Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 30-12 έως και 5-1

 Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 30-12 έως και 5-1
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου

Η Σελήνη στο σούρουπο σχηματίζει ένα ευρύ τρίγωνο με την Αφροδίτη (στα δεξιά της) και τον Φομαλχώ στα αριστερά της.

Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου

Ο Άρης μεγαλώνει σε μέγεθος όλο και περισσότερο πριν την αυγή, κάθε εβδομάδα που περνάει. Ο κόκκινος πλανήτης ανατέλλει πλέον πριν τις 4:30 πμ. και ανεβαίνει 20 ° πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα μία ώρα πριν την ανατολή του Ήλιου. Ο Άρης λάμπει με μέγεθος 1,6, το οποίο είναι ένα πλήρες μέγεθος λαμπρότερο από οποιοδήποτε από τα αστέρια στο υπόβαθρο του αστερισμού του Ζυγού, εκεί που βρίσκεται τώρα ο Άρης. Δυστυχώς, ένα τηλεσκόπιο δεν προσθέτει πολλά στην θέαση του πλανήτη, αποκαλύπτοντας έναν μικρό δίσκο, μόνο 4 ” κατά μήκος.

Τετάρτη, 1 Ιανουαρίου

Η Σελήνη είναι σε απόγειο στις 3:30 πμ της Πέμπτης. Θα απέχει 404.580 χιλιόμετρα από τη Γη.

Αν και είναι η πιο κρύα εποχή του έτους, εάν βγείτε έξω μετά από τις 10 μμ, θα βρείτε την κατσαρόλα της Μεγάλης Άρκτου να στέκεται με το χερούλι της στα βορειοανατολικά και το σχήμα σαν «δρεπάνι» της κεφαλής του Λέοντα  να  λάμπει στο ίδιο σχεδόν ύψος στην ανατολή…  δύο πολύ πρόωρα σημάδια, προάγγελοι  του ουρανού της άνοιξης.

Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου

Πρώτο τέταρτο της Σελήνης στις 6:43 πμ της Παρασκευής. Το φεγγάρι είναι στο Κήτος.

Νωρίς το απόγευμα, αυτή την εποχή του χρόνου, το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου ισορροπεί σε μια γωνία ψηλά στα δυτικά. Οι αστερισμοί της Ανδρομέδας και του Πήγασου καλύπτουν ένα πολύ μεγάλο χώρο στον ουρανό, από το ζενίθ (πόδι της Ανδρομέδας) μέχρι  κάτω από το σώμα του Πήγασου, χαμηλά στα δυτικά (η μύτη του Πήγασου).

Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου

Κοιτάξτε πάνω από τη Σελήνη νωρίς το βράδυ. Εκεί θα βρείτε τα δύο ή ίσως και τα τρία πιο φωτεινά αστέρια του Κριού.

Η Γη είναι σε περιήλιο, στην πλησιέστερη της απόσταση από τον Ήλιο για το έτος, στις 9:48 πμ της 5ης Ιανουαρίου. Αυτή την εβδομάδα είμαστε 3,3 τοις εκατό πιο κοντά στον Ήλιο από ότι στο αφήλιο του Ιουλίου.

Μόνο από σύμπτωση, η 5η Ιανουαρίου έχει επίσης την πιο αργή ανατολή του έτους εάν είστε κοντά στις 40 ° βόρειου γεωγραφικού πλάτους.

 

Σάββατο, 4 Ιανουαρίου

Η βροχή διαττόντων Τεταρτίδες κορυφώνεται σήμερα το πρωί. Αφού δύσει η Σελήνη, μετά τα μεσάνυχτα, οι παρατηρητές με καθαρό καιρό θα έχουν ιδανικές συνθήκες θέασης. Κάτω από ένα σκοτεινό ουρανό, μπορεί να δει κανείς μέχρι 120 μετέωρα ανά ώρα (δύο ανά λεπτό, κατά μέσο όρο). Τα μετέωρα φαίνεται να ακτινοβολούν από ένα σημείο στο βόρειο τμήμα του αστερισμού του Βοώτη.  Αυτή η περιοχή ανεβαίνει ψηλά στα βορειοανατολικά καθώς πλησιάζει το ξημέρωμα, γεγονός που καθιστά τις ώρες μετά τα μεσάνυχτα τις καλύτερες για παρατήρηση.

 

Κυριακή, 5 Ιανουαρίου

Σήμερα η Γη φτάνει σε περιήλιο, το πιο κοντινό σημείο του Ήλιου κατά τη διάρκεια της μακράς τροχιάς του, 147,1 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά. Εκπλήσσει πολλούς ανθρώπους να μάθουν ότι η Γη έρχεται πλησιέστερα στον Ήλιο στην καρδιά του χειμώνα. Όμως, ο κρύος καιρός στο Βόρειο Ημισφαίριο αυτή την εποχή του χρόνου είναι επειδή ο Ήλιος βρίσκεται χαμηλά στον ουρανό.

Από αύριο η ημέρα θα αρχίζει να μεγαλώνει για όσους βρίσκονται στις 40 ° βόρειου γεωγραφικού πλάτους. Η ανατολή αύριο θα γίνει ένα δευτερόλεπτο νωρίτερα από τη σημερινή.

Αυτή η στροβιλιζόμενη μάζα του ουράνιου αερίου, της σκόνης και των αστεριών είναι ένας μέτρια φωτεινός σπειροειδής γαλαξίας που ονομάζεται ESO 021-G004 και βρίσκεται μόλις 130 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Αυτός ο γαλαξίας έχει κάτι γνωστό ως ενεργό γαλαξιακό πυρήνα. Ενώ αυτή η φράση ακούγεται πολύπλοκη, αυτό που σημαίνει απλά είναι ότι οι αστρονόμοι μετρούν πολλή ακτινοβολία σε όλα τα μήκη κύματος που προέρχονται από το κέντρο του γαλαξία. Αυτή η ακτινοβολία παράγεται από το υλικό που πέφτει προς τα μέσα, στην πολύ κεντρική περιοχή του ESO 021-G004 και συναντά μια υπερμεγέθους μαύρη τρύπα που κρύβεται εκεί. Καθώς το υλικό πέφτει προς αυτή τη μαύρη τρύπα, μεταφέρεται σε τροχιά ως μέρος ενός δίσκου προσαύξησης, υπερθερμαίνεται καθώς στροβιλίζεται, εκπέμποντας χαρακτηριστική ακτινοβολία υψηλής ενέργειας έως ότου τελικά να καταβροχθιστεί. Τα δεδομένα που συνέθεσαν αυτή την εικόνα συγκεντρώθηκαν από την Κάμερα Wide Field 3 πάνω στο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble NASA / ESA.
Περισσότερα εδώ
(Text credit: ESA (European Space Agency). Image Credit: ESA/Hubble & NASA, D. Rosario et al).

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής βρίσκεται μέσα στο φως του Ήλιου.

Η Αφροδίτη  (μέγεθος -4,0, περνάει από τον κεντρικό Αιγόκερω), ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά και λάμπει πάνω από τον νοτιοδυτικό ορίζοντα, μετά το ηλιοβασίλεμα. Κάνει μια μεγαλοπρεπή εμφάνιση αυτό τον χειμώνα και την άνοιξη. Με τηλεσκόπιο, η διάμετρος του πλανήτη είναι 13 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Άρης (μέγεθος +1,6, στον Ζυγό) φαίνεται χαμηλά πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα νωρίς στο λυκαυγές. Έχει μόνο 4 δευτερόλεπτα της μοίρας σε φαινόμενη διάμετρο. Θα βρεθεί σε αντίθεση τον επόμενο Οκτώβριο, φτάνοντας τα 22 δευτερόλεπτα σε διάμετρο και σε μέγεθος -2,6, 50 φορές λαμπρότερος απ’ ότι είναι τώρα.

Ο Δίας είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.

Ο Κρόνος χαμηλώνει στον ορίζοντα και αρχίζει να χάνεται μέσα στο φως του ηλιοβασιλέματος.

Ο Ουρανός (μέγεθος + 5,7, στο νότιο Κριό) είναι ψηλά στο νότο νωρίς το βράδυ.

Ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) βρίσκεται, επίσης, ψηλά στα νοτιοανατολικά.

Δείτε χάρτες με τις θέσεις των δύο πλανητών εδώ.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί