Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 31-7 έως 6-8

Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ,

από 31-7 έως 6-8
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)

 

Δευτέρα, 31 Ιουλίου

Ο Πλούτωνας έφθασε στο αποκορύφωμα της εμφάνισής του για το 2017 νωρίτερα αυτό το μήνα και παραμένει ένας δελεαστικός στόχος για όσους έχουν ένα τηλεσκόπιο 8 ιντσών ή μεγαλύτερο. Ο μακρινός αυτός πλανήτης, 14ου μεγέθους, είναι ορατός όλη τη νύχτα ανάμεσα στα αστέρια του βορειοανατολικού Τοξότη, περίπου 1,3 ° ανατολικά-νοτιοανατολικά του 3ου μεγέθους πι του Τοξότη.

Στον παραπάνω χάρτη με τη θέση του Πλούτωνα κοντά στο πι του Τοξότη διακρίνεται μια πληθώρα από φωτεινά αντικείμενα του καλοκαιρινού νυχτερινού ουρανού.

Τρίτη , 1 Αυγούστου

Αυτό το βράδυ, η Σελήνη, σε αύξουσα φάση, σχηματίζει ένα τρίγωνο με τον Αντάρη και τον Κρόνο.

Ο Δίας βρίσκεται μπροστά από τον σπειροειδή γαλαξία 11ου μεγέθους NGC 4941 απόψε. Αν και οι οπτικοί παρατηρητές δεν έχουν καμία ελπίδα να δουν τα δύο αντικείμενα στο ίδιο οπτικό πεδίο του τηλεσκοπίου, οι αστροφωτογράφοι  θα μπορούσαν να καταγράψουν και τα δύο. Σχεδιάστε τη λήψη πολλαπλών εκθέσεων για να δείξετε τον φωτεινό πλανήτη, τα πιο αμυδρά φεγγάρια του και τη σκοτεινή σπείρα του γαλαξία. Ίσως το καλύτερο θα ήταν να βγάλετε μια σειρά φωτογραφιών  για αρκετές νύχτες έτσι ώστε να καταγράψετε τη μετάβαση του πλανήτη από τον γαλαξία.

Τετάρτη, 2 Αυγούστου

Απόψε και αύριο το βράδυ η Σελήνη περνάει μερικές μοίρες μακριά από τον Κρόνο. Αν και φαίνονται κοντά το ένα ουράνιο σώμα από το άλλο, η Σελήνη, από την Γη, είναι 3.500 φορές πιο κοντά από τον Κρόνο.

Η Σελήνη είναι σε απόγειο στις 8:56 μμ, 405.025 χιλιόμετρα από τη Γη.

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 9:34 μμ.   

 

Πέμπτη, 3 Αυγούστου

Η προς ανατολάς κίνηση του Ουρανού σε σχέση με τα αστέρια στο υπόβαθρο σταματά στις 1 μμ.  σήμερα. Αυτό το λεγόμενο σημείο στάσης (στηριγμός της πλανητικής τροχιάς) σηματοδοτεί την αρχή της καλύτερης περιόδου για να παρατηρήσει κανείς τον εξωτερικό πλανήτη. Ο Ουρανός ανατέλλει πριν τα μεσάνυχτα και εμφανίζεται στον νοτιοανατολικό ουρανό καθώς αρχίζει το λυκαυγές. Ο πλανήτης μεγέθους 5,8 βρίσκεται στους Ιχθείς, 1,2 ° βόρεια του μεγέθους 4,3 όμικρον των Ιχθύων. Ένα τηλεσκόπιο αποκαλύπτει τον γαλαζοπράσινο δίσκο του Ουρανού, ο οποίος εκτείνεται στα 3,6 “.

Παρασκευή, 4 Αυγούστου

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η Αφροδίτη θα έχει εισέλθει στα πόδια των Διδύμων, και το τρίγωνο που σχηματίζει με τον Αλντεμπαράν και τον Μπετελγκέζ έχει μεταμορφωθεί αρκετά. Η Αφροδίτη παραμένει σχεδόν σταθερή σε αυτό το κομμάτι του ουρανού,  ενώ τα αστέρια του υπόβαθρου «γλιστρούν» προς τα επάνω και στα δεξιά της από πρωί σε πρωί.

 

Η Μεγάλη Ερυθρά Κηλίδα του Δία διέρχεται από τον κεντρικό μεσημβρινό του πλανήτη στις 11:13 μμ.   

 

Σάββατο, 5 Αυγούστου

Ο μακρινός Ποσειδώνας φτάνει σε αντίθεση σε ένα μήνα από τώρα, αλλά η εικόνα του με τηλεσκόπιο τώρα είναι ουσιαστικά η ίδια. Ο πλανήτης των παγετώνων ανατέλλει γύρω στις 9:30 μμ. και αναρριχάται σχεδόν στις 45 μοίρες στον νότιο ουρανό στις 3 πμ. Ο πλανήτης μεγέθους 7,8 βρίσκεται στον Υδροχόο, 2 ° ανατολικά του 4ου μεγέθους λάμδα του Υδροχόου. Θα χρειαστείτε κιάλια για να εντοπίσετε τον Ποσειδώνα και ένα τηλεσκόπιο για να δείτε τον μπλε-γκρι δίσκο του, ο οποίος εκτείνεται στα 2,4 “.

Κυριακή, 6 Αυγούστου

Ποιος είναι ο αστερισμός, σχετικά αμυδρός, που περνάει από το ζενίθ στο τέλος του λυκόφωτος, δηλαδή μόλις βραδιάσει; Βρίσκεται ανάμεσα σε δυο φωτεινά αστέρια, τον Αρκτούρο στα νότιο-δυτικά και τον Βέγα στα ανατολικά, αλλά πιο κοντά στον Βέγα. Σκεφτείτε για λίγο ή καλύτερα πηγαίνετε έξω να παρατηρήσετε τον νυχτερινό ουρανό. Ο αστερισμός πήρε το όνομα του από ένα ήρωα της ελληνικής μυθολογίας. Είναι ο αστερισμός του Ηρακλή.


O Ηρακλής παραμένει ψηλά στον βραδινό ουρανό. Πιθανόν να είστε εξοικειωμένοι με τα σφαιρωτά σμήνη Μ13 και Μ92. Γνωρίζετε όμως το φωτεινό νεφέλωμα Turtle Nebula (NGC 6210) ή τον αμυδρό γαλαξία NGC 6269 μέσα σ’ ένα σμήνος με ακόμα αμυδρότερους γαλαξίες; Δείτε τον παραπάνω χάρτη.

 

Το γαλαξιακό κέντρο αποτυπώθηκε πολύ όμορφα στη φωτογραφία αυτή του Κώστα Εμμανουηλίδη από την πρόσφατη 11 πανελλήνια εξόρμηση των ερασιτεχνών αστρονόμων στους Φιλιππαίους, Γρεβενών.

 

 

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.

Ο Ερμής (μέγεθος +0,6), γίνεται αμυδρότερος και βρίσκεται πολύ χαμηλά στα δυτικά-βορειοδυτικά περίπου 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα.

 Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,0) λάμπει στα ανατολικά πριν και κατά τη διάρκεια του λυκαυγούς. Ο Αλντεμπαράν, αρκετά πιο αμυδρός, απομακρύνεται όλο και περισσότερο στα δεξιά της Αφροδίτης. Στα δεξιά της, ο πορτοκαλής Μπετελγκέζ αρχίζει να ανατέλλει. Δείτε τον παραπάνω χάρτη της Παρασκευής.

Ο Άρης είναι σε σύνοδο με τον Ήλιο.  

Ο Δίας (μέγεθος -1,9, στην Παρθένο) λάμπει ψηλά στα δυτικά-νοτιοδυτικά το βράδυ. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος του πλανήτη έχει 34” διάμετρο. Ο Στάχυς, με χρώμα γαλάζιο, είναι 7° στα αριστερά του.

Ο Κρόνος (μέγεθος +0,2 στα πόδια του Οφιούχου) με κίτρινο χρώμα, φτάνει στο ψηλότερό του σημείο στο νότο περίπου στις 10 μμ.  Ο πιο κόκκινος Αντάρης (μέγεθος +1) τρεμοσβήνει ζωηρά περίπου 13 μοίρες στα δεξιά του Κρόνου. Το αστέρι δέλτα του Σκορπιού είναι το τρίτο πιο φωτεινό αντικείμενο στην περιοχή αυτή, δεξιά και πάνω του Αντάρη.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθείς) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο ) είναι ψηλά στα νοτιοανατολικά πριν το πρώτο φως του λυκαυγούς.

Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ.

 

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί