Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 30-7 έως και 5-8

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 30-7 έως 5-8
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 30 Ιουλίου

Η βροχή διαττόντων δέλτα Υδροχοΐδες σήμερα το πρωί. Η σχεδόν πανσέληνος παραμένει στον ουρανό όλη τη νύχτα, ωστόσο, μειώνοντας σημαντικά τον αριθμό των μετεώρων που θα γίνουν ορατά. Αξίζει να προσέξουμε τα πιο φωτεινά πεφταστέρια.  Όλα τα μετέωρα φαίνεται να ακτινοβολούν από ένα σημείο στον αστερισμό του Υδροχόου.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 10:15 μμ.   

 

Τρίτη , 31 Ιουλίου

Τώρα, μόλις τέσσερις μέρες μετά την αντίθεση, ο Άρης έρχεται πιο κοντά στη Γη. Στις 11 πμ, ο Κόκκινος Πλανήτης βρίσκεται 57,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα από εμάς. Ωστόσο, δεν θα μπορέσετε να εντοπίσετε τυχόν διαφορές στην εμφάνιση του. Στην πλησιέστερη προσέγγιση του, ο Άρης λάμπει με 0,01 μικρότερο μέγεθος και ο δίσκος του εμφανίζεται 0,05″ μεγαλύτερος από ότι ήταν στην αντίθεσή του.

Ο Σκορπιός ονομάζεται μερικές φορές “ο Ωρίωνας του Καλοκαιριού” για τη φωτεινότητα του και τον περίφημο κόκκινο υπέρ-γίγαντα του (ο Αντάρης στην περίπτωση του Σκορπιού, ο Μπετελγκέζ για τον Ωρίωνα). Όμως, ο Σκορπιός περνά πολύ χαμηλότερα στο νότο απ’ ότι ο Ωρίωνας, για όσους βρίσκονται στα μέσα βόρεια γεωγραφικά πλάτη. Αυτό σημαίνει ότι έχει μόνο έναν πολύ καλό μήνα παρατήρησης το βράδυ: τον Ιούλιο. Δείτε τον Σκορπιό ακριβώς νότια όταν θα έχει βραδιάσει, πριν αρχίσει να παίρνει κλίση προς τα κάτω, στα νοτιοδυτικά.

Τετάρτη, 1 Αυγούστου

Η Αφροδίτη κυριαρχεί στον δυτικό ουρανό μετά το ηλιοβασίλεμα. Το εκθαμβωτικό αντικείμενο λάμπει με μέγεθος -4,3 ανάμεσα στα αστέρια της Δυτικής Παρθένου. Ο πλανήτης εμφανίζεται 10° ψηλά μία ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα και δύει λίγο μετά τις 10 μμ. Μέσα από ένα τηλεσκόπιο, η Αφροδίτη εμφανίζεται έναν δίσκο 21″.

Με την πάροδο του καλοκαιριού ο Τοξότης, που κινείται προς τα νότια νωρίς το βράδυ, αρχίζει να γέρνει προς τα δεξιά.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:54 μμ.   

Πέμπτη, 2 Αυγούστου

Τα βράδια αυτή την εβδομάδα δίνουν την ευκαιρία για να εξερευνήσετε τον αστερισμό του Τοξότη. Αυτή η ομάδα αστέρων βρίσκεται νότια και στο μέγιστο ύψος μεταξύ 10 και 11 μμ, όταν το λυκόφως θα φτάνει στο τέλος του. Τα φωτεινότερα αστέρια μέσα στον αστερισμό σχηματίζουν το σχήμα μιας τσαγιέρας – ένας ξεχωριστός σχηματισμός. Φέτος η παρουσία του Κρόνου είναι ακριβώς βόρεια από αυτά τα αστέρια. Οι κεντρικές περιοχές του Γαλαξία περνούν από τον Τοξότη, γι ‘αυτό αξίζει να εξερευνήσετε αυτή την περιοχή με κιάλια ή ένα τηλεσκόπιο.

 

Παρασκευή, 3 Αυγούστου

Αν και ο Δίας έφτασε σε αντίθεση πριν από τρεις μήνες περίπου, παραμένει ένα εκπληκτικό θέαμα νωρίς το βράδυ και μέχρις ότου δύσει, γύρω στα μεσάνυχτα. Ο Δίας λάμπει με μέγεθος -2,1 και δεσπόζει στον νοτιοδυτικό ουρανό, μέσα στα αστέρια του Ζυγού,  1,3 ° βορειοδυτικά του Zubenelgenubi (άλφα του Ζυγού). Ο αριθμός των δορυφόρων του είναι 79, αριθμός που  αυξήθηκε κατά μια ντουζίνα την περασμένη εβδομάδα, όταν οι αστρονόμοι ανακοίνωσαν την ανακάλυψη αρκετών μικρών φεγγαριών.

Αν και το διαστημόπλοιο Juno της NASA έφθασε στο τέλος της αποστολής του στον Δία τον περασμένο μήνα, μπορούμε ακόμα να απολαύσουμε τις εικόνες που κατέγραψε. Gerald Eichstadt / NASA / JPL / MSSS

 

Σάββατο, 4 Αυγούστου

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 9:19 μμ. Ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης περνάει το πρωί κοντά στα σύνορα μεταξύ των αστερισμών του Κριού και του Ταύρου.

Περίπου στις 3 πμ, εντοπίστε τις Πλειάδες στα αριστερά της Σελήνης και τον Αλντεμπαράν κάτω από τις Πλειάδες. Η Σελήνη σχηματίζει ένα σχεδόν ορθό τρίγωνο με το σμήνος και το αστέρι.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:24 μμ.    

Κυριακή, 5 Αυγούστου

Μια περιοχή του καλοκαιρινού ουρανού που η ιδιαιτερότητά της εκτιμάται καλύτερα αν αφήσουμε το τηλεσκόπιο κατά μέρος και κοιτάξουμε με γυμνό οφθαλμό είναι ο αστερισμός της Ασπίδας. Το κυρίαρχο σημείο του είναι το Αστρικό νέφος της Ασπίδας, ένας πυκνός, φωτεινός όμιλος από αστέρια του γαλαξία μας που καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του αστερισμού αυτού. Σε έναν σκοτεινό και διαυγή ουρανό, αυτό το φαινόμενο φαίνεται σαν ένα πραγματικό ατμοσφαιρικό σύννεφο. Με πιο προσεχτική παρατήρηση όμως, η πραγματική φύση του αποκαλύπτεται στον παρατηρητή. Άξια προσοχής και παρατήρησης (με τηλεσκόπιο) είναι το ανοιχτό σμήνος Μ26 και το πολύ όμορφο σφαιρωτό σμήνος Μ11

 

Οι φάσεις της Σελήνης κατά τη διάρκεια της ολικής έκλειψης της 27ης Ιουλίου καταγράφηκαν πολύ όμορφα σε αυτή την σύνθεση φωτογραφιών από τον Καλλία Ιωαννίδη. Δείτε επίσης και το αντίστοιχο βίντεο.

 

 

  

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής έχει χαθεί μέσα στο φως του Ήλιου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,3) λάμπει στα δυτικά νωρίς στο βραδινό λυκόφως. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη είναι 21 δευτερόλεπτα της μοίρας. Αν και γίνεται λαμπρότερη, ολοένα και θα χαμηλώνει στον ορίζοντα από εβδομάδα σε εβδομάδα.

Ο Άρης (μέγεθος -2,8, στον νότιο Αιγόκερο) ανατέλλει με τη δύση του Ήλιου. Είναι περίπου μισό μέγεθος πιο λαμπρός και από τον Δία! Ο δίσκος του θα φτάνει στα 24,3 δευτερόλεπτα της μοίρας στις 30-31 Ιουλίου.

Ο Δίας (μέγεθος -2,1, στο Ζυγό) φέγγει στον αμυδρό αστερισμό του Ζυγού. Τώρα ο δίσκος του έχει διάμετρο 40 δευτερόλεπτα της μοίρας. Παρατηρήστε τον νωρίς το βράδυ, πριν χαμηλώσει πάρα πολύ πάνω από τον ορίζοντα.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,1), πάνω από τον σχηματισμό της «τσαγιέρας» του Τοξότη, ανατέλλει πριν τις 7 μμ. Φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο μετά τις 10 μμ.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στα σύνορα Κριού-Ιχθύων) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) βρίσκονται στα ανατολικά και νοτιοανατολικά, αντίστοιχα, πριν αρχίσει το λυκαυγές. . Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ: http://wwwcdn.skyandtelescope.com/wp-content/uploads/WEB_UrNep18.pdf

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί