ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ

14ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας με εναρκτήρια ομιλία του κ. Νίκου Πράντζου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στον Βόλο διεξάγεται φέτος το 14ο Πανελλήνιο Αστρονομικό Συνέδριο της Ελληνικής Αστρονομικής Εταιρείας, πρόεδρος της οποίας είναι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Απόστολος Μαστιχιάδης. Το συνέδριο θα λάβει χώρα από τις 8 έως τις 11 Ιουλίου 2019. Η παράδοση στο χώρο της Αστρονομίας που έχει δημιουργήσει η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος εδώ και 29 έτη στην πόλη μας, οδήγησε εδώ τους επαγγελματίες ερευνητές και καθηγητές πανεπιστημίων αστρονόμους για να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους. Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος θα βοηθήσει αποφασιστικά στην επιτυχή διοργάνωση του συνεδρίου που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η εναρκτήρια ομιλία θα δοθεί από τον Βολιώτη αστροφυσικό, διευθυντή ερευνών στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής στο Παρίσι, στη Γαλλία, κ. Νίκο Πράντζο, με θέμα: «Οι προοπτικές της ανθρωπότητας στο Διάστημα».  Η ομιλία απευθύνεται στο ευρύ κοινό και θα δοθεί στα ελληνικά στο μεγάλο αμφιθέατρο του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τη Δευτέρα, 8 Ιουλίου και ώρα 20:30.

Άλλες τρεις εκλαϊκευτικές ομιλίες θα δοθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, στο πλαίσιο του παράλληλου εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU), επίσης στην ελληνική γλώσσα. Συγκεκριμένα, η πρώτη είναι του κ. Θανάση Οικονόμου, διαστημικού επιστήμονος, ερευνητού της NASAκαι καθηγητή του πανεπιστημίου του Chicago, την Τρίτη, 9 Ιουλίου στις 20:30, πάλι στο μεγάλο αμφιθέατρο του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  με θέμα: «Η 50ή επέτειος της προσεδάφισης του ανθρώπου στη Σελήνη», η δεύτερη είναι του κ.Κωστή Γοντικάκη, κύριου ερευνητή στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα: «Εκρήξεις στον Ήλιο» την Τετάρτη, 10 Ιουλίου στις 19:00, και τέλος η τρίτη είναι του κ. Πάνου Πάτση, διευθυντή ερευνών στο Κέντρο Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών, την Πέμπτη 11 Ιουλίου στις 20:30 με θέμα «Οι σπείρες των γαλαξιών». Οι δύο τελευταίες εκλαϊκευτικές ομιλίες, καθώς και ολόκληρο το συνέδριο στο οποίο θα ανακοινωθούν ερευνητικές εργασίες για τους ειδικούς επιστήμονες, θα φιλοξενηθούν στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (28ης Οκτωβρίου 78 – κτίριο Ματσάγγου). Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων εκλαϊκευτικών ομιλιών θα εκτίθενται στον χώρο των ομιλιών και επετειακές αφίσες της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης που θα αναφέρονται σε σημαντικά αστρονομικά επιτεύγματα από 1919 μέχρι σήμερα.

Έτσι ο Βόλος, την εβδομάδα αμέσως μετά τις εκλογές, καθίσταται το κέντρο της αστρονομικής έρευνας σε διεθνές επίπεδο, αφού θα περιλαμβάνει ένα μεγάλο πλήθος από 50 και πλέον εισηγήσεις και ερευνητικές εργασίες που θα εκφωνηθούν όλες στα αγγλικά και θα τις παρακολουθήσουν οι περίπου 150 σύνεδροι από όλα τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδος, αλλά και πολλοί Έλληνες αστρονόμοι – αστροφυσικοί, που εργάζονται στο εξωτερικό και είναι μέλη της ΕΛΑΣΕΤ. Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου στελεχώνεται από καθηγητές – μέλη της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος του Βόλου με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρο της Εταιρείας κ. Λουκά Ζαχείλα.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί