ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ...

Θα είναι για πάντα πολικός αστέρας ο ίδιος αστέρας που είναι σήμερα;

Απάντηση

Ο άξονας περιστροφής της Γης δεν είναι σταθερός, αλλά διαγράφει γύρω από τον άξονα του επιπέδου της ετήσιας τροχιάς της γύρω από τον Ήλιο (τον άξονα του επιπέδου της εκλειπτικής) έναν κύκλο σε 25800 χρόνια. Η κίνηση αυτή, που λέγεται μεταπτωτική κίνηση, οφείλεται κυρίως στην ελκτική δύναμη της Σελήνης και του Ήλιου κυρίως πάνω στο ισημερινό εξόγκωμα της Γης και στη λόξωση της εκλειπτικής (της γωνίας των 23° 27΄, που σχηματίζει το επίπεδο της ετήσιας τροχιάς της Γης γύρω από τον Ήλιο με το επίπεδο του ισημερινού της Γης).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αλλάζει συνεχώς η θέση του Βόρειου και του Νότιου ουράνιου πόλου του άξονα περιστροφής της Γης. Έτσι, σήμερα ονομάζεται πολικός αστέρας ο πιο λαμπρός αστέρας του αστερισμού της Μικρής Άρκτου, διότι αυτός βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στον Βόρειο ουράνιο πόλο, ενώ πριν από 5000 χρόνια ο άξονας περιστροφής της Γης περνούσε κοντά από τον αστέρα α του Δράκοντα και μετά από 12000 χρόνια θα περνάει πολύ κοντά από τον αστέρα α του αστερισμού τη Λύρας, τον γνωστό Βέγα, που τότε θα λέγεται πολικός.

Η μετακίνηση αυτή του άξονα περιστροφής της Γης επηρεάζει και τη φαινόμενη θέση του Ήλιου ανάμεσα στους ζωδιακούς αστερισμούς για την ίδια ημερομηνία με το πέρασμα των αιώνων. Για αυτόν τον λόγο αλλάζει και ο ζωδιακός αστερισμός που αντιστοιχεί στην ημερομηνία γέννησής μας, δηλαδή το αστρολογικό μας ζώδιο, που, βέβαια, δεν πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας για τη ζωή μας, σύμφωνα με την επιστήμη της Αστρονομίας.


stoixeia-astronomias-coverΒρείτε 52 τέτοιες ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους στο εξαιρετικά κατατοπιστικό και ευκολοδιάβαστο βιβλίο του γνωστού Αστρονόμου και Καθηγητή στο ΑΠΘ Σταύρου Αυγολούπη “Στοιχεία Αστρονομίας για Μαθητές και Εκπαιδευτικούς”.

 

 

 

 

Επιστροφή στην κορυφή κουμπί