ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...

Πώς μπορούμε να βρούμε τη διεύθυνση Βορρά-Νότου με τη βοήθεια της σκιάς μιας κατακόρυφης ράβδου;

Απάντηση

Η σκιά που ρίχνει μια κατακόρυφη ράβδος πάνω σε ένα οριζόντιο επίπεδο (γνώμονας) παίρνει το ελάχιστο μήκος της κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν ο Ήλιος μεσουρανεί (μεσημβρινή σκιά). Τη στιγμή εκείνη η σκιά κατευθύνεται προς τον Βορρά.

Η διεύθυνση αυτή της μικρότερης ημερήσιας σκιάς της κατακόρυφης ράβδου πρακτικά βρίσκεται εύκολα, ως η διχοτόμος δύο ισομηκών σκιών που μπορούμε να σημειώσουμε πριν και μετά τη μεσουράνηση του Ήλιου.

Για έναν πιο ακριβή προσδιορισμό της διεύθυνσης Βορρά-Νότου, που είναι απαραίτητος για την κατασκευή ηλιακών ρολογιών, παίρνουμε περισσότερα ζεύγη ισομηκών σκιών και η κοινή διχοτόμος όλων αυτών των γωνιών συμπίπτει με τη διεύθυνση της μικρότερης ημερήσιας σκιάς της ράβδου, που κατευθύνεται ακριβώς προς τον γεωγραφικό ή αστρονομικό Βορρά.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι τη διεύθυνση Βορρά-Νότου ενός τόπου δεν μπορούμε να τη βρούμε με τη βοήθεια μιας μαγνητικής βελόνας, διότι ο μαγνητικός άξονας της Γης δεν συμπίπτει με τον άξονα περιστροφής της.


 

stoixeia-astronomias-coverΒρείτε 52 τέτοιες ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους στο εξαιρετικά κατατοπιστικό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο του γνωστού Αστρονόμου και Καθηγητή στο ΑΠΘ Σταύρου Αυγολούπη “Στοιχεία Αστρονομίας για Μαθητές και Εκπαιδευτικούς”.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί