ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...

Γνωριμία με τον γαλαξία της Ανδρομέδας

Χαρακτηριστικά

Πρόκειται για σπειροειδή γαλαξία, παρόμοιο με τον δικό μας. Έχει διάμετρο 220 χιλιάδες έτη φωτός και υπολογίζεται ότι περιέχει 1 τρισεκατομμύριο αστέρες. Ως εκ τούτου, ζυγίζει περίπου 1,5 τρισεκατομμύριο φορές όσο ο Ήλιος! Συγκριτικά, ο Γαλαξίας μας περιέχει εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρες. 

Διαφορετικές ονομασίες

Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας έλαβε το όνομά του χάρη στο γεγονός ότι εντοπίζεται προς την κατεύθυνση του ομώνυμου αστερισμού, ο οποίος με τη σειρά του έλαβε το όνομά του προς τιμήν της κόρης του βασιλιά Κηφέα της ελληνικής μυθολογίας. Ονομάζεται επίσης και M31, καθώς αποτελεί το 31ο αντικείμενο στον περίφημο κατάλογο αντικειμένων βαθέος ουρανού που συνέταξε ο Γάλλος Αστρονόμος Charles Messier. Άλλη εναλλακτική ονομασία είναι η NGC 224, η οποία προέρχεται από την καταχώρησή του στον κατάλογο New General Catalogue.

Είναι ο πλησιέστερος σπειροειδής γαλαξίας

Ο M31 είναι ο κοντινότερος σπειροειδής γαλαξίας προς τον δικό μας Γαλαξία, σε απόσταση 2.5 εκατομμυρίων ετών φωτός. Προσοχή όμως: είναι ο πλησιέστερος σπειροειδής γαλαξίας και όχι ο πλησιέστερος γενικά.

Είναι ορατός με γυμνό μάτι

Με φαινόμενο μέγεθος 3.44, η Ανδρομέδα μπορεί να γίνει ορατή ακόμα και χωρίς εξοπλισμό, εφόσον βέβαια οι συνθήκες το επιτρέπουν. Μάλιστα, είναι το μακρινότερο αντικείμενο που μπορεί να δει κανείς δια γυμνού οφθαλμού. Φυσικά, με κιάλια ή τηλεσκόπιο η εικόνα είναι πολύ πιο εντυπωσιακή!

Είναι ο πιο λαμπρός γαλαξίας που θα δείτε από τη Γη!

Αν εξαιρέσει κανείς το Μεγάλο και το Μικρό Μαγγελανικό Νέφος που είναι ορατά από το νότιο ημισφαίριο της Γης, ο γαλαξίας της Ανδρομέδας είναι ο λαμπρότερος γαλαξίας που είναι ορατός από τη Γη.

Αποτελεί μέλος της Τοπικής Ομάδας γαλαξιών

Η λεγόμενη Τοπική Ομάδα (Local Group) αποτελείται από δεκάδες γαλαξίες, τουλάχιστον 80, ως επί το πλείστον νάνους. Ο ακριβής αριθμός των μελών της δεν είναι γνωστός, εικάζεται όμως πως υπάρχουν αρκετοί γαλαξίες οι οποίοι θεωρούνται υποψήφια μέλη της. Οι πιο γνωστοί γαλαξίες-μέλη της Τοπικής Ομάδας είναι ο Γαλαξίας μας, ο M31, καθώς και τα Νέφη του Μαγγελάνου.

Credit: Goddard Space Flight Center/NASA

 

Μελλοντικά θα συγκρουστεί με τον Γαλαξία μας!

Εξαιτίας των βαρυτικών δυνάμεων που ασκούνται, η Ανδρομέδα προσεγγίζει τον Γαλαξία μας με ταχύτητα της τάξης των 110 χιλιομέτρων/δευτερόλεπτο. Σε περίπου 4 δισεκατομμύρια έτη προβλέπεται ότι οι δύο γαλαξίες θα συγκρουστούν, και από τη συγχώνευσή τους θα σχηματιστεί ένας τεράστιος ελλειπτικός γαλαξίας.

Πότε παρατηρούμε την Ανδρομέδα;

Από τα μεσο-βόρεια γεωγραφικά πλάτη η Ανδρομέδα είναι ορατή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Όμως, προς το τέλος του καλοκαιριού – αρχές φθινοπώρου βρίσκεται ψηλά στον ουρανό και μπορεί κανείς να την παρατηρήσει με ευκολία από μια τοποθεσία με σκοτεινό ουρανό. 

Πώς εντοπίζουμε την Ανδρομέδα;

Για τον εντοπισμό του γαλαξία της Ανδρομέδας, μπορείτε να στηριχτείτε στον εύκολα αναγνωρίσιμο αστερισμό της Κασσιόπης, της οποίας οι αστέρες φαίνεται να σχηματίζουν το αγγλικό γράμμα W στην περιοχή γειτονικά του Πολικού αστέρα, στον βορρά. Φαίνεται σαν να σχηματίζεται ένα βέλος που στοχεύει προς την Ανδρομέδα.

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί