ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Αναβάλλεται ξανά η εκτόξευση του τηλεσκοπίου James Webb

Με τα σημερινά δεδομένα, το πιο σύγχρονο και ισχυρό διαστημικό τηλεσκόπιο είναι το James Webb (εν συντομία JWST). Αποτελεί προϊόν της συνεργασίας μεταξύ της NASA, του Ευρωπαϊκού και του Καναδικού Οργανισμού Διαστήματος (ESA & CSA, αντίστοιχα).

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1996 και αρχικά, ήταν προγραμματισμένο να εκτοξευθεί εντός του δευτέρου εξαμήνου του 2007. Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια προέκυψαν διάφορα εμπόδια τα οποία μετέθεσαν την ημερομηνία εκτόξευσης πολλές φορές. Αισίως, οι εργασίες κατασκευής ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 2019. Έκτοτε, το JWST βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών και η εκτόξευσή του ήταν αναμενόμενο να πραγματοποιηθεί στα τέλη του φετινού Οκτωβρίου. Όμως, μόλις χθες, 08/09/2021 με ταυτόχρονες ξεχωριστές ανακοινώσεις, οι NASA και ESA γνωστοποίησαν μια ακόμα αναβολή. Η νέα ημερομηνία έναρξης του ταξιδιού του τηλεσκοπίου στο διάστημα είναι η 18η Δεκεμβρίου του 2021.

Το τηλεσκόπιο James Webb θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο, σε απόσταση 1.5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Η εικόνα δεν είναι υπό κλίμακα αποστάσεων και διαστάσεων. – Πηγή: jwst.nasa.gov

 

 

Τεράστια διαφοροποίηση ως προς το αρχικό πλάνο σημειώθηκε και σε οικονομικό επίπεδο. Το κόστος του τηλεσκοπίου αρχικά υπολογιζόταν να φτάσει τα 500 εκατομμύρια δολάρια, ενώ μέχρι σήμερα έχει φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου!

Το κάτοπτρο του πολυαναμενόμενου διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb είναι διαμέτρου 6.5 μέτρων και θα συλλέγει την μοναδική πληροφορία που μπορεί να ληφθεί από τα μακρινά ουράνια αντικείμενα: την ακτινοβολία που εκπέμπουν. Συγκριτικά, το τηλεσκόπιο Hubble διαθέτει αρκετά μικρότερο κάτοπτρο διαμέτρου 2.4 μέτρων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το JWST έχει 6.25 φορές μεγαλύτερη συλλεκτική επιφάνεια απ’ ότι το Hubble.

 

Στην εικόνα φαίνεται το μέγεθος του κατόπτρου του JWST σε σύγκριση με αυτό του Hubble, καθώς και σε σύγκριση με τον άνθρωπο. – Πηγή: jwst.nasa.gov

Το JWST υπόσχεται να φέρει την επανάσταση στην Αστρονομία, καθώς αναμένεται να ανοίξει νέους ορίζοντες και να δώσει στους επιστήμονες πολύτιμα δεδομένα σχετικά με τον σχηματισμό των πρώτων γαλαξιών. Θα «κοιτάξει» επίσης, μέσα από νέφη αερίων και σκόνης εντός των οποίων γεννιούνται οι αστέρες και οι πλανήτες. Ακόμα, θα δώσει πληροφορίες σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών και τις συνθήκες που επικρατούν εκεί και θα αναζητήσει πλανήτες με χαρακτηριστικά όμοια με της Γης, οι οποίοι είναι δυνητικά κατοικήσιμοι.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί