Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 31-12 έως και 6-12
Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
από 31-12-2018 έως και 6-1-2019
(Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης)
Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου
Τα ξημερώματα του νέου χρόνου, η Σελήνη βρίσκεται κοντά στην Αφροδίτη και τον Δία να είναι πιο κάτω και στα αριστερά. Τα επόμενα δύο πρωινά, το φεγγάρι χαμηλώνει σε ύψος και χάνει την φωτεινότητά του, όπως φαίνεται παραπάνω.
Τρίτη, 1 Ιανουαρίου
H ημισέληνος και τρεις λαμπροί πλανήτες βρίσκονται πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα. Η Σελήνη ανατέλλει πρώτα, λίγο μετά τις 3 πμ, με την Αφροδίτη μισή ώρα αργότερα. Πέντε μοίρες χωρίζουν τα δύο πιο φωτεινά αντικείμενα του νυχτερινού ουρανού. Ο Δίας ανατέλλει περίπου 90 λεπτά μετά την Αφροδίτη. Μισή ώρα πριν την ανατολή, τα τέσσερα αντικείμενα του ηλιακού συστήματος εκτείνονται στις 35 ° στον ουρανό. Η Αφροδίτη εμφανίζεται σχεδόν 30 ° σε ύψος και λάμπει με μέγεθος -4,6; Ο Δίας είναι 15 ° ψηλά και λάμπει με μέγεθος -1,8. Με μέγεθος -0,4 ο Ερμής είναι στις 5 ° στο φως του λυκαυγούς. Μπορείτε επίσης να δείτε το αστέρι 1ου μεγέθους Αντάρη, 5 ° κάτω και δεξιά του Δία.
Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου
Η Γη φτάνει σε περιήλιο, στη πιο κοντινή της απόσταση από τον Ήλιο, 147,1 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά μας. Εκπλήσσει πολλούς ανθρώπους να μάθουν ότι η Γη έρχεται πλησιέστερα στον Ήλιο μέσα στην καρδιά του χειμώνα. Όμως, ο κρύος καιρός στο Βόρειο Ημισφαίριο αυτή την εποχή του έτους προκύπτει επειδή ο Ήλιος βρίσκεται χαμηλά στον ουρανό και όχι εξαιτίας της απόστασής του από τον Ήλιο.
Ο Κρόνος περνάει πίσω από τον Ήλιο, η θέση που οι αστρονόμοι καλούν σύνοδο με τον Ήλιο. Περιττό να πούμε ότι η αντανάκλαση του αστεριού μας καθιστά αδύνατη τη θέαση του πλανήτη. Ο Κρόνος θα επανέλθει στο προσκήνιο κατά το δεύτερο μισό του Ιανουαρίου.
Πέμπτη, 3 Ιανουαρίου
Η βροχή διαττόντων Τεταρτίδες φτάνει στο αποκορύφωμά της απόψε. Και με τη Νέα Σελήνη σε μόλις δύο ημέρες, οι συνθήκες παρατήρησης θα είναι ιδανικές. Οι αστρονόμοι αναμένουν ότι η βροχή θα κορυφωθεί γύρω στις 4 πμ. Το ακτινοβόλο σημείο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του αστερισμού του Βοώτη από το οποίο φαίνεται να προέρχονται τα μετέωρα. Το σημείο αυτό ανεβαίνει ψηλά τις πρώτες πρωινές ώρες. Οι Τεταρτίδες μπορούν να παράγουν μέχρι και 120 μετέωρα ανά ώρα. Οι παρατηρητές στην Ευρώπη πιθανόν να έχουν την καλύτερη θέαση.
Παρασκευή, 4 Ιανουαρίου
Μετά από το σούρουπο, ακολουθήστε τη ζώνη του Ωρίωνα 22° πρός τα πάνω και κάμψτε ελαφρώς προς το Βορρά για να βρείτε τον Λαμπαδία (Aldebaran), το μάτι του Ταύρου. Περίπου στο μέσο της απόστασης μεταξύ της ζώνης του Ωρίωνα και του Πολικού αστέρα, θα βρείτε την Αίγα (Capella), το αστέρι της μητέρας αίγας. Περίπου 34° στα αριστερά του Μπετελγκέζ (Betelgeuse) και 30 με 34° κάτω από την Αίγα, θα βρείτε τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη, τα αστέρια των Διδύμων.
Σάββατο, 5 Ιανουαρίου
Νέα Σελήνη στις 3:30 πμ της Κυριακής.
Στη νέα φάση της, η Σελήνη διασχίζει τον ουρανό μαζί με τον Ήλιο και έτσι παραμένει κρυμμένη στην αντανάκλαση του αστεριού μας. Το κάνει συνήθως τις περισσότερες φορές, τουλάχιστον. Αλλά αν ζείτε στο σωστό μέρος, μπορείτε να παρακολουθήσετε το φεγγάρι να περνάει μπροστά από τον Ήλιο και να προκαλεί μια μερική ηλιακή έκλειψη. Οι παρατηρητές στη νοτιοδυτική Αλάσκα, την Ιαπωνία και την ανατολική Ασία μπορούν να δουν το φεγγάρι να σκιάζει εν μέρει τον Ήλιο. Το μέγιστο της έκλειψης συμβαίνει στην ανατολική Σιβηρία, εκεί όπου ο δορυφόρος μας καλύπτει το 71% του ηλιακού δίσκου. Θυμηθείτε ότι όταν βλέπετε τον Ήλιο στην διάρκεια της μερικής έκλειψης, πρέπει να προστατεύετε τα μάτια σας χρησιμοποιώντας ένα ασφαλές ηλιακό φίλτρο.
Η φωτογραφία είναι από το www.universetoday.com.
Κυριακή, 6 Ιανουαρίου
Η Αφροδίτη εμφανίζεται λαμπρή στα νοτιοανατολικά πριν την αυγή. Έφτασε σε μέγιστη αποχή αργά χθες το βράδυ, όταν ήταν 47 ° δυτικά του Ήλιου. Στέκεται ψηλότερα στον ουρανό σήμερα το πρωί. Λάμπει με μέγεθος -4,6, περισσότερο από 10 φορές φωτεινότερη από τον δεύτερο λαμπρότερο πλανήτη, τον Δία. Η Αφροδίτη ανατέλλει σχεδόν τέσσερις ώρες πριν από τον Ήλιο και βρίσκεται 20 ° στα νοτιοανατολικά όταν αρχίζει το λυκαυγές. Ο πλανήτης βρίσκεται ανάμεσα στα αστέρια του Ζυγού, αλλά θα μεταφερθεί στον Σκορπιό από την ερχόμενη εβδομάδα. Κοιτάζοντας την Αφροδίτη με ένα τηλεσκόπιο, θα δείτε ένα δίσκο που εκτείνεται στα 25 ” και εμφανίζεται φωτεινή κατά το ήμισυ.
Οι σιλουέτες από τις βελανιδιές μοιάζουν με τον γαλαξία που ανατέλλει στην Σαλαμάνκα, Ισπανία. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο:www.spaceweather.com.
Ο Ερμής (μέγεθος -0,4) βρίσκεται χαμηλά στο φως του λυκαυγούς. Κοιτάξτε χαμηλά πάνω από τον νοτιοανατολικό ορίζοντα 40 λεπτά πριν την ανατολή του Ήλιου. Ο πλανήτης απομακρύνεται καθημερινά από τον Δία και ολοένα χαμηλώνει στη θέση του πάνω από τον ορίζοντα.
Η Αφροδίτη (μέγεθος -4,7, στην Παρθένο) είναι ο λαμπρός «Αυγερινός» στα ανατολικά-νοτιοανατολικά μέσα στο φως του λυκαυγούς και θα κυριαρχεί στον πρωινό ουρανό το επόμενο διάστημα. Με τηλεσκόπιο, ο δίσκος της αρχίζει να γίνεται πιο φωτεινός και φτάνει στο 50% αυτή την εβδομάδα.
Ο Άρης (μέγεθος +0,3) στους Ιχθείς, κάτω από το Μεγάλο Τετράγωνο του Πήγασου, δύει περίπου στις 11 μμ. Ο δίσκος του είναι τώρα 7 ½ δευτερόλεπτα της μοίρας.
Ο Δίας (μέγεθος -1,8, στον Οφιούχο) λάμπει στα ανατολικά στον πρωινό ουρανό, κάτω και στα αριστερά της λαμπρότερης Αφροδίτης. Θα βρείτε τον Ερμή κάτω στα αριστερά του Δία. Στα δεξιά του Δία είναι ο πορτοκαλί Αντάρης.
Ο Κρόνος κρύβεται μέσα στη λάμψη του Ήλιου.
Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στα σύνορα Κριού-Ιχθύων) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,9, στον Υδροχόο) βρίσκονται στα νότια και νοτιοδυτικά, αντίστοιχα, νωρίς το βράδυ. Δείτε χάρτες με τις θέσεις του Ουρανού και του Ποσειδώνα εδώ.