ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...

Γιατί η Γη στέκει ακίνητη, σαν να είναι καρφωμένη, στον ουρανό της Σελήνης;

Απάντηση

Ο παρατηρητής από την επιφάνεια της Σελήνης έχει να παρατηρήσει ένα παράξενο θέαμα. Ενώ, λόγω περιστροφής της Σελήνης γύρω από τον άξονά της σε 27,3 ημέρες όλα τα αστέρια και ο Ήλιος σιγά σιγά ανατέλλουν και δύουν, βλέπει στον ουρανό μια τεράστια Γη (περίπου δεκατρείς φορές μεγαλύτερη από τη Σελήνη που παρατηρούμε εμείς από τη Γη) να είναι ακίνητη.

Το παράξενο αυτό φαινόμενο έχει πολύ απλή εξήγηση. Επειδή η Σελήνη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της με την ίδια γωνιακή ταχύτητα που περιφέρεται γύρω από τη Γη, εμείς βλέπουμε από τη Γη τη Σελήνη σαν να μην περιστρέφεται. Βλέπουμε, δηλαδή, κάθε τόπο της Σελήνης σχεδόν ακίνητο.

Για τον ίδιο λόγο, σε έναν ακίνητο παρατηρητή πάνω στη Σελήνη η Γη φαίνεται ακίνητη στον ουρανό, σαν να μην περιφέρεται η Σελήνη γύρω από τη Γη.

Ένας παρατηρητής που βρίσκεται πάνω στη Σελήνη βλέπει φάσεις τις Γης, όμοιες με τις φάσεις της Σελήνης που βλέπει ένας παρατηρητής που βρίσκεται πάνω στη Γη. Όταν από τη Γη βλέπουμε Νέα Σελήνη, από τη Σελήνη βλέπουμε μια «Πανγή» (κατά το «Πανσέληνος») ή καλύτερα μια «πασιφάη Γη». Αξίζει, βέβαια, να σημειώσουμε ότι στις φάσεις της Γης η αντίθεση ανάμεσα στο φωτιζόμενο και το μη φωτιζόμενο τμήμα του παρατηρούμενου δίσκου της δεν είναι τόσο έντονη όσο στις φάσεις της Σελήνης, λόγω του ότι η ατμόσφαιρά της Γης διαχέει μέρος του φωτός σε όλο τον δίσκο (ενώ η Σελήνη δεν έχει ατμόσφαιρα).


 

stoixeia-astronomias-coverΒρείτε 52 τέτοιες ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους στο εξαιρετικά κατατοπιστικό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο του γνωστού Αστρονόμου και Καθηγητή στο ΑΠΘ Σταύρου Αυγολούπη “Στοιχεία Αστρονομίας για Μαθητές και Εκπαιδευτικούς”.

 

 

 

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί