ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...

Ποια η σύνδεση μεταξύ του ανθρώπινου σώματος και των αστρικών εκρήξεων;

Ενώ οι αστέρες μικρής μάζας, όπως ο Ήλιος μας, τελειώνουν τη ζωή τους ήρεμα μετά την εξάντληση των πυρηνικών τους καυσίμων, οι αστέρες μεγάλης μάζας τελειώνουν τη ζωή τους μέσα στην αποθέωση μιας μεγαλειώδους θερμοπυρηνικής έκρηξης υπερκαινοφανούς, καθώς η κατάρρευση του πυρήνα σιδήρου δημιουργεί ένα ισχυρό κρουστικό κύμα που διαλύει και με τεράστιες ταχύτητες διασκορπίζει στο διάστημα τα εξωτερικά στρώματα του αστέρα. Η ονομασία αυτή οφείλεται στην εντύπωση που είχαν οι παλαιότεροι αστρονόμοι, λόγω της έντονης λάμψης, ότι πρόκειται για τη δημιουργία ενός καινούργιου αστέρα.

Κατά τη διάρκεια της γιγαντιαίας αυτής έκρηξης η σύγκρουση διαφόρων πυρήνων έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία όλων των βαρύτερων από τον σίδηρο στοιχείων, όπως είναι ο χαλκός, ο μόλυβδος, ο χρυσός, το ουράνιο κ.α. Με όλα αυτά τα στοιχεία θα εμπλουτισθούν τα γειτονικά νεφελώματα, από τα οποία θα σχηματιστούν οι επόμενες νέες γενιές αστέρων και πλανητών.

Αυτό συνέβη και πριν από τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια χρόνια στο δικό μας ηλιακό νεφέλωμα, από το οποίο γεννήθηκε και η Γη μας και έτσι δικαιολογούνται τα βαριά στοιχεία που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα σώματά μας και τα οποία αναγκαστικά μας συνδέουν με τους αστρικούς κύκλους και τις αστρικές εκρήξεις.


Απόσπασμα από το βιβλίο:

ΑΡΧΗ & ΤΕΛΟΣ, Η ιστορία του Σύμπαντος

εκδόσεις ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Βρείτε το βιβλίο ΑΡΧΗ & ΤΕΛΟΣ εδώ.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί