Πώς μπορούμε να βρούμε τη διεύθυνση Βορρά-Νότου με τη βοήθεια της σκιάς μιας κατακόρυφης ράβδου;

Απάντηση

Η σκιά που ρίχνει μια κατακόρυφη ράβδος πάνω σε ένα οριζόντιο επίπεδο (γνώμονας) παίρνει το ελάχιστο μήκος της κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν ο Ήλιος μεσουρανεί (μεσημβρινή σκιά). Τη στιγμή εκείνη η σκιά κατευθύνεται προς τον Βορρά.

Η διεύθυνση αυτή της μικρότερης ημερήσιας σκιάς της κατακόρυφης ράβδου πρακτικά βρίσκεται εύκολα, ως η διχοτόμος δύο ισομηκών σκιών που μπορούμε να σημειώσουμε πριν και μετά τη μεσουράνηση του Ήλιου.

Για έναν πιο ακριβή προσδιορισμό της διεύθυνσης Βορρά-Νότου, που είναι απαραίτητος για την κατασκευή ηλιακών ρολογιών, παίρνουμε περισσότερα ζεύγη ισομηκών σκιών και η κοινή διχοτόμος όλων αυτών των γωνιών συμπίπτει με τη διεύθυνση της μικρότερης ημερήσιας σκιάς της ράβδου, που κατευθύνεται ακριβώς προς τον γεωγραφικό ή αστρονομικό Βορρά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τη διεύθυνση Βορρά-Νότου ενός τόπου δεν μπορούμε να τη βρούμε με τη βοήθεια μιας μαγνητικής βελόνας, διότι ο μαγνητικός άξονας της Γης δεν συμπίπτει με τον άξονα περιστροφής της.


 

stoixeia-astronomias-coverΒρείτε 52 τέτοιες ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους στο εξαιρετικά κατατοπιστικό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο του γνωστού Αστρονόμου και Καθηγητή στο ΑΠΘ Σταύρου Αυγολούπη “Στοιχεία Αστρονομίας για Μαθητές και Εκπαιδευτικούς”.