ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

“Έφυγε” ο Terence Dickinson

Απεβίωσε χθες, 1 Φεβρουαρίου 2023, σε ηλικία 80 ετών

Με λύπη μάθαμε σήμερα ότι ο γνωστός Καναδός ερασιτέχνης αστρονόμος και συγγραφέας Terence Dickinson απεβίωσε χθες, σε ηλικία 80 ετών. Έπασχε από τη νόσο Parkinson.

Ο Dickinson έγραψε εξαιρετικά βιβλία μύσης στην ερασιτεχνική αστρονομία, οι πωλήσεις των οποίων ανέρχονται σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα ανά τον κόσμο. Το πιο φημισμένο από αυτά, το NightWatch, είχαμε τη χαρά να το πρωτοεκδώσουμε στα ελληνικά, το 2003, εγκαινιάζοντας με αυτό τις εκδόσεις μας στην Αστρονομία. Πέρα από τον πλούτο και την ποιότητα της πληροφορίας, υπάρχει και ένα άλλο, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που κάνει τα βιβλία του Dickinson ξεχωριστά: σε καθένα από αυτά είναι έκδηλη η αγάπη του συγγραφέα για το αντικείμενό του, ο ενθουσιασμός, το πάθος. Τόσες δεκαετίες, τόσοι τίτλοι, τόσες επανεκδόσεις, και πάντα εκεί, σε κάθε νέα έκδοση ή επανέκδοση, αδιάπτωτο το πάθος. Δεν τον γνωρίσαμε από κοντά, παρά μόνο από τα βιβλία του που μεταφράσαμε στα ελληνικά, αλλά έστω κι έτσι δεν ήταν δύσκολο να αντιληφθούμε ότι αυτός ο άνθρωπος ήταν αφοσιωμένος στην Αστρονομία, μόνιμα και αμετάκλητα συνεπαρμένος από τη μαγεία του έναστρου ουρανού. Όταν φεύγουν τέτοιοι άνθρωποι, αφήνουν πάντα πίσω τους δυσαναπλήρωτο κενό.

Αντί άλλου επιλόγου, παραθέτουμε τα λόγια της συζύγου του και συνεργάτιδάς του, Susan Dickinson: “Αν και το σώμα του ήταν προσκολλημένο σε αυτόν τον πλανήτη, το μυαλό του ανέβηκε στα ύψη ανάμεσα στα αστέρια, και ο χρόνος που πέρασε παρατηρώντας τον ουρανό από μια σκοτεινή εξοχή του έφερε ειρήνη και γαλήνη. Τώρα έχει γίνει ένα με το σύμπαν, που τον μάγεψε μια ολόκληρη ζωή.”

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί