Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 28-8 έως 3-9

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 28-8 έως και 3-9 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 28 Αυγούστου

Το σφαιρωτό σμήνος M75 είναι περίπου 8 μοίρες νοτιοδυτικά του β του Αιγόκερου. Σε απόσταση 67.500 έτη φωτός, το M75 είναι ένα από τα  πιο μακρινά αντικείμενα του Messier. Πιθανόν, 100.000 έτη φωτός από το γαλαξιακό κέντρο, το σμήνος έχει παραμείνει εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια ένα από τα λίγα σφαιρωτά σμήνη κλάσης Ι (της μεγαλύτερης σε συγκέντρωση αστέρων), είναι πολύ κλειστό και δύσκολα μπορεί να αναλυθεί σε επιμέρους αστέρια από τα περισσότερα ερασιτεχνικά τηλεσκόπια.

Απόψε, η λαμπρή Σελήνη βρίσκεται κοντά στο Μ75, πράγμα που κάνει τον εντοπισμό του σμήνους δύσκολο.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 3:00 πμ. της Τρίτης.

 

Τρίτη,  29 Αυγούστου

Αυτά τα βράδια, ψηλά στον βορειοανατολικό ουρανό βρίσκεται η Κασσιόπη. Τα πέντε κύρια αστέρια σχηματίζουν το γράμμα W, του οποίου η δεξιά πλευρά γέρνει προς τα πάνω. Ψηλά στην ανατολή είναι το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου που φαίνεται να ισορροπεί στην μια του την γωνία.

Τετάρτη, 30 Αυγούστου

Πανσέληνος στις 4:38 πμ. της Πέμπτης.

Η πανσέληνος της 31ης Αυγούστου θα είναι η τρίτη υπερπανσέληνος του 2023 και η μεγαλύτερη του έτους. Επιπλέον, επειδή είναι η δεύτερη πανσέληνος αυτού του μήνα ονομάζεται και «μπλε φεγγάρι». Το να έχεις δύο υπερπανσέληνους τον ίδιο μήνα είναι σχετικά σπάνιο: η τελευταία φορά ήταν το 2018, η επόμενη φορά θα είναι το 2037.

Ο Κρόνος συνοδεύει τη Σελήνη στον ουρανό απόψε. Ο Κρόνος φαίνεται να ταλαντεύεται  πάνω από την Σελήνη το σούρουπο, όπως φαίνεται παραπάνω.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 4:38 πμ. της Πέμπτης.

 

Πέμπτη, 31 Αυγούστου

Προεπισκόπηση του χειμερινού ουρανού. Αν βγείτε έξω πριν ξεκινήσει το πρώτο φως της αυγής αυτή την εβδομάδα (περίπου δύο ώρες πριν από την ανατολή του ηλίου) θα διαπιστώσετε ότι ο ουρανός εμφανίζει το ίδιο έναστρο πανόραμα σαν τον βραδινό ουρανό περίπου την Πρωτοχρονιά. Ο Ωρίων ανεβαίνει στα ανατολικά-νοτιοανατολικά, με τον Αλντεμπαράν και στη συνέχεια τις Πλειάδες πάνω από αυτόν. Οι Δίδυμοι βρίσκονται οριζόντια στα αριστερά του Ωρίωνα, πολύ ψηλά στα ανατολικά. Η Αίγα ακτινοβολεί από ψηλά στα ανατολικά-βορειοανατολικά. Ο Βέγας δύει χαμηλά στα βορειοδυτικά.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 12:30 πμ. της Παρασκευής.

 

Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου

Στο λυκαυγές, ψάξτε την Αφροδίτη να αναδύεται τώρα από την ανατολή, μετά τη σύνοδό της με τον Ήλιο. Με ένα τηλεσκόπιο ή ακόμα και με ένα ζευγάρι καλά κιάλια είναι μια λεπτή ημισέληνος, μόλις 11% φωτισμένη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 6:16 πμ. του Σαββάτου.

 

Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου

Ο βόρειος αστερισμός του Κηφέα στέκεται ψηλότερα  από το αστέρι του βορρά, αφότου τελειώνει το βραδινό λυκόφως. Ο κύριος σχηματισμός αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από αστέρια 3ου μεγέθους. Ενώ στη μυθολογία  αντιπροσωπεύει το βασιλιά της Αιθιοπίας, το σχήμα του προτρέπει συχνά στη ζωγραφιά ενός σπιτιού από ένα παιδί. Βλέποντας στο Βορρά, η κορυφή της στέγης δείχνει προς τα κάτω, ακριβώς πάνω και στα δεξιά του Πολικού. Ο Κηφέας είναι συνοδός στον πιο γνωστό αστερισμό της Κασσιόπης, της βασίλισσας της Αιθιοπίας.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 2:08 πμ. της Κυριακής.

 

Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου

Πριν τα μεσάνυχτα, στον ανατολικό ουρανό, θα βρείτε την Σελήνη (σε φάση φθίνουσα) πάνω δεξιά του Δία και τις Πλειάδες κάτω και αριστερά του πλανήτη. Αύριο, την ίδια ώρα, η Σελήνη θα βρεθεί σε απόσταση μόλις 3 μοιρών από τον Δία.

 

Η φωτογραφία δείχνει την βροχή διαττόντων Περσείδες τη νύχτα της 12ης Αυγούστου από τον Ροδόκηπο Χαλκιδικής. Ο Κωνσταντίνος Εμμανουηλίδης γράφει: « Χρειάστηκαν αμέτρητες ώρες για να βεβαιωθώ ότι αφαίρεσα σωστά τους δορυφόρους και τα αεροπλάνα από τα δεδομένα ώστε να φανούν μόνον οι Περσείδες. Εκτός από την σύνθεση των διαττόντων δεν έχει γίνει καμία άλλη παρέμβαση στο τελικό αποτέλεσμα και βλέπετε αυτό που θα παρατηρούσατε εκείνη τη βραδιά από σκοτεινό ουρανό σε μια διάρκεια περίπου επτά ωρών…»   

Περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής και ο Άρης έχουν χαθεί μέσα στο φως του ηλιοβασιλέματος.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,6) βγαίνει χαμηλά μέσα από το φως του λυκαυγούς, πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα περίπου 30 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου. Ανεβαίνει όλο και ψηλότερα από μέρα σε μέρα.

Η φάση της είναι ακόμα αυτή της λεπτής ημισελήνου που θα γίνεται πιο παχύ τις επόμενες εβδομάδες καθώς ο πλανήτης θα βρίσκεται όλο και ψηλότερα.

Ο Δίας (μέγεθος -2,6, στον Κριό) ανατέλλει περίπου στις 11 μμ. Βρίσκεται στο ψηλότερό του σημείο πριν την ανατολή του Ήλιου, 65 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα.

Ο Κρόνος, με μέγεθος +0,4, στον αμυδρό Υδροχόο, ανατέλλει με τη δύση του Ήλιου και φαίνεται στον ουρανό όλο το βράδυ. Το φωτεινό αστέρι κάτω από τον πλανήτη είναι ο Φομαλχώ. Ο πλανήτης ήταν σε αντίθεση στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Με τηλεσκόπιο, παρατηρήστε το φαινόμενο Seeliger, λιγότερο έντονο αυτή την εβδομάδα.

Ο Ουρανός έχει μέγεθος 5,7 και βρίσκεται ψηλά μετά τα μεσάνυχτα, 7 με 8 μοίρες ανατολικά του Δία.

Ο Ποσειδώνας, με μέγεθος 7,8, στα σύνορα Ιχθύων-Υδροχόου φαίνεται ψηλά στο νότο πριν την αρχή του λυκαυγούς. Είναι 23° ανατολικά από τον Κρόνο.

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί