Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 29-5 έως 4-5

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 29-5 έως 4-6
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 29 Μαΐου

Μόλις ο ουρανός γίνει τελείως σκοτεινός, αλλά πριν ο μηνίσκος της Σελήνης χαμηλώσει πάρα πολύ στα δυτικά, κοιτάξτε με ένα ζευγάρι κιάλια 5° ή 6° πάνω απ’ αυτήν.  Εκεί θα βρείτε το αστρικό σμήνος M44, γνωστό και ως «Κυψέλη».

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:34 μμ.

 

Τρίτη , 30 Μαΐου

Θα πρέπει να είστε σε θέση να εντοπίσετε τον Ερμή στον πρωινό ουρανό, νωρίς αυτή την εβδομάδα. Ο πιο εσωτερικός στον Ήλιο πλανήτης βρίσκεται 5° πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα 30 λεπτά πριν από την ανατολή του Ηλίου. Με μέγεθος -0,2, ο Ερμής θα πρέπει να ξεχωρίζει με ένα ζευγάρι κιάλια εάν έχετε ανοιχτό ορίζοντα. Ένα τηλεσκόπιο αποκαλύπτει τον δίσκο του, διαμέτρου 7″, ο οποίος εμφανίζεται κατά το 60% φωτισμένος.

Τετάρτη, 31 Μαΐου

Το λαμπρό αστέρι 1 μοίρα μακριά από την Σελήνη είναι ο Βασιλίσκος του Λέοντα.

Ο Ποσειδώνας ανατέλλει περίπου στις 2 πμ και φαίνεται περίπου 20° πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα λίγο πριν από το λυκαυγές. Το φαινόμενο μέγεθος του είναι 7,9. Θα πρέπει να έχετε κιάλια ή τηλεσκόπιο για να τον εντοπίσετε. Αυτό το πρωί ο Ποσειδώνας βρίσκεται μόνο 13′ νοτιοανατολικά του 6ου μεγέθους αστέρα 81 του Υδροχόου. Ο δίσκος του πλανήτη είναι 2,3″ σε διάμετρο  και έχει μπλε-γκρίζο χρώμα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 12:13 μετά τα μεσάνυχτα.     

Πέμπτη, 1 Ιουνίου

Πρώτο τέταρτο Σελήνης στις 3:43 μμ.

Φωτογραφία: Αντώνης Αγιομαμίτης  

 

Παρασκευή, 2 Ιουνίου

Η Σελήνη περνάει από τον Λέοντα στην Παρθένο σήμερα και τις επόμενες νύχτες. Εκεί θα βρίσκεται ο Δίας και ο λαμπρός Στάχυς.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:51 πμ του Σαββάτου.   

 

Σάββατο, 3 Ιουνίου

Η λαμπρή Αφροδίτη είναι ο οδηγός για να εντοπίσετε τον Ερμή πολύ χαμηλά στον ανατολικό ορίζοντα. Η Αφροδίτη βρίσκεται  46° δυτικά του Ήλιου σήμερα, δηλαδή στην μέγιστη αποχή της στην πρωινή της εμφάνιση στον ουρανό. Ο πλανήτης φέγγει με μέγεθος -4,4, σχεδόν 15° πάνω από τον ορίζοντα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:43 μμ.  

 

Κυριακή, 4 Ιουνίου

Ο κομήτης Johnson (C/2015 V2) θα φέγγει με 6ο μέγεθος αυτή την εβδομάδα, αρκετά φωτεινός για να εντοπιστεί με κιάλια ή ένα μικρό τηλεσκόπιο, παρά το φως της Σελήνης. Βρίσκεται ψηλά στο νότο αργά το βράδυ, κοντά στον Αρκτούρο. Θα έχει την κοντινότερή του προσέγγιση στη Γη στις 5 Ιουνίου και θα βρεθεί στην ελάχιστη απόσταση από τον Ήλιο μία εβδομάδα αργότερα. Δείτε τις θέσεις του κομήτη εδώ.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:30 πμ της Δευτέρας.   

 

H φωτογραφία αυτή είναι του Κωνσταντίνου Εμμανουηλίδη. Διαβάστε περισσότερα…

 

 ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής βρίσκεται χαμηλά στον ορίζοντα το πρωί και δύσκολα μπορεί να εντοπιστεί, περίπου 25 μοίρες κάτω και στα αριστερά της Αφροδίτης.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,5) λάμπει στα ανατολικά στο φως του λυκαυγούς. Με τηλεσκόπιο φαίνεται σαν παχύς μηνίσκος που πλησιάζει στη φάση της διχοτόμου.

Ο Άρης (μέγεθος +1,7, στον Ταύρο) φαίνεται πολύ χαμηλά στα δυτικά το σούρουπο. Βρίσκεται αρκετά κάτω και αριστερά της λαμπρής Αίγας. Πολύ σύντομα θα χαθεί εντελώς από τον βραδινό ουρανό.

Ο Δίας (μέγεθος -2,3, στην Παρθένο) λάμπει ψηλά στον νότο περίπου στις 9:30 μμ. Ο δίσκος του πλανήτη έχει διάμετρο 41″. Ο Στάχυς είναι 11° κάτω απ’ αυτόν.

Ο Κρόνος (μέγεθος + 0,1, από τον Τοξότη στον Οφιούχο) ανατέλλει πριν τα μεσάνυχτα και φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στον νότο στις 2 πμ. Ο πιο κόκκινος Αντάρης (μέγεθος +1) λαμπυρίζει ζωηρά περίπου 17 μοίρες δεξιά του Κρόνου. Θα βρεθεί σε αντίθεση στις 14 Ιουνίου.

Ο Ουρανός είναι στο φως του λυκαυγούς, κάτω και αριστερά της Αφροδίτης.

Ο Ποσειδώνας είναι ακόμα πολύ χαμηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά πριν το λυκαυγές.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί