρος μας είναι ακόμα σχεδόν 9 ° νοτιοδυτικά του μεγαλύτερου πλανήτη του ηλιακού συστήματος. Ο Δίας βρίσκεται στον Υδροχόο, σχεδόν 12 ° ακριβώς κάτω (νότια) του Sadalmelik, το άλφα αστέρι, 3ου μεγέθους. Με μέγεθος –2,6, ο πλανήτης ξεπερνά σε μεγάλο βαθμό τα αστέρια του αστερισμού.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 1:33 πμ. της Τρίτης.

 

Τρίτη,  29 Ιουνίου

Μία ή δύο ώρες μετά το ηλιοβασίλεμα, η Μεγάλη Άρκτος ισορροπεί στα μπροστινά πόδια της και πάνω από το κεφάλι της είναι ένα ζευγάρι γαλαξιών που πρέπει να παρατηρήσετε! Ο M81 και ο M82 είναι δύο σχετικά κοντινοί σπειροειδείς γαλαξίες. Μετά από ένα κοντινό πέρασμα του ενός γαλαξία από τον άλλο πριν από μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια, και οι δύο γαλαξίες υπέστησαν βαρυτικές επιδράσεις που τους ανάγκασαν να αρχίσουν να σχηματίζουν τεράστιες ποσότητες αστεριών. Σήμερα, οι δύο εμφανίζονται σε απόσταση περίπου 35 ‘ ο ένας από τον άλλο στον ουρανό. Μπορείτε να δείτε και τα δύο αντικείμενα με ένα  προσοφθάλμιο φακό χαμηλής ισχύος ή ίσως ακόμη και με έναν ερευνητή τηλεσκοπίου.

Παρά το γεγονός ότι το M81 είναι πιο φωτεινό, το M82 είναι πιο εύκολο να το δει κανείς επειδή το φως του είναι πιο συγκεντρωμένο, που σημαίνει ότι έχει μεγαλύτερη φωτεινότητα στην επιφάνεια του.

Τετάρτη, 30 Ιουνίου

Ο πλανήτης Ουρανός βρίσκεται σε ύψος περίπου 14 ° δύο ώρες πριν από την ανατολή του ηλίου. Θα τον βρείτε στα ανατολικά, με αμυδρό μέγεθος 5,9 σε μια αραιή σε αστέρια περιοχή του Κριού. Σήμερα το πρωί, χρησιμοποιήστε κιάλια για να εντοπίσετε τον Ουρανό ακριβώς 11 ‘ βόρεια του όμικρον (ο) του Κριού, που λάμπει περίπου στο ίδιο μέγεθος με τον πλανήτη.

Τώρα που πλησιάζει ο Ιούλιος, ο Αντάρης και η κεφαλή του Σκορπιού βρίσκονται στο ψηλότερο σημείο τους στο νότο λίγο μετά το τέλος του μεγάλου σε διάρκεια καλοκαιρινού λυκόφωτος.

Η “κεφαλή του Σκορπιού” είναι η σχεδόν κάθετη σειρά τριών αστεριών πάνω δεξιά από τον Αντάρη. Τρία ωραία διπλά σας περιμένουν εδώ. Το κορυφαίο αστέρι της σειράς είναι το βήτα του Σκορπιού, διπλό αστέρι για τηλεσκόπια, με διαχωρισμό 13 δευτερόλεπτα του τόξου, με  μεγέθη 2,8 και 5,0.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 3:11 πμ. της Πέμπτης.

 

Πέμπτη, 1 Ιουλίου

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 00:12 πμ. της Παρασκευής. Πάνω από το φεγγάρι στέκεται σε μία γωνία του το Μεγάλο τετράγωνο του Πήγασου.

Είναι επιτέλους η ώρα να υποδεχτούμε τον πλανήτη Ερμή ξανά στον ουρανό. Ο μικρότερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος θα αρχίσει τώρα να εμφανίζεται περίπου μία ώρα πριν από την ανατολή του ηλίου, να ανατέλλει μαζί με τα κέρατα του Ταύρου. Μισή ώρα πριν από την ανατολή του ηλίου, ο Ερμής έχει ελάχιστο ύψος 7 °, λαμπρός με μέγεθος 0,8. Αυτή τη στιγμή «κρέμεται» περίπου 9 ° ανατολικά-βορειοανατολικά του κατακόκκινου Aldebaran, το «μάτι» του Ταύρου. Ο δίσκος του πλανήτη εκτείνεται στα 9 “. Ωστόσο, πρέπει  να σταματήσετε να παρατηρείτε αρκετά λεπτά πριν από την ανατολή του ηλίου έτσι ώστε να αποφύγετε κατά λάθος να βάλετε τη λάμψη του αστεριού μας στα οπτικά σας.

Παρασκευή, 2 Ιουλίου

Απόψε, η λαμπρή Αφροδίτη (μεγέθους –3,9) βρίσκεται στις βόρειες περιοχές του εντυπωσιακού σμήνους της «Κυψέλης» στο κέντρο του Καρκίνου, το M44. Υπάρχει λίγος χρόνος για να απολαύσετε τη θέα πριν δύσει περίπου στις 10 μμ. Ένα ζευγάρι κιάλια ή οποιοδήποτε τηλεσκόπιο ευρέως πεδίου θα σας προσφέρουν μια υπέροχη θέα, ειδικά αν έχετε έναν καθαρό, σκοτεινό δυτικό ορίζοντα. Οι αστροφωτογράφοι θα ήθελαν να συλλάβουν τη σκηνή αυτή με το φακό τους.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 4:49 πμ. του Σαββάτου.

 

Σάββατο, 3 Ιουλίου

Κοιτάζοντας πολύ ψηλά στα ανατολικά, αφού βραδιάσει, φαίνεται ο αστερισμός της Λύρας με τον λαμπρό του Βέγα. Το ε, το ζ και το δ είναι όμορφα διπλά άστρα, με κιάλια ή με τηλεσκόπιο, το β είναι ένα εκλειπτικό μεταβλητό, το Δακτυλιοειδές νεφέλωμα (Μ57) βρίσκεται ανάμεσα στο β και το γ, και το αμυδρό Τ της Λύρας, είναι ένα αστέρι άνθρακα κοντά στον Βέγα, ένα από τα πιο ερυθρά αστέρια του ουρανού.

Κυριακή, 4 Ιουλίου

Με ένα ζευγάρι κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο μπορούμε να διακρίνουμε ένα ζευγάρι από σφαιρωτά σμήνη, το Μ10 και το Μ12 στον Οφιούχο με μέγεθος 6,6 και 6,7, αντίστοιχα. Η μεταξύ τους απόσταση είναι λίγο παραπάνω από 3 μοίρες, δηλαδή θα φαίνονταν άνετα στο ίδιο πεδίο με ένα ζευγάρι κιάλια ή με ένα τηλεσκόπιο μικρού εστιακού λόγου και μικρή μεγέθυνση. Συμβουλευθείτε αναλυτικούς χάρτες του ουρανού για τον εντοπισμό τους.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 6:27 πμ. της Δευτέρας.

 

Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά  κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.

Ο αστερισμός του Τοξότη είναι πλούσιος σε νεφελώματα, όπως φαίνεται στη φωτογραφία αυτή του Καλλία Ιωαννίδη.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής αρχίζει να φαίνεται πολύ χαμηλά στην αρχή του λυκαυγούς. Ο Αλντεμπαράν τρεμοσβήνει πάνω και στα δεξιά του πλανήτη.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,8, στον Καρκίνο) λάμπει χαμηλά στα δυτικά-βορειοδυτικά στο σούρουπο. Δύει πριν βραδιάσει. Ο μικρός Άρης, σχεδόν 200 φορές αμυδρότερος, με μέγεθος +1,8, μειώνει την απόστασή του από την Αφροδίτη. Θα φτάσουν 6° μακριά στις 2 Ιουλίου και θα βρεθούν σε σύνοδο, μόλις ½ ° μακριά, στις 12 και 13 Ιουλίου.

Ο Άρης έχει μέγεθος +1,8, στον Καρκίνο, λάμπει στα δυτικά-βορειοδυτικά  νωρίς το βράδυ, πάνω και στα αριστερά της Αφροδίτης. Η φαινόμενη διάμετρος του είναι 4  δευτερόλεπτα του τόξου, πολύ μικρή για να φανερωθούν λεπτομέρειες πάνω στην επιφάνειά του. Η λαμπρότητά του είναι μόλις το 1/175 της λαμπρότητας της Αφροδίτης.

Ο Δίας και ο Κρόνος (στον αμυδρό Υδροχόο και Αιγόκερω, αντίστοιχα) ανατέλλουν περίπου  τα μεσάνυχτα και φαίνονται αρκετά ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν την ανατολή του Ήλιου. Ο Κρόνος είναι λίγο ψηλότερα αλλά είναι αμυδρότερος από τον Δία με μέγεθος + 0,4. Ο γιγαντιαίος πλανήτης λάμπει με μέγεθος  -2,6, 20° στα αριστερά του Κρόνου. Θα φτάσουν σε αντίθεση τον Αύγουστο.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στον Κριό) έχει αρχίσει να κάνει την εμφάνισή του χαμηλά στα ανατολικά στην αρχή του λυκαυγούς.

Ο Ποσειδώνας, (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) είναι 21° ανατολικά του Δία, αρκετά ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν αρχίσει η αυγή.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί