Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 30-4 έως 6-5

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 30-4 έως 6-5
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 30 Απριλίου

Αν και η πανσέληνος ήταν επίσημα σήμερα στις 4 πμ της Δευτέρας, απόψε το φεγγάρι είναι εξίσου λαμπρό και βρίσκεται στον αστερισμό του Ζυγού, σε απόσταση μόνο 3 μοίρες από τον πλανήτη Δία.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:59  μμ της Τετάρτης.  

 

Τρίτη , 1 Μαΐου

Ο Μάιος έχει αρχίσει, αλλά ο χειμωνιάτικος Σείριος εξακολουθεί να τρεμοσβήνει πολύ χαμηλά στα δυτικά-νοτιοδυτικά προς το τέλος του βραδινού λυκόφωτος, πολύ αριστερά από την πολύ λαμπρότερη Αφροδίτη. Για πόσο ακόμα μέσα στην άνοιξη θα μπορείτε να δείτε τον Σείριο;


Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 3:46  πμ της Τετάρτης.   

 

Τετάρτη, 2 Μαΐου

Εκτός από το ότι μας οδηγεί στον πολικό αστέρα, η κατσαρόλα της Άρκτου μάς είναι περαιτέρω χρήσιμη στην ουρανογραφία, αφού μας κατευθύνει προς τον Αρκτούρο και τον Στάχυ. Ακολουθώντας το χερούλι της, πρώτα φθάνουμε στον κιτρινωπό-πορτοκαλή Αρκτούρο και μετά στον λευκό-γαλάζιο Στάχυ. Τα αντίστοιχα χρώματα των δύο άστρων μάς λένε ότι ο Στάχυς θα πρέπει να είναι θερμότερος από τον Αρκτούρο. Αρκετά πιο κάτω από τον Αρκτούρο και τον Στάχυ, λάμπει ο Δίας.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:37 μμ της Τετάρτης.  

 

Πέμπτη, 3 Μαΐου

Τώρα που η Σελήνη απουσιάζει από τον ουρανό νωρίς το βράδυ, προσπαθήστε να βρείτε το πλανητικό νεφέλωμα «Φάντασμα του Δία», μεγέθους 7,7, στη μέση της Ύδρας (NGC 3242). Με αυτή τη λαμπρότητα εντοπίζεται με ένα ζευγάρι κιάλια περίπου τόσο εύκολα όσο και ο Ποσειδώνας. Είναι τόσο μικροσκοπικό που με χαμηλή ισχύ εύκολα μπορεί να το μπερδέψετε για αστέρι. Αυτό το πλανητικό νεφέλωμα συχνά αποκαλείται “Φάντασμα του Δία”, καθώς είναι αρκετά στρογγυλό, αν και πολύ μικρότερο από τον γίγαντα πλανήτης. Ακόμα και ένα μικρό τηλεσκόπιο θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε αυτό το νεφέλωμα. Το χρώμα του είναι ένα αδιαμφισβήτητα μπλε/πράσινο. Μέσα από ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο αποκαλύπτεται το αστέρι στο κέντρο του (λευκός νάνος). Βρίσκεται στον αστερισμό της Ύδρας και εντοπίζεται εύκολα νότια του μ της Ύδρας. Εκτιμάται ότι είναι 1.400 έτη φωτός μακριά.

Processed with MaxIm DL

Η φωτογραφία είναι του Adam Block.  

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 5:23 πμ της Παρασκευής.

 

Παρασκευή, 4 Μαΐου

Καθώς αρχίζει το ξημέρωμα του Σαββάτου της 5ης Μαΐου, η Σελήνη λάμπει κοντά στον Κρόνο. Αύριο, την ίδια περίπου ώρα, ο δορυφόρος μας θα λάμπει κοντά στον Άρη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 1:15 πμ του Σαββάτου.  

 

Σάββατο, 5 Μαΐου

Το φεγγάρι σε απόγειο, 404.457 χιλιόμετρα από τη Γη.

Η λαμπρή Αφροδίτη εμφανίζεται χαμηλά στα δυτικά-βορειοδυτικά μετά το ηλιοβασίλεμα όλη αυτήν την εβδομάδα. Αναζητήστε το λαμπρό «άστρο» μισή ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα, όταν βρίσκεται σχεδόν 20° πάνω από τον ορίζοντα. Ο πλανήτης λάμπει με μέγεθος -3,9 και είναι μακράν το λαμπρότερο αντικείμενο στον νυχτερινό ουρανό μετά τη Σελήνη. Καθώς ο ουρανός σκοτεινιάζει, θα βρείτε το αστέρι 1ου μεγέθους Αλντεμπαράν 7° νότια (κάτω αριστερά) της Αφροδίτης. Αν δείτε με ένα τηλεσκόπιο τον πλανήτη, θα παρατηρήσετε ένα δίσκο που εκτείνεται στα 12″ και εμφανίζεται σχεδόν 90 τοις εκατό λαμπρός.

Εκτός από τη Σελήνη, η Αφροδίτη θα είναι το λαμπρότερο αντικείμενο στον νυχτερινό ουρανό, που θα λάμπει με μέγεθος -3,9.

 

Κυριακή, 6 Μαΐου

Η βροχή μετεωριτών ήτα (η) Υδροχοΐδες  κορυφώνεται κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών πριν από την αυγή. Τα μικροσκοπικά κομμάτια ύλης που παράγουν τους διάττοντες προέκυψαν κατά τη διάρκεια μιας από τις επισκέψεις του κομήτη του Halley κοντά στον Ήλιο. Κάποιες φορές, η βροχή θεωρείται παρόμοια με τη διάσημη βροχή των Περσείδων, αλλά για τους παρατηρητές του βορείου ημισφαιρίου, το ακτινοβόλο σημείο, κοντά στον αμφορέα του  Υδροχόου, δεν αναρριχάται ποτέ σε αρκετά υψηλό σημείο ώστε να δημιουργήσει ένα αξιοσημείωτο γεγονός.  Η Σελήνη θα κρύψει αρκετά μετέωρα, όμως, αν έχετε υπομονή, θα μπορέσετε να δείτε κάποια απ’ αυτά και ίσως, αν είστε τυχεροί, αρκετά από τα πιο λαμπρά.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 2:53 πμ της Δευτέρας.  

 

 ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής αρχίζει να εμφανίζεται στον πρωινό ουρανό. Είναι ακόμα χαμηλά, πολύ χαμηλά πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα. Κοιτάξτε 20 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) λάμπει στα δυτικά-βορειοδυτικά νωρίς στο βραδινό λυκόφως. Ο δίσκος του πλανήτη έχει διάμετρο 12 δευτερόλεπτα της μοίρας και είναι σε φάση gibbous, κατά 88% λαμπρός. Η Αφροδίτη βρίσκεται κοντά στις Πλειάδες και στον Αλντεμπαράν.

Ο Άρης και ο Κρόνος, μαζί στον Τοξότη, ανατέλλουν περίπου στις 2 πμ. Βρίσκονται στα νότια-νοτιοανατολικά, πάνω από την «τσαγιέρα» του Τοξότη. Ο Άρης έχει λίγο μεγαλύτερο φαινόμενο μέγεθος (-0,4) από τον Κρόνο (+0,3) και είναι πιο κόκκινος. Πιο μακριά στα δεξιά τους είναι ο Αντάρης και ακόμα πιο δεξιά είναι ο Δίας. Ο Άρης γίνεται όλο και πιο λαμπρός, πλησιάζοντας στην αντίθεσή του στο τέλος Ιουλίου. Η διάμετρος του δίσκου του είναι 11 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Δίας (μέγεθος -2,5, στο Ζυγό) ανατέλλει μετά τις 9 μμ και φέγγει στον αμυδρό αστερισμό του Ζυγού. Στις 2 τα ξημερώματα είναι η πιο κατάλληλη ώρα για να έχετε την καλύτερη θέαση του πλανήτη όπου θα μπορούσαν να αποκαλύπτονται πολλές λεπτομέρειες πάνω στην επιφάνειά του. Ο πλανήτης είναι τώρα μία εβδομάδα πριν την αντίθεσή του (8 Μαΐου) και φαίνεται τόσο μεγάλος όσο το μέγιστο που θα φτάσει φέτος, 44 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Ουρανός και Ποσειδώνας κρύβονται μέσα στην λάμψη του Ήλιου.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί