ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...
Καθώς είμαστε καθισμένοι στην καρέκλα μας, μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι είμαστε ακίνητοι;
Απάντηση
Όχι μόνο δεν είμαστε ακίνητοι, αλλά συμμετέχουμε σε διάφορες κινήσεις, τις οποίες εκτελεί ή στις οποίες συμμετέχει ο πλανήτης μας. Οι κινήσεις αυτές είναι οι ακόλουθες:
- Η περιστροφή της Γης γύρω από τον άξονά της σε ένα ημερονύκτιο (συγκεκριμένα σε 23h 56m 4s). Η περιστροφή αυτή γίνεται με ταχύτητα 1673,5 χιλιόμετρα την ώρα, αν είμαστε κάπου κοντά στον ισημερινό της. Αν, βέβαια, κατοικούμε σε βορειότερες ή νοτιότερες χώρες, τότε η ταχύτητα περιστροφής της Γης είναι μικρότερη, ενώ στον Βόρειο και στον Νότιο πόλο της Γης μηδενίζεται.
- Η περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο σε ένα έτος (συγκεκριμένα σε 365,2422 ημέρες) με μια μέση ταχύτητα 108.000 χιλιόμετρα την ώρα. Η ταχύτητα αυτή δεν είναι σταθερή, διότι η περιφορά της Γης γύρω από τον Ήλιο γίνεται σύμφωνα με τον δεύτερο νόμο του Kepler, που σημαίνει ότι είναι μεγαλύτερη όταν η Γη βρίσκεται κοντά στον Ήλιο, τον χειμώνα (5 Ιανουαρίου η πιο κοντινή απόσταση – περιήλιο) και μικρότερη όταν βρίσκεται μακριά από τον Ήλιο, το καλοκαίρι (5 Ιουλίου η πιο μακρινή απόσταση – αφήλιο).
- Η ιδία (δικιά του) κίνηση του Ήλιου μας προς μια κατεύθυνση της ουράνιας σφαίρας, που λέγεται Άπηξ (προς την κατεύθυνση που βρίσκεται ο λαμπρός αστέρας Βέγας, του αστερισμού της Λύρας), με ταχύτητα περίπου 20 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο και στην οποία συμμετέχει όλο το ηλιακό μας σύστημα, επομένως και η Γη μας.
- Η περιστροφή του Γαλαξία μας, με την τεράστια ταχύτητα των 250 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, στην οποία συμμετέχει, ασφαλώς, και όλο το ηλιακό μας σύστημα.
- Ο Γαλαξίας μας με τον δίδυμο αδελφό του, τον γαλαξία της Ανδρομέδας, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 2 εκατομμυρίων ετών φωτός, αποφάσισαν, τρέχοντας με ταχύτητα περίπου 300 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, να ενώσουν τις τύχες του με εναγκαλισμό σε 5 δισεκατομμύρια χρόνια. Στην κίνηση αυτή συμμετέχουμε και εμείς με τον Ήλιο μας, που είναι ένας από τους περίπου 200 δισεκατομμύρια αστέρες του Γαλαξία μας.
- Ο Γαλαξίας μας, μαζί με την παρέα των 50 περίπου γαλαξιών που συγκροτούν το Τοπικό Σμήνος Γαλαξιών, κινούνται με ταχύτητα περίπου 500 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο προς την κατεύθυνση του αστερισμού της Παρθένου, όπου βρίσκεται ένα τεράστιο σμήνος γαλαξιών σε απόσταση περίπου 60 εκατομμυρίων ετών φωτός. Το γαλαξιακό αυτό σμήνος περιέχει τουλάχιστον 3000 γαλαξίες και αποτελεί έναν τεράστιο ελκυστή του δικού μας Τοπικού Γαλαξιακού Σμήνους. Έτσι, λοιπόν, μαζί με τον Γαλαξίας μας, τρέχουμε κι εμείς με αυτή την ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Βρείτε 52 τέτοιες ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους στο εξαιρετικά κατατοπιστικό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο του γνωστού Αστρονόμου και Καθηγητή στο ΑΠΘ Σταύρου Αυγολούπη “Στοιχεία Αστρονομίας για Μαθητές και Εκπαιδευτικούς”.