Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 29-6 έως και 5-7
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
από 29-6 έως και 5-7 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)
Δευτέρα, 29 Ιουνίου
Ο Πλούτωνας βρίσκεται 41,3′ νότια του Δία απόψε. Με ισχνό μέγεθος 14,7, σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τον εντοπίσετε οπτικά ακόμη και με ένα τηλεσκόπιο. Όμως, με φωτογραφικό εξοπλισμό, θα μπορέσετε να έχετε μια απεικόνιση αυτού του μακρινού κόσμου.
Η Σελήνη φτάνει σε περίγειο στις 5:14 πμ. της Τρίτης. Τότε θα απέχει 368.958 χλμ. από τη Γη.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 11:08 μμ.
Τρίτη, 30 Ιουνίου
Τώρα η Σελήνη λάμπει 4 μοίρες μακριά από το άλφα του Ζυγού, ένα πολύ ευρύ διπλό αστέρι με διαχωρισμό 231 δευτερόλεπτα του τόξου. Αυτά τα δύο αστέρια έχουν αρκετά διαφορετικά μεγέθη, 2,8 και 5,1, αντίστοιχα.
Ο Ερμής βρίσκεται σε κατώτερη σύνοδο με τον Ήλιο στις 6 πμ. της Τετάρτης.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 4:55 πμ. της Τετάρτης.
Τετάρτη, 1 Ιουλίου
Η Αφροδίτη είναι 8° ψηλά στα ανατολικά μία ώρα πριν από την ανατολή του Ήλιου. Ο πλανήτης είναι κατά 18% φωτισμένος και έχει φαινόμενη διάμετρο 43 “, 56,8 εκατομμύρια χλμ. από τη Γη. Θα την βρείτε να λάμπει με μέγεθος
-4,5 στον αστερισμό του Ταύρου, κοντά στο σύμπλεγμα αστεριών των Υάδων. Η Αφροδίτη βρίσκεται 4,5° βορειοδυτικά του Αλντεμπαράν, το χρυσό μάτι του ταύρου, 1ου μεγέθους. Κοιτάξτε 10° πάνω από τον πλανήτη για να εντοπίσετε τις σπινθηριστές Πλειάδες (M45).
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 12:46 πμ. της Πέμπτης.
Πέμπτη, 2 Ιουλίου
Αναζητήστε τον Αντάρη κάτω δεξιά από τη φωτεινή Σελήνη απόψε. Το όνομα Αντάρης σημαίνει αντί του Άρη («αντίπαλος του Άρη»), επειδή και οι δύο έχουν ζωηρό πορτοκαλί χρώμα. Περίπου στις 1 ή 2 πμ., μπορείτε να τους συγκρίνετε κοιτάζοντας τους απευθείας στον ουρανό. Μέχρι τότε ο Άρης και η Σελήνη θα είναι χαμηλά στα νοτιοδυτικά, και ο Άρης θα έχει ανατείλει στο ίδιο ύψος στα ανατολικά.
Όμως, ο Άρης, μεγέθους –0,5, είναι επί του παρόντος τέσσερις φορές πιο φωτεινός από ότι ο Αντάρης, με μέγεθος +1. Όσο πιο φωτεινό είναι κάτι, τόσο πιο ανοιχτόχρωμο (πιο κοντά στο λευκό) εμφανίζεται στα μάτια μας ανεξάρτητα από την πραγματική απόχρωση και τον κορεσμό του χρώματος. Είναι σαν μια υπερβολικά εκτεθειμένη φωτογραφία.
Παρασκευή, 3 Ιουλίου
Καθώς η Σελήνη οδεύει προς την πανσέληνο, περνάει πάνω από τον Τοξότη και κάτω από τον Δία και τον Κρόνο.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 2:24 πμ. του Σαββάτου.
Σάββατο, 4 Ιουλίου
Η Γη είναι σε αφήλιο, στο πιο μακρινό της σημείο από τον Ήλιο για αυτό το έτος.
Ο Αρκτούρος είναι το πιο λαμπρό αστέρι ψηλά στα δυτικά. Ο εξίσου έντονα λαμπρός Βέγας είναι εξίσου ψηλά στα ανατολικά. Ανάμεσα στον Αρκτούρο και τον Βέγα αναζητήστε τον αμυδρό αστερισμό του Βόρειου Στέφανου, με ένα αρκετά λαμπρό αστέρι της, την Αλφέκα.
Κυριακή, 5 Ιουλίου
Πανσέληνος στις 7:45 πμ.
Στα διπλά άστρα συχνά δεν τους δίνεται η πρέπουσα σημασία όπως τα πιο εξωτικά αξιοθέατα ( νεφελώματα, γαλαξίες και σφαιρωτά σμήνη). Η αλήθεια είναι ότι τα διπλά άστρα είναι πολύ πιο εύκολο να παρατηρηθούν με ένα μικρό τηλεσκόπιο, ακόμη και σε έναν όχι τέλειο ουρανό. Υπάρχουν χιλιάδες όμορφα διπλά, παρατηρήσιμα με μικρά τηλεσκόπια και ξεχωριστά για την διαφορετικότητά τους. Ένα τέτοιο άστρο είναι στον αστερισμό του Ηρακλή, ορατό νωρίς το βράδυ: το περίφημο άλφα, γνωστό επίσης και σαν Rasalgethi, που σημαίνει «αρχηγός των γονυπετών». Αυτό το σύστημα αστέρων φαίνεται πολύ ωραία με ένα μικρό τηλεσκόπιο. Το πιο λαμπρό από τα δύο είναι ένας ερυθρός γίγαντας, και το αμυδρότερο ένας κίτρινος γίγαντας. Αλλά οπτικά, με τηλεσκόπιο, το αμυδρότερο κίτρινο αστέρι εμφανίζεται σχεδόν πράσινο δίπλα στον ερυθρό γίγαντα. Αποτελεί μια εντυπωσιακή αντίθεση, πολύ ευχάριστη με γυμνό μάτι. Το λαμπρότερο αστέρι είναι 3ου μεγέθους και το αμυδρότερο 5ου.
Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 4:02 πμ. της Δευτέρας.
Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.
Πανόραμα του καλοκαιρινού Γαλαξία στον Πάρνωνα, στις 21 Ιουνίου 2020.
Η φωτογραφία είναι του Αντώνη Φαρμακόπουλου.
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.
Ο Ερμής χάνεται στο φως του Ήλιου.
Η Αφροδίτη είναι ο λαμπρός Αυγερινός (μέγεθος -4,6) πριν ανατείλει ο Ήλιος. Κοιτάξτε πάνω από τον ανατολικό-βορειοανατολικό ορίζοντα. Με ένα ζευγάρι κιάλια θα μπορέσετε να εντοπίσετε το όμορφο σμήνος των Πλειάδων. Ο πλανήτης θα είναι το λαμπρό «αστέρι» της αυγής αυτό το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Με τηλεσκόπιο, ο πλανήτης είναι μεγάλος σε φαινόμενη διάμετρο ( 45”).
Ο Άρης είναι στην ανατολή στις 1 πμ, με μέγεθος -0,4, στον αστερισμό του Κήτους. Το φαινόμενο μέγεθος του αυξάνεται στα 11 ½ δευτερόλεπτα του τόξου. Θα φτάσει στα 22,6” στις αρχές Οκτωβρίου.
Ο Δίας και ο Κρόνος (μέγεθος -2,7, και +0,2, αντίστοιχα) ανατέλλουν λίγο μετά τις 10 μμ. Απέχουν λιγότερο από 6° ο ένας από τον άλλο.
Ο Ουρανός είναι χαμηλά στον πρωινό ουρανό.
Ο Ποσειδώνας φαίνεται στα νοτιοανατολικά πριν αρχίσει το λυκαυγές, στην περιοχή κοντά στον Άρη.