Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 31-5-2021 μέχρι και 6-6-2021

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

από 31-5 έως και 30-5 (Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 31 Μαΐου

Περίπου στις 2 πμ., η Σελήνη και ο Κρόνος βρίσκονται σε απόσταση 5,5° στον Αιγόκερω. Ο πλανήτης, μεγέθους 0,4 βρίσκεται λιγότερο από 1° μακριά από το αστέρι 4ου μεγέθους θ του Αιγόκερου.

Εκτός από το ότι μας οδηγεί στον πολικό αστέρα, η κατσαρόλα της Άρκτου είναι περαιτέρω χρήσιμη στην ουρανογραφία, αφού μας κατευθύνει προς τον Αρκτούρο και τον Στάχυ. Ακολουθώντας τη λαβή της, πρώτα φθάνουμε στον κιτρινωπό-πορτοκαλί Αρκτούρο και μετά στον λευκό-γαλάζιο Στάχυ. Τα χρώματα των δύο άστρων μας λένε ότι ο Στάχυς πρέπει να είναι θερμότερος από τον Αρκτούρο. 

Τρίτη,  1 Ιουνίου

Τις πρώτες πρωινές ώρες, η Σελήνη σχηματίζει ένα τρίγωνο με τους πλανήτες Δία και Κρόνο, απέχοντας 7,5 και 14 μοίρες από αυτούς, αντίστοιχα.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 4:17 πμ. της Τετάρτης.

 

Τετάρτη, 2 Ιουνίου

Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης στις 10:26 πμ.

Τότε, ο δορυφόρος μας ανατέλλει στα ανατολικά και ο Ποσειδώνας βρίσκεται 11,8 ° στα νοτιοανατολικά του. Φυσικά, ο πιο απομακρυσμένος πλανήτης του ηλιακού συστήματος είναι πολύ αμυδρός για να εντοπιστεί με γυμνό μάτι (μέγεθος 7,8), αλλά φαίνεται με ένα ζευγάρι κιάλια. Σήμερα το πρωί, ο Ποσειδώνας βρίσκεται λιγότερο από 3′ νοτιοδυτικά από ένα ελαφρώς φωτεινότερο αστέρι μεγέθους 7 στον Υδροχόο. Αυτό το ζεύγος θα εμφανίζεται  σαν ένα  διπλό αστέρι όλο το μήνα, αν και ο αμυδρότερος πλανήτης θα δείχνει ένα μπλε δίσκο που μοιάζει λιγότερο με αστέρι σε σχέση με το πραγματικό αστέρι συνοδό του. Εάν έχετε πρόβλημα να εντοπίσετε αυτούς τους στόχους τόσο κοντά στον ορίζοντα, δώστε τους μια ώρα περίπου για να ανεβούν λίγο ψηλότερα πριν προσπαθήσετε ξανά.

Πέμπτη, 3 Ιουνίου

Ενώ ο Ερμής χαμηλώνει στον ουρανό νωρίς στο λυκόφως, η Αφροδίτη συνεχίζει να ανεβαίνει λίγο ψηλότερα, προς τα πόδια των Διδύμων όπως φαίνεται παρακάτω. Όταν αρχίζει να σκοτεινιάζει, μπορείτε να εντοπίσετε ολόκληρη τη φιγούρα των Διδύμων πριν δύσει η Αφροδίτη; Τα κιάλια μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε τα πιο αμυδρά αστέρια μέσα στο λυκόφως. Στην αναζήτησή σας μη ξεχάσετε τον Άρη!

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 5:55 πμ. της Παρασκευής.

Παρασκευή, 4 Ιουνίου

Το πιο λαμπρό αστέρι ψηλά στον ανατολικό-βορειοανατολικό ουρανό το βράδυ είναι ο Βέγας, φέγγοντας λευκός με  κάποιο ίχνος γαλάζιου. Το πιο φωτεινό αστέρι κάτω και στα αριστερά του είναι  ο Ντενέμπ (ο α του Κύκνου). Αν κοιτάξετε κάτω από τον Βέγα και στα δεξιά του θα δείτε και τον Αλτάιρ να ανατέλλει. Αυτά τα τρία λαμπρά αστέρια σχηματίζουν ένα μεγάλο τρίγωνο στον ουρανό, γνωστό ως Θερινό Τρίγωνο.

Σάββατο, 5 Ιουνίου

Το Μ13 είναι ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα και τα πιο γνωστά σφαιρωτά σμήνη . Διακρίνεται εύκολα με κιάλια, στον αστερισμό του Ηρακλή. Το Μ13 είναι μια τεράστια συγκέντρωση από περισσότερα από 100.000 αστέρια που καταλαμβάνουν μια έκταση ίση με 150 έτη φωτός, κατά μήκος. Απέχει από εμάς 20.000 έτη φωτός και έχει ηλικία πάνω από 12 δισεκατομμύρια έτη !

Κυριακή, 6 Ιουνίου

Ο φωτεινός Στάχυς της Παρθένου (μέγεθος 1) θα περάσει από τον νότο 11 ½ ώρες μετά το ηλιοβασίλεμα. Συχνά, παρατηρητές του ουρανού σχετίζουν το αστέρι αυτό με τον αστερισμό του Κόρακα ο οποίος είναι το τραπέζιο που σχηματίζεται από 4 αστέρια 3ου μεγέθους και βρίσκεται 15º κάτω από τον Στάχυ και στα δεξιά του. Ποια είναι λοιπόν η σχέση του αστερισμού του Κόρακα με τον Στάχυ; Τα δύο πάνω αστέρια του τραπεζίου στοχεύουν κατευθείαν στον Στάχυ.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία περνά από το κέντρο του πλανητικού δίσκου στις 3:24 πμ. της Δευτέρας.

 

Παραπάνω δίνονται οι ημέρες και οι ώρες, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, στις οποίες μπορούμε να παρατηρήσουμε με ένα καλό τηλεσκόπιο (πάνω από 4 ίντσες) την περίφημη ερυθρά  κηλίδα του Δία (το χρώμα της είναι ελαφρά πορτοκαλί). Η παρατήρηση της κηλίδας μπορεί να γίνει από 50 λεπτά πριν έως 50 λεπτά μετά την αναγραφόμενη ώρα.

O NGC 4565 (γνωστός και ως γαλαξίας Βελόνα ή Caldwell 38 ή UFO) είναι σπειροειδής γαλαξίας σε πλάγια θέαση 87 μοιρών στον αστερισμό Κόμη της Βερενίκης. Απέχει 39 ±10 εκατομμύρια έτη φωτός. Αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα και διασημότερα παραδείγματα γαλαξία σε πλάγια θέαση στον γήινο ουρανό. Ο πυρήνας του είναι ενεργός, τύπου Σίφερτ. Η φωτογραφία είναι του Γιώργου Χατζηφραντζή. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής και η Αφροδίτη βρέθηκαν σε σύνοδο στις 28 Μαΐου. Ο πιο λαμπρός πλανήτης φαίνεται εύκολα εάν ο ουρανός είναι καθαρός. Όμως, ο Ερμής δεν φαίνεται πια στον ουρανό αφού βρίσκεται κάτω από την Αφροδίτη.

Ο Άρης έχει μέγεθος +1,7 στους Διδύμους και λάμπει στα δυτικά νωρίς το βράδυ. Η φαινόμενη διάμετρος του είναι 4,2  δευτερόλεπτα του τόξου, αρκετά μικρή για να φανερωθούν λεπτομέρειες πάνω στην επιφάνειά του.

Ο Δίας και ο Κρόνος (στον αμυδρό Υδροχόο και Αιγόκερω, αντίστοιχα) φαίνονται στα νοτιοανατολικά πριν την ανατολή του Ήλιου. Ο Κρόνος είναι λίγο ψηλότερα αλλά είναι αμυδρότερος από τον Δία με μέγεθος + 0,6. Ο γιγαντιαίος πλανήτης λάμπει με μέγεθος  -2,4, 18 μοίρες στα αριστερά του Κρόνου.

Ο Ουρανός κρύβεται στο φως της ανατολής του Ήλιου.

Ο Ποσειδώνας, 22° ανατολικά του Δία, βρίσκεται ακόμα χαμηλά στα ανατολικά-νοτιοανατολικά όταν αρχίζει η αυγή.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί