ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...

Η κλίση του μηνίσκου της Σελήνης σε φάση λίγων ημερών έχει σχέση με τον καιρό;

Απάντηση

Η κλίση του μηνίσκου της Σελήνης σε φάση λίγων ημερών, δηλαδή πριν το πρώτο τέταρτο της Σελήνης (φάση 7 ημερών), που εμφανίζεται στον δυτικό ορίζοντα μετά τη δύση του Ήλιου, απασχολούσε από τα πολύ παλιά χρόνια τους ανθρώπους που ήθελαν να προβλέπουν τον καιρό.

Τελικά, η ρήση του λαού «Όρθιο το φεγγάρι, ξάπλα ο καπετάνιος», δηλαδή καλοκαιρία, και το αντίστροφο «Ξάπλα το φεγγάρι, όρθιος ο καπετάνιος», δηλαδή κακοκαιρία, δεν είναι ορθή. Κάθε φθινόπωρο ο λαμπρός μηνίσκος της Σελήνης λίγων ημερών είναι όρθιος και κάθε άνοιξη είναι σε πλάγια θέση, σαν βαρκούλα

Πάντα η φθινοπωρινή Σελήνη λίγων ημερών γράφει χαμηλή τροχιά, φωτίζεται από τον Ήλιο από πλάγια θέση και φαίνεται όρθια, ενώ η Σελήνη της άνοιξης στην ίδια φάση γράφει ψηλότερη τροχιά και, καθώς ο Ήλιος βρίσκεται και πάλι περίπου στο επίπεδο του ισημερινού, όπως και το φθινόπωρο, φωτίζει τώρα τη Σελήνη από κάτω και έτσι φαίνεται πλαγιασμένη σαν βαρκούλα.

Τελικά, η κλίση του μηνίσκου της Σελήνης σε φάση λίγων ημερών όπως εμφανίζεται στον δυτικό ορίζοντα μετά τη δύση του Ήλιου δεν έχει καμία σχέση με τις μετεωρολογικές συνθήκες που θα επικρατήσουν μέσα στον σεληνιακό μήνα που ξεκινάει. Αλλά έχει επικρατήσει αυτή η ρήση του λαού, γιατί η άνοιξη είναι συνήθως πιο βροχερή από το φθινόπωρο.


 

stoixeia-astronomias-coverΒρείτε 52 τέτοιες ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους στο εξαιρετικά κατατοπιστικό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο του γνωστού Αστρονόμου και Καθηγητή στο ΑΠΘ Σταύρου Αυγολούπη “Στοιχεία Αστρονομίας για Μαθητές και Εκπαιδευτικούς”.

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί