Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 30-3 έως και 5-4

 Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 30-3 έως και 5-4 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

Δευτέρα, 30 Μαρτίου

Η Σελήνη, κοντά στο πρώτο τέταρτο, λάμπει στα αστέρια που βρίσκονται στις άκρες των κεράτων του Ταύρου. Βρίσκεται κοντά στο πιο αμυδρό από τα δύο, το ζήτα του Ταύρου. Πιο πάνω και στα δεξιά είναι το λαμπρότερο βήτα του Ταύρου.

Τρίτη, 31 Μαρτίου

Η Σελήνη είναι στα πόδια των Διδύμων. Νωρίς το βράδυ θα βρείτε τον Ωρίωνα αρκετά πιο κάτω απ’ αυτήν, τον Προκύωνα στα αριστερά της και τη λαμπρή Αίγα πιο μακριά στα δεξιά της. Πιο πάνω από τη Σελήνη είναι τα αστέρια των Διδύμων, ο Κάστορας και ο Πολυδεύκης.

Τετάρτη, 1 Απριλίου

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 1:22 μμ.

Ο αστεροειδής Juno φτάνει σε αντίθεση. Νωρίς το βράδυ, προσπαθήστε να δείτε το σώμα αυτό, μήκους 234 χιλιόμετρων. Έχει μέγεθος 9,5 και ανατέλλει  περίπου 2° νότια του αστέρα δέλτα της Παρθένου (μεγέθους 3,4).

Πέμπτη, 2 Απριλίου

Σήμερα είναι η 175η επέτειος από την πρώτη φωτογραφία του Ήλιου. Με τη μέθοδο επεξεργασίας daguerreotype και το όργανο των 5 ιντσών που κατασκευάστηκε από τον Louis Fizeau και τον Leon Foucault, καταγράφηκαν  λεπτομέρειες που περιλάμβαναν μερικές ηλιακές κηλίδες ορατές στο δίσκο του αστεριού μας.

Καθώς η άνοιξη αρχίζει να φέρνει υψηλότερες θερμοκρασίες και πιο καθαρές νύχτες στο Βόρειο Ημισφαίριο, σκεφτείτε το διπλασιασμό του χρόνου παρατήρησής σας εξετάζοντας το πλησιέστερο αστέρι μας. Προσοχή! Οποιαδήποτε παρατήρηση η φωτογράφηση του Ήλιου πρέπει να γίνεται πάντοτε με τη χρήση ενός κατάλληλου φίλτρου μπροστά από τον Ήλιο!

 

Παρασκευή, 3 Απριλίου

Η Αφροδίτη σήμερα το βράδυ λάμπει μέσα στις Πλειάδες! Φέρτε το τηλεσκόπιο, τα κιάλια  ή τη φωτογραφική σας μηχανή! Φυσικά δεν είναι τόσο κοντά όσο φαίνονται! Η Αφροδίτη απόψε απέχει 5,2 λεπτά φωτός από εμάς, ενώ οι Πλειάδες 440 έτη φωτός. Δηλαδή, 150 εκατομμύρια φορές περισσότερο.

 

Σάββατο, 4 Απριλίου

Ο ουράνιος Λύγκας καλύπτει μια αρκετά ευρεία περιοχή του ουρανού (σχεδόν 450 τετραγωνικές μοίρες) αλλά είναι πολύ αμυδρή, με ένα  μόνο αρκετά λαμπρό αστέρι. Αυτό είναι το άλφα, με μέγεθος 3,1, το οποίο είναι εύκολο να εντοπιστεί, αφού σχηματίζει ένα τρίγωνο με τον Βασιλίσκο (Regulus), στον Λέοντα, και τον Πολυδεύκη, τον πιο λαμπρό αστέρα από τους Διδύμους. Έχει φασματικό τύπο M και τα κιάλια τον δείχνουν έντονα κόκκινο. Βρίσκεται 166 έτη φωτός μακριά και είναι 115 φορές πιο λαμπρός από τον Ήλιο. Το μόνο άλλο αστέρι στον Λύγκα πάνω από  τέταρτο μέγεθος είναι το 38 (μέγεθος 3,9).

Κυριακή, 5 Απριλίου

Το «διαμάντι» της άνοιξης σχηματίζεται από τέσσερα αστέρια, όπως φαίνεται παραπάνω, και από τον αστερισμό της Κόμης της Βερενίκης, ο οποίος από μόνος του είναι ένα ανοιχτό σμήνος που φαίνεται σαν ένα σύνολο από πολλά αμυδρά αστέρια. Η Κόμη της βασίλισσας Βερενίκης είναι ένας από τους λίγους αστερισμούς που συνδέονται με ένα  πραγματικό  πρόσωπο παρά ένα μυθολογικό. Στους αρχαίους αστροχάρτες, το σμήνος της Κόμης της Βερενίκης παρουσιάζεται σαν μια τούφα από τρίχες στο τέλος της ουράς του Λέοντα. Όμως, το 1602 ο φημισμένος Δανός αστρονόμος Τύχω Μπράχε τον υπέδειξε ως ένα ξεχωριστό αστερισμό και τον συμπεριέλαβε στους χάρτες του ουρανού για πρώτη φορά.

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής (μέγεθος 0) φαίνεται πολύ χαμηλά στον πρωινό ουρανό, περίπου 50 μοίρες κάτω και στα αριστερά του Δία. Κοιτάξτε με κιάλια, μισή ώρα πριν την ανατολή του Ήλιου.

Η Αφροδίτη  (μέγεθος -4,52, στον Ταύρο, κάτω από τις Πλειάδες) κυριαρχεί πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα, ως λαμπρός Αποσπερίτης, πριν και κατά τη διάρκεια του βραδινού λυκόφωτος. Κάνει μια μεγαλοπρεπή εμφάνιση αυτήν την άνοιξη. Η διάμετρος του πλανήτη είναι 25 δευτερόλεπτα της μοίρας. Την Παρασκευή, ο πλανήτης θα βρεθεί μέσα στο σμήνος των Πλειάδων!

Ο Άρης, ο Δίας, και ο Κρόνος (μέγεθος +0,8, -2,1, και +0,7, αντίστοιχα) βρίσκονται όλοι μαζί χαμηλά στα νοτιοανατολικά νωρίς το ξημέρωμα, πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Ο Δίας είναι ο πιο λαμπρός από τους τρεις. Ο αμυδρότερος Άρης κινείται μακριά από τον Δία προς τα ανατολικά και έχει μόνο 5,5 δευτερόλεπτα της μοίρας φαινόμενη διάμετρο.

Ο Ουρανός (μέγεθος +5,8, στο νοτιοδυτικό Κριό) απομακρύνεται από την Αφροδίτη στον δυτικό ουρανό νωρίς το βράδυ.

Ο Ποσειδώνας είναι μέσα στο φως της λάμψης του Ήλιου.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί